Otec na materskej - zamietnuté prípady
Ahojte! Napísali sme odvolanie proti pozastaveniu materskej vyplácanej otcovi po tom, ako nastupil do novej prace. Po troch mesiacoch došla odpoveď na odvolanie, že oni len urobili predbežné opatrenie - pozastavili vyplácanie - a konečné rozhodnutie o zániku stále nepadlo a budú nás informovať neskôr. Je toto bežný postup? Je nejaká lehota dokedy sa musia vyjadriť? Ďakujem
@ewelinka aj mojemu požiadali dochádzku. U vás niečo nové?
@adrianahalkova zatial nic...takze maju rovnake postupy.
Ahojte, podali sme žiadosť o materské otca a kým budeme čakať na vyjadrenie tak si musím platit ZP ako samoplatca? Ak mu matersku zamietnu, tak mi ZP tie peniaze vrati ak si poziadam o spatne vyplatenie RP? Povedali manzelovi na SP ze mu to pravdebodobne zamietnu, lebo si zistili ze dcerka ma caste hospitalizacie a ze ked je chora tak nemoze pracovat ani na skrateny uväzok.
Ahojte dievčatá.. prosím vás kto šiel na súd s neschvalenou materskou pre otca ktorý pracuje na ponížený úväzok a má homoofis. Vopred ďakujem za odpoveď. Potrebujem sa poradiť o niečom.
@adrianahalkova uz mate odpoved?My furt nic.Neschvalili?
@ewelinka nemáme ešte nič len sa chcem dopredu informovať v prípade ak by neschválili. Nevues o niekom náhodou?
@adrianahalkova juuj veru neviem..Ja pevne verim ze vsetko bude ok.Mysli pozitivne😃
@zuzkakas dobrý deň prosím vás ako ste dopadla? Dávali ste to na súd? Ďakujem
@adrianahalkova a nebolo by lacnejsie a lahsie, najst si dobru pracu, ako sa sudit?
Citala som na fb
OTEC a MATERSKÉ - podaná žaloba. VÝSLEDOK????
Niektorí otcovia, ktorým bolo zamietnuté materské kvôli práci popri materskej, sa odvolali. Keď Socpoist ich odvolanie zamietla, podali žalobu na krajský súd.
Snažím sa túto tému sledovať a našla som jedno z prvých súdnych rozhodnutí. Dávam Vám na vedomie.
Nezabudnite prosím na LAJK k príspevku, ďakujem.
Takže o čo išlo?
Otec zamestnanec začal čerpať rodičovskú dovolenku u zamestnávateľa a súčasne uzatvoril u toho istého zamestnávateľa novú pracovnú zmluvu na dobu určitú. Požiadal o materské, ktoré mu nebolo priznané.
Krajský súd jeho žalobu (proti rozhodnutiu Socpoist o nepriznaní materskej) ZAMIETOL.
"V danom prípade prerušenie pracovného vzťahu rodičovskou dovolenkou a uzatvorenie nového pracovného vzťahu na dobu určitú len na čas čerpania rodičovskej dovolenky napĺňa predpoklady obchádzania zákona, t. j. uzatvorený nový pracovný pomer predstavuje predstieraný právny úkon s
úmyslom vylákať materské vo vyššej výške."(cit. z odôvodnenia rozsudku).
"Účelom materského poskytovaného z nemocenského poistenia je kompenzovanie straty príjmu zo zárobkovej činnosti, ku ktorej dochádza v dôsledku rôznych životných situácií (napr. materstvo, ale aj prevzatie dieťaťa do starostlivosti - v prípade iného poistenca). Zákonodarca predpokladá stratu príjmu v súvislosti s prevzatím dieťaťa do starostlivosti."
"Sociálna poisťovňa začala postupovať správne, ak sa odklonila od svojej predchádzajúcej rozhodovacej praxe, pokiaľ Sociálnej poisťovni v zásade postačovalo len preukázanie formálneho splnenia zákonom predpokladaných
podmienok a Sociálna poisťovňa sa nezaoberala reálnym premietnutím týchto podmienok do každého individuálneho prípadu. Súčasný postup Sociálnej poisťovne plne zodpovedá účelu a zmyslu Zákona o sociálnom poistení. "
Takže zatiaľ tak. Uvidíme, či budú ďalšie rozhodnutia v tejto veci, prípadne či iný súd rozhodne INAK. Ak bude niečo nové, budem Vás informovať.
@gerlachovka dobrý večer prosím vás ako ste dopadli so žalobou?
@gerlachovka šli ste aj na súd ?
@maciatkolulu ale vieš, oni tu prácu maju, keby z nej odišli tak majú priznanu matersku bez problémov...
@dai tak áno bolo by to bez problémov . No dalo sa to tak že ponížený úväzok a práca z domu. Tak muž pracuje ako poradca cez telefón čiže zamestnávateľ mu vyšiel v ústrety. Len .... Tak uvidíme. Nikoho sme nezabili ani nerobíme nič protizákonné. Trápi ma akurát tie nezmyselné vyjadrenia soc . Poisťovne pri zamietani. Zamietaju na základe ich predpokladov a nie faktov.
@adrianahalkova neviem... Tiež robievam na home office a starať sa pritom ak to máš robiť zodpovedne sa o malé dieťa nedá... Predpokladám že ty budeš doma a budeš sa reálne starať. Je to každého vec ako sa k takýmto veciam stavia, to co robí sociálka je len čistenie nejasneho zákona...
@adrianahalkova kedy ste dávali žiadosť? Môj muž robí na pol úväzku a s prvou materskou bez problémov a druhou už robia obštrukcie, pritom od prvej materskej sa nič nezmenilo a ide jednu za druhou. Robia si čo chcú!
Dievcata poradite mi prosim? Manzelovi konci 13.9 materska a ja chcem idem riesit znova rodicak. Viete mi pls poradit, co vsetko budem potrebovat k vybaveniu RP? Okrem ineho potrebujem aj nejake potvrdenie ze muz ukoncil MD predpokladam? Do ZP kedy najneskor treba ist ukoncit poistenie? Dakujem 🙏
@katka8855 4.3 podaná žiadosť. Aj môj bol pri prvom a všetko ok . Len teraz robia problemy
@adrianahalkova stale je na sude. cakame na pojednavanie
No baby co myslite ako to bude? Budeme mat aj my, co sme boli na materskej a po nas bol otecko na materskej, narok na novy RP 370e?? Mna by ani nenapadlo ze nie, ved sme poberali materske, ale nasla som na nete take pochybnosti (na stranke jednej pravnicky ktora sa zaobera tymito vecami) ze by nam to mozno nemali schvalit co mi ale pride nelogicke.....
@joannita ahoj, presne aj ja som to čitala a vobec som nepocitala s tym zeby som koli tomu ze aj otec bude na materskej nemala narok na ten vyssi rodicovsky. Snad to tak nebude.
@joannita toto aj mňa zaujíma. Nie som si istá, ale vidí sa mi, že je tam podmienka odpracovania 270 dní za 2 roky. Ale niekde zase tvrdili, že tí, čo mali materskú, dostanú aj zvýšený rodičák. Vôbec k tomu nie je info 😣 ak tam bude tá podmienka 270 dní, ja to spĺňať nebudem, ale plánujem sa vrátiť do práce, tak neviem, ako to budú prehodnocovať 😣

@bosorkabb ďakujem za odpoveď 😉