icon

Otec na materskej - zamietnuté prípady

evca65
29. okt 2018
guizui
27. feb 2019

viete, prosim, niekto o pripade, ze by neschvalili matersku, ak otec pracuje na dohodu (40h mesacne) u toho isteho zamestnavatela?

majusqa77
27. feb 2019

na odvodoch zaplati viac, ako za pol roka dostame

majusqa77
27. feb 2019

@evittam no a to je druha vec - jak pises, ze by mal z 2018 pocitane zrejme

tinka.binka
27. feb 2019

@majusqa77 prečo 1900€. To je maximum?

tinka.binka
Autor odpoveď zmazal
tinka.binka
27. feb 2019

@majusqa77 A odvody nie sú maximálne? Koľko sa vlastne platí?

lienkasta
27. feb 2019

Muž na materskej matka nemocensky

meizynqa
27. feb 2019

prosím vas, vedel by mi niekto z vas odpovedať pripadne, ci s tym ma niekto osobnu skusenost. zaujima ma, ci sa počíta materska u otca tiez z predchadzajuceho roka, t. j. 2018, ak nastupi na matersku v ochrannej lehote.

majusqa77
27. feb 2019

@tinka.binka max.vz pre nemoc.davky je aktualne 1915 eue

majusqa77
27. feb 2019

@meizynqa zalezi co bolo pocas celeho roka 2018

meizynqa
27. feb 2019

@majusqa77 normalne pracoval predošlých 5 rokov vkuse pre jednu firmu, ale ku koncu roka 2018 dostal vypoved, a ted mu plynie dvojmesacna výpovedná lehota do 28.2., v marci chceme, aby siel s dcerou na matersku, nakolko to uz v predošlej praci avizoval a moc z toho neboli nadseni, tak sa ho radsej zbavili si myslim

tinka.binka
27. feb 2019

@majusqa77 ďakujem. Teda správne to chápem, že ak by dostal 1915e alebo 5000e, to bude to isté?

lavender21
27. feb 2019

@meizynqa na materskú musí nastúpiť do 7 dní od skončenia pracovného pomeru a počítať sa mu bude z príjmu za rok 2018.

meizynqa
27. feb 2019

@lavender21 to viem ze do 7 dni, ale citala som aj v zakone o socialnom poisteni §54, ze: "(8) Ak nárok na nemocenskú dávku vznikol v ochrannej lehote, rozhodujúce obdobie na zistenie denného vymeriavacieho základu sa zisťuje ku dňu zániku nemocenskéhopoistenia." a to neviem co znamena, ze ku dnu zaniku, to budu brat do uvahy posledny mesiac? problém je totiz v tom ze manzel je 2 mesiac vo vypovednej lehote a pobera len 75% hrubej mzdy, lebo je doma s dcerou

evittam
28. feb 2019
maatuulka
28. feb 2019

Moj manzel tiez nastupil na matersku v ochrannej lehote.. Ako povedal v praci, ze chce ist na materaku dali mu vypoved a hned bezal na socialnu poistovnu...v tej praci bol 7 mesiacov a predtym pracoval inde 6 rokov, no matersku mu vypocitali z posledneho zamestnania ..staci ak tam bol nemocensky poisteni najmenej 90 dni a davku budu pocitat z prace odkial si narokuje matersku.

lavender21
28. feb 2019

@meizynqa tak v tom prípade si nie som istá. Ale ak by napríklad končil v práci 31.12.2018, tak by rozhodnujuce obdobie bol rok 2017. Takto sa to podľa mňa myslí. Takže ak končí 28.2.2019 tak by rozhodujúcim obdobím mal byť rok 2018. Vieš poradiť @evittam?

meizynqa
28. feb 2019

@maatuulka to je na tom najhorsie ze otcom daju zamestnavatelia radsej vypoved akoby mali vziat niekoho ineho na ich miesto a aj drzat im to miesto, pre mna je podstatne ci sa ta mzda vypicita z roku pred, kedy mal super plat alebo za posledny mesiac kedy cerpa len 75% lebo je doma ako prekazka v praci na strane zamestnavatela, vraj zrusili jeho poziciu ale vzali niekoho ineho na inu, a robi to iste 😅, proste take slovenske 😉

zabka1000
28. feb 2019

@guizui ahoj...my sme podobný prípad a keď sme na sociálke odovzdávali mužove zmluvy, tak pracovníčka sama od seba povedala, že to by nemal byť problém, tak som zvedavá.

joannita
28. feb 2019

baby, mozem sa opytat pls.....ja som si dala odo dna 3.3.19 odnat RP a manzel od 3.3.19 nastupuje na matersku (ak mu ju schvalia) a ja ostavam na RD. Neviete kedy najneskor sa musim nahlasit v ZP ako samoplatca? A ked sa nahlasim v ZP ako samoplatca, zaplatim si zdravotne a pride nam oznamenie ze muzovi neschvalili matersku, potom co? Rodicak mi myslim doplatia aj spatne, ale zdravotne mi asi nevratia? Viete niekto prosim?

guizui
28. feb 2019

@zabka1000 Dakujem 🙂

luliu
Autor odpoveď zmazal
joannita
28. feb 2019

@luliu tak prave som volala do VsZP a povedala mi ze ak sa spatne stanem poberatel RP (ked muzovi neschvalia matersku), tak mi vratia aj spatne zdravotne poistenie ktore som tam uhradila.

because
28. feb 2019

@joannita to by bolo super, funguje to tak vo vsetkych ZP?

lienkasta
28. feb 2019

@joannita ak mužovi neschvália materské, zaziadas spätné o RP a ZP vrátia zdravotne

lienkasta
28. feb 2019

@luliu nezavadzajte

joannita
28. feb 2019

@because to neviem, skus si zavolat. Ale podla mna ano. Povedala mi ze je blbost aby mi isli 2 ZP sucasne, tak budem mat tym padom preplatok kory mi vratia.

because
28. feb 2019

@joannita vdak skusim zavolat.

majusqa77
28. feb 2019

@joannita ja by som kludne pockala az na schvalenie materskej

joannita
28. feb 2019

@majusqa77 ano vraj musim sa nahlasit v ZP do 8. dna nasledujuceho mesiaca cize dovtedy by mala byt materska schvalena. Medyicasom som si zavolala do ZP, ale dakujem za reakcie ;)