Otec na materskej - zamietnuté prípady
Nemoralne su platy na slovensku!!!! A este nemoralnejsie je to ze clovek ktory roky pracuje a chce si uplatnit nieco naco ma narok dostane tak akurat... ale ty co v zivote nerobili maju narok na vsetko. A to ze muz pracuje 8hodin denne nezname ze nema cas na vlastne dieta. Den ma 24hodin!!!
Mali by sme to tu stopnut a vratit sa k povodnej teme lebo uz sme uplne niekde inde.
@dai ver že nie každý má takého zamestnávateľa. Kamarat chcel ísť na materskú reálne a jeho zamestnávateľ ho rázne upozorniť že čakať na neho nebude. Buď bude naďalej pracovať na inú zmluvu alebo nech neráta s postupom vo firme. A áno je na dosť vysokej pozícii. Toto povedal aj zamestnávateľ môjho manžela. Čiže pôjde na materskú od januára a pracovať bude ďalej. Vraj sa mu neoplatí zaucat nového na zopár mesiacov.
@jvlo ale no... Keby si toto povedali ženy, tak by sme vymreli... Ak je vo vedúcej pozícii a je dobrý, tak si na neho zamestnávateľ počká a ak nepočka tak si v dnešnej dobe nájde adekvátnu prácu za chvíľu... A ak má mzdu vo vedúcej pozícii načo potom potrebujete ďalšie peniaze zobrat zo štátu?
@gerlachovka A aky dovod uviedli vo vypovedi?
@bosorkabb tak to je divne - s niecim takymto som sa nestretla - u nas muzi chodia normalne na matersku - aj moj priamy podriadeny napr. - inak tiez pracujuci uz na relativne vysokej veducej pozicii...myslim realnu matersku - jeho zena ide do prace, on ostava doma.
Netvrdim - cim si vyssie tym tazsie sa vracia - tiez po 2hej materskej bolo moje miesto uz obsadene v inom state cize u nas zaniklo a ja som musela opustit firmu - novu pracu po 3rocnej materskej na podobne vysokej urovni som si hladala presne 1 tyzden - tolko trvalo zareagovat na 1 inzerat - na druhy den mi firma volala, na 3 a 4ty boli 2 kola pohovorov a na 5ty mi volali kedy nastupim - ci sa da za 2 tyzdne... a to ja teda zdaleka riaditel zemegule nie som pri vsetkej skromnosti...
Beriem ze zijem v ba... prave v korporatoch beru kvoli politickej korektnosti matersku muzov velmi vazne a eticky by nepreslo nedovolit muzovi na matersku ist a nedrzat mu miesto...cize pochybujem ze nejaky muz moze mat odmietavu skusenost v medzinarodnom korporate. Suhlasim ze mne ako sefovi to spravi poriadne problemy ale manazer som od toho aby som si svojich ludi zariadila tak aby bolo muzovi umoznene na matersku ist.
@evittam veď to aj plánuje.
@dai tiež som BA a sú to veľké nadnárodné firmy. Nechcem verejne napísať ich názov ak budeš chcieť vedieť tak do správy nemám problém poslať. Manžel meniť prácu nechce aj keď ponuky má, len teraz mu vyhovuje to čo robí a za koľko.
@willino1 nikto nič neoprávnene neberie, majú na to nárok. Či keď viac zarábam nemôžem lebo neostane iným? Do systému odvádza dosť tak prečo by nemohol?
@gerlachovka Tak ked podpísali dohodu nebola to vypoved. A ano da sa ale nie je to také jednoduché podla ZP a hlavne zo strany zamestnávateľa.
@gerlachovka Tak potom nepíš o vypovedi.
Nebudem reagovať priamo na niekoho, prešla som celú diskusiu a skúsim vyjadriť svoj názor, fakt je, že sociálka začala prísnejšie posudzovať materské otcov, ako čítam, už chcú predkladať aj pracovné zmluvy, tie 60 dňové lehoty na rozhodnutie pripisujem tomu, že sociálka začala chodiť na kontrolu aj k zamestnávateľovi. Interné predpisy nemajú oporu v zákone, ale je dosť otázne ako sa zamestnávateľ postaví k tomu, že začnú preverovať na akej pracovnej pozícii robil otec pred tým ako nastúpil na MD a na akej pozícii robí na novej pracovnej zmluve a ak sociálka požiada o kontrolu Inšpektorát práce. Tu asi ide iba o prípade MD a práce u toho istého zamestnávateľa a bez dlhšieho prerušenia práce.
@gerlachovka Keby nepodpísali dohodu, tak zamestnávateľ nemá veľa možnosti ukončiť s nimi pracovný pomer.
@kaja01 ja si myslim, ze nie nejde. z toho, co nam napisali do rozhodnutia je zrejme, ze by im vadilo aj keby muz pracoval na full time aj v inej firme, lebo z toho im vyplyva ze sa realne nestara o dieta ak je v praci . neviem ci som to spravne vystihla a mozno sa mylim, ale z toho co nam napisali mi to tak vychadza.
