icon

Otec na materskej - zamietnuté prípady

evca65
29. okt 2018
adrianahalkova
22. okt 2019

@ewelinka dobrý deň ako uz máte ni čo nové?

maciatkolulu
22. okt 2019

@ewelinka taky je náš štát... Máš pravdu, v iných štátoch nemajú otcovia možnosť brat materskú, vy ste bez príjmu???? Ved keď je jeden na materskej, druhý pracuje, či? Sedí sa doma a čakajú sa dávky? Dávky od toho zlého štátu. Ale noooo. V iných štátoch máš na rôzne dávky cakaciu dobu šesť mesiacov a viac kým vyplatia. Tak skôr ako si papulku obtieral o ten zlý štát, skus si zistiť ako fungujú iné štáty a možno zmeníš názor na ten"zlý" 😉

ewelinka
22. okt 2019

@maciatkolulu ty si čo zač?!!!Kde je napísané, že nepracujem? Očividne máš PMS alebo čosi tomu podobné.Zijeme na Slovensku,tak nesplietaj o inych statoch.V Skotsku jedia ryby na tony,musime aj my Slovaci???

ewelinka
22. okt 2019

@maciatkolulu a predstav si ,ze poznám kopec zien,ktore si cez otcovu MD robi kurzy.Bud taká dobrá a napíš mi v ktorých štátoch je cakacka 6 mesiacov?A vôbec,zijes ty na SK?Ohanas sa druhými štátmi jedna radosť.Zijes na Sk?Zarabas tolko,ze si mozes bezne dovolit dovolenku,welness?Ak ano,gratulujem a závidím.

maciatkolulu
22. okt 2019

@ewelinka AT a iné. 6 a viac. Mesiacov a nikoho netrápi, či si chce matka robiť kurz a otec chce byť doma. Keď si môžu dovoliť robiť matky neplatný kurz popritom ako je aj otec a teda aj matka doma, taktiež gratulujem😂😉to si môže dovoliť málokto, že obaja rodičia doma, to ma potom tento štát veľmi dobrý sociálny systém, inde sa maka. To porovnanie najmä na tvoje slová "tento štát"...

dai
23. okt 2019

@ewelinka ahoj... Ja len ze ak by bol manžel na reálnej materskej tak mu materskú priznaju hned🙂 ak chcete len dávky a manžel ďalej pracuje (co predpokladám ze je ten prípad keďže vám materskú nepriznali) tak predsa bez príjmu nie ste🙂 načo sa teda vlastne sťažujes?

14veronika
26. okt 2019

Ahojte. Mala by som pár otázok ohľadom nástupu otca na materskú. Môj manžel chce 2. decembra priniesť potvrdenú žiadosť od zamestnávateľa do sociálnej poisťovne na uznanie materského (má splnených 270 dní). Otázka znie, či už v tomto čase musí mať podpísanú druhú pracovnú zmluvu napr. na polovičný úväzok alebo prípadne dohodu o pracovnej činnosti, keďže v čase keď má poberať materské nesmie pracovať na plný uväzok. Ďalšia otázka či môže trvať stále jeho stará zmluva, keďže má zmluvu na dobu neurčitú (ale nebude za ňu mať žiadny príjem samozrejme) plus dohoda alebo práca na polovičný úväzok.
>2. otázka: Ja ako matka, som poberala materské. Počas poberania materskej mi skončil pracovný pomer. Preto by som sa prihlásila na úrad práce ako nezamestnaná aby za mňa štát platil zdravotné poistenie ked chce ísť manžel na materskú. Kedy to mám však urobiť? Mám toto riešiť v deň podania žiadosti o materské t. j. 2. decembra? Čo budem robit ak manzelovi nebude schvalena materska a ja budem evidovana na upsvr. Vratia mi spatne vsetky rodicaky ked sa odevidujem a prihlasim na rodicovsku dovolenku? Dakujem za odpovede

viktoria3333
26. okt 2019

@14veronika ahoj mozno aspon v niecom ti poradim, mojmu manzelovi schvalili matersku, ma ju od 2.9 ja som doma s tym ze si platim zdravotne, nesla som ma urad prace lebo mam v praci zmluvu na neurcito. Manzel ma od 3.9 zmluvu na dve hodiny u ineho zamestnavatela, chcel si dat na polovicny uväzok ale na socialnom mu povedali ze na polovicny mu to neschvalia ze si ma dat len na dve hodiny. O rodicovsky ked si poziadas tak ti vyplatia spätne za šesť mesiacov.

gerlachovka
29. okt 2019

Link na rozsudok v prospech otca ktorý žiadal o materské. Neviem cci je to právoplatné ale tak rozsudok bol vydaný 25.7. a do skupiny ho pridal sam otecko tak asi je. Zatiaľ neodpovedal či je rozsudok právoplatný. Pracoval 40 hod. týždenne . Zaujímavé sú body 69-75....možno niekomu pomôže pri spisovany žaloby https://obcan.justice.sk/infosud/-/infosud/i-de...

gerlachovka
29. okt 2019

spisovaní malo byt 🙈 ....a link nefunguje, tak tentoraz snad bude full https://obcan.justice.sk/infosud/-/infosud/i-de... ......

gerlachovka
29. okt 2019

Neviem preco mi tu neda plny link tak pripajam info podla coho si to mozete vyhladat na stranke ministerstva spravodlivosti v sekcii sudy a rozhodnutia

Rozsudok
Zrušujúce

Súd: Krajský súd Prešov
Rozhodnutie vydal: JUDr. Ingrid Kalináková
Dátum vydania rozhodnutia: 25.07.2019

Spisová značka: 8Sa/6/2019
Identifikačné číslo spisu: 8019200166
Oblasť právnej úpravy: Žaloby proti právoplatným rozhodnutiam a postupom správnych orgánov - Správne právo
Povaha rozhodnutia: Zrušujúce
ECLI: ECLI:SK:KSPO:2019:8019200166.2

gerlachovka
Autor odpoveď zmazal
popoluska24
3. nov 2019

Dobrý deň, prosím vás ideme požiadať o materské a deň prevzatia do starostlivosti je ten istý ako deň nástupu na materskú? Ďakujem

majusqa77
3. nov 2019
safira8
14. nov 2019

Dobrý deň ...chcela by som sa opýtať čo by bolo lepšie náš ocko by chcel ísť na materskú so staršou dcérkou budúci rok bude mať 3 roky takže by to akurát vyšlo a ja by som bola na MD s mladsou dcerkou, ktorá sa každú chvíľu narodí ...so subehom MD by nemal byť problém pokiaľ viem ...lenže manžel bude musieť isto pár krát navštíviť alebo urobiť niečo do práce ...čo by bolo lepšie aby mu dali v práci dohodu alebo čiastočný úväzok napr na 10 dní do mes?....alebo ako to urobiť aby dobre bolo? Aby bol zároveň aj zamestnávateľ kryty ak príde náhodou kontrola v čase keď by tam bol?vopred veľmi pekne ďakujem za info

aandreaa9
8. jan 2020

Ahojte prosim vas. Muz je na materskej od 2.1. ja teraz riesim zdravotnu. Prosim vas o radu. Ak mam pracovny pomer na dobu neurcitu. Mozem sa v zdravotnej nahlasit ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov? (To iste dieta, na ktore betie muz matersku) Alebo si musim platit zdravotku ako samoplatca.vdaka

luliu
8. jan 2020

@aandreaa9 musíš si platiť zdravotné poistenie

maciatkolulu
8. jan 2020

@aandreaa9 však keď je otec s dieťaťom, tak snáď do prace ideš? O jedno dieťa sa starajú dvaja😂😂😂😉👍

majusqa77
8. jan 2020

@aandreaa9 nemozes byt na to iste dieta

evittam
8. jan 2020

@maciatkolulu Nemusí ist do práce moze byt nadalej na RD ale platiť si ZP.
@aandreaa9 Ako ti uz napísali uz to nie je mozne-novela zakona od 30.12.2018.

evittam
8. jan 2020

@maciatkolulu Do 30.12.2018 si predstav ze to bolo mozne.

aandreaa9
8. jan 2020

@maciatkolulu a ty si veštica??? 😂🤦

lula313
8. jan 2020

@maciatkolulu sorry, ale tie tvoje príspevky sú prejavom nezrelej a zakomplexovanej ženy, keď už chodis do tém, ktoré sa tá netýkajú, keďže zijes v AT len aby si urážala iné ženy.. Prečo by rodičia nemohli byt spolu doma a starat sa o dieťa? To dieťa je len raz male a prečo by si ho rodičia nemohli spolu uzit? Sa cudujem, že ti nevadi, že všetci tito rodičia robia na dôchodky tvojich rodicov, zatiaľ čo tvoj manzel robi na tých rakuskych🤷🏻‍♀️

maciatkolulu
8. jan 2020

@evittam faaakt, hmmm, ja to stále vravím zlaté Slovensko, na jedno decko dve materské, dvaja ľudia doma😉a rodičak ešte do troch rokov a keď sa pošťastí, tak aj do šesť. Aké milé. Ale stále sa pucuje na slovensko a jeho system😂😂😂. Tak, ale smola, zjavne, keď to zmenili a maminka si musí platiť ZP....

maciatkolulu
8. jan 2020

@lula313 kľudne aj krstni a susedia nech sú s jedným dieťaťom doma😂😂😂. Len ľutujem tých druhych, ktorí musia makať na to.... Lebo nejako si neviem predstaviť žiť z materskej a ešte si aj mamička musí platiť, teda po novom ZP, vsetci plaču, že hypo atď, hmmm, ale tak však ok. Kľudne nech sú doma všetci spolu na jedno dieťa. Fakt nie som zakomplexovana, nemám byť z čoho a cítim sa aj celkom zrelo. A neviem, fakt bývam v at😉👍, ale fajn. Idem do tém, do ktorých chcem, myslím, že to je absolútne moja vec a faktom zostáva, že je neuveriteľné ako sa na sk fnuka na systém a pritom mi reálne ukaz jeden štát EÚ, kde sú s jedným dieťaťom dvaja ľudia na dvoch materských a potom na rodičaku do troch rokov a momentálne za dosť slušnú sumu. Budem rada, keď mi to napises😉za to Slováci sú jediný národ, ktorý vkuse fnuka a číha, kde sa majú lepšie a len nadáva a nadáva a hľadá kde sa dá nájsť dierocka v zákone a plno ju využiť, lebo aj beta z druhého a Mária z horného konca tak urobili👍. No nič, pekný večer a klud😉

evittam
8. jan 2020

@maciatkolