Otec na materskej - zamietnuté prípady
Máte pravdu baby len nech su na md oteckovia a nech pracujú ale nech mamičky neplačú že majú muzika čo sa nevie o nič postarať ani len o to ich dieťa.o tomto píšem že by mali byť pri ňom a nahradiť tu matku 24hod denne a matka teda do práce aspoň zmení prostredie na chvilu.ako si začnú zrazu muži vážiť ženy keď si to vyskaju reálne na md.
@evittam ,Dobrý deň ,viem že toho máte veľa ,ale vyskúšam vás poprosiť o radu a možno dostanem odpoveď.Hladal som totiž rôzne fora a témy ,ale nikde som nenašiel podobný prípad ako ja.Chcel by som isť na rodičovskú dovolenku už s druhým dieťaťom.Minulý rok som vyčerpal materskú pre otca od júna do novembra.Popri tom som pracoval u svojho zamestnávatela na novú pracovnú zmluvu.Po ukončení poberania materskej ma vrátili v práci opät na starú pozíciu a od novembra pracujem opät na novú zmluvu na starej pozícii ako pred rodičovskou dovolenkou.(Vtedy ešte materské schvalovali.)V apríli sa narodila druhá dcéra a s ňou chcem ísť opät na rodičovskú dovolenku s tým ,že v práci mám možnosť ísť pracovať po dohode so zamestnávatelom na polovičný úväzok 4 hodiny ,opäť na novú pracovnú zmluvu.(Lebo sociálna poisťovňa pracovný pomer na novú zmluvu na celý pracovný čas ako vieme zamieta.)Moja otázka je ,že z čoho mi bude materská rátaná, keď minulý rok som poberal tiež materskú a mal som rôzne pracovné zmluvy.(stará zmluva,materská,popritom práca na novú zmluvu aj pozíciu,potom po ukončení opäť návrat na starú pozíciu a nová zmluva až doteraz.)Za vaše info vám budem velmi vďačný.ďakujem
@gerlachovka dobrý deň. Prosím vás ako ste dopadli pri odvolaní? Mám práve včera neschválili z podobného dôvodu.
@adrianahalkova nam po odvolani schvalili
@adrianahalkova zamietli aj odvolanie.
Ahojte.... chcem sa opytat.... chlap ma podanu ziadost na matersku od 4.7.s ...vtedy mu konci aj turnus...a po pri materskej by nepracoval.... ale co ak mu pride rozhodnutie ze sa zamieta materska.... ako to potom vykrije tie dni co nebol v robote a cakal na rozhodnutie? Som z toho jelen.... dakujem
@joannita
@danicaa24 ahojte baby, čítala som v diskusii, že ste rovnaký prípad ako ja. Manžel dostal výpoveď v práci, nahlásil si žiadosť o poberanie materského, ja som zrušila rodičák. Momentálne čakáme na vyjadrenie sociálnej poisťovne. Viem, že si musím hradiť zdravotné poistenie, avšak má zaujíma, musím to nahlasovať zamestnávateľovi? Ako ste to doriesili u zamestnávateľa? Ďakujem za odpoveď.
@alana1 A? Nemozu byt obaja poistencom štátu na to iste dieta. Ak nemaju druhé dieťa do 6rokov tak matka si musí platit ZP pocas otcovej MD-novy zakon od 28.12.2018.
@lili2015 U zamestnavatela neriešis nic-vid uz xkrat to tu napisane. U neho si na RD. Jeho nezaujima ci poberas RP. Treba aj citat pred polozenim otazky. Vacsinou najdes aj odpoveď.😉
@evittam môžem sa ešte aj ja spytat. Chceme s manželom byť obaja na materskej. Môžme byť obaja ak to druhé dieťa ešte nie je na svete? A ďalšia vec,nevieš mi prosím povedať koľko v mesiaci musí mať muž odrobene,aby zaň dostal daňový bonus na deti,nikde som citala.ze je to cca 200. ďakujem
@marianna9630 Na MD mozu byt obaja rodicia. Aj ako píšeš.
https://podpora.financnasprava.sk/280045-Nárok-...
2sekundy-ujo Google 😉
@evittam no to viem. Ide o to.ze manžel nastúpi v decembri,takže predtým má normálne daňový bonus, len som pochopila,aby mal nárok aj za mesiac december musí teda mať ten príjem 200 eur,či je to jedno?
@marianna9630 Ved citaj co je v tom linku. Polovica minimálnej mzdy. Comu nerozumieš? Ked ju mať nebude ziadny DB. Potom poziada v RZ ak splni rocny narok.
@evittam čítala som ten link trikrát a nič tam nevidím k Tom čo sa pýtam. On má za celý rok dosť vysoký plat.vyplacaju mu DB mesačné, len ak nastúpi materskú 1,12. Či bude mať narok alebo si to má o pár dní pretiahnuť,aby v Tom mesiaci zarobil aspoň polovicu min.mzdy. či sa tam uplatnuje ročný nárok? možnože zle čítam,ale fakt to tam nevidim
@marianna9630 A nevidis to ani v mojej odpovedi? POLOVICA MINIMALNEJ MZDY ci uz uplatňuje mesačný alebo rocny narok.

Kedy si to neexistovalo ba dokonca ani to ze mamicky mohli pracovat po pri md a rd.lebo sa to pokladalo ze pocas md je ako keby v praci.za mojich 10 rokov md rd co som bola naozaj doma s detmi proste nik ani nepipol.az kym v spravach panko nepovedal podte aj ockovia tak tuto maju zrazu velky buum s dobrymi ockami keby aspon doma boli ze naozaj vedia co to je starat sa 24hod o dieta nepoviem ani mekke f ale toto vlastne nemalo ziadny iny vyznam ako pojme ved mame narok tak co vyuzijeme ze stat to dava.to ze vyznam md a ma starat je uz vedlajsie tak socialka aby nemusela tolko vyplacat si nasla cesticku.a panko z ministerstva ju podporuje podla jeho nedelnajsich slov.mali by to zrusit a maly by pokoj.tak aj oteckovia, mamicky aj socialka aj stat.teraz si este aj oteckovia budu narokovat ist skor do dochodku lebo aj on bol na rd md aj tento pohlad na vec padol v spravach a maju pravdu.slovaci su riadne vychcany narod.