@gerlachovka Ja som to pochopila ako si to napísala-pisala si o "vyhadzove"-to nie je dohoda.
Ale mas pravdu sme mimo diskusiu. Vysvetlovat viac nemusíš.
@gerlachovka Mozu vypisovat co len chcú pokial to nemá oporu v zakone. Treba sa len odvolat. Kamarat nedávno skoncil MD-ziadne problémy ani nic. A nie je jediny.
@gerlachovka Ak niekto napíše, že im zamietli materskú otca, keď sa zamestnal v inej firme a mal medzi zamestnaniami prestávku tak uverím. Celkovo materské sledujem niečo cez 12 rokov a vidím, ako sa mení zákon a aj kroky sociálnej poisťovne pri posudzovaní materskej.
@gerlachovka To je rozhodnutie, kde sa otec zamestnal v inej firme?
@kaja01 poslala som to z mobilu kde sa mi nepise dobre text, tak teraz dopisem este, ze podla mna aj ked sa zamestna v inej firme hned od prveho dna, nic to nemeni na tom, ze ak nebude mat skrateny uväzok, tak ako dovod zamietnutia ziadosti mozu napisat cosi podobne i ked sme sa tu zhodli ze to nema oporu v zakone, ale tak urcite budu este nejaky cas postupovat podla toho metodickeho pokynu.
a osobne si myslim, ze ani neskorsi zaciatok prace na novu zmluvu este nezarucuje, ze nezacnu dodatocne kontrolovat materske, ci su dodrzane podmienky.
nie, toto je rozhodnutie kde sa otec zamestnal v rovnakej firme
@gerlachovka Myslím, že idú "zatiaľ" len po materských, kde ostane otec pracovať v tej istej práci, oni zdôvodňujú že nebola prebratá starostlivosť, sama som zvedavá čo odpíšu na odvolanie. Otázne je či potom nebudú ďalej preverovať pracovné pozície na novej a starej zmluve. Lebo povedzme si na rovinu, tá pracovná pozícia sa v skutočnosti nezmení aj keď na zmluve je napísané niečo iné. A to už nie je v zmysle zákona, to je už zneužitie systému. To sa bude preverovať u zamestnávateľov.
@kaja01 Ano, aj ja si myslim, ze zatial idu len po materskych kde ostane otec pracovat v tej istej praci. Ale len tento rok vyplatila SP na materskych 30mil. eur, tak je len otazka casu kedy bud zmenia zakon, alebo zacnu preverovat aj ostatne veci. Ale to je len moj nazor. Volby sa blizia, treba cosi porozdavat zadarmo i ked to samozrejme nieje zadarmo, tak toto je jeden sposob ako usetrit. Moj muz robi aj ine veci oproti starej zmluve, ale suhlasim, je mozne ze to mozno zacnu nejako preverovat.
@gerlachovka Od začiatku platnosti tohto zákona t.j. od 1.1.2003 popri poberaní materského môže byť iný príjem, ale z inej zmluvy ako sa poberá materské, platí to pre matku aj otca. Nemôžu niečo zmeniť len pri materských otcov, lebo to by bolo diskriminačné. Keď som mala posledne kontrolu zo sociálky tak sme s kontrolórkou trochu preberali aj toto a spomínala, ako vo veľkých fabrikách pri kontrole sa mzdové účtovníčky sťažujú, že ich zamestnanci tlačia, že chcú ísť na materskú a pracovať naďalej na inú zmluvu a inú pozícii a nedokážu pochopiť, že keď raz robia pri stroji, tak im inú pozícii ako práca na stroji nemôžu napísať. Takže ja to tipujem len na sprísnené kontroly, upravovať zákon, od nového roka sa nič v tomto nemení a v ďalšom roku to podľa mňa tiež riešiť nebudú, lebo bude pred voľbami a toto by boli nepopulárne zásahy do zákona, to sa necháva až po voľbách.
@kaja01 ja som mala skor na mysli zmenu zakona v tom zmysle, ze presne vymedzia a definuju starostlivost o dieta a prebratie starostlivosti o dieta, a ak napr. upresnia, ze popri materskej sa moze odpracovat najviac napr. 4 hodiny denne, kedze teraz to nieje nikde vymedzene .... a na tom nieje nic diskriminacne, lebo by to platilo ako pre muzov, tak pre zeny
myslim, ze my tu teraz v tejto teme nic nove neposunieme vpred. kto sa ide odvolat sa odvola a pocka na odpoved. ked tak dam vediet aj ja, ako sme dopadli, ale myslim, ze nateraz uz bolo povedane vsetko k veci, takze sa zatial lucim, dobru noc a vela stastia vsetkym 🙂

@dai presne tak.kazdy je nahraditelny.a keby sa mu stal napriklad uraz..ved to by tiez mozno na x tyzdnov vypadol z prace..stat sa moze hocico.a praca sa da najst..je to o prioritach,ci chce byt s dietatom alebo chce len peniaze.a jasne,peniaze sa zidu kazdemu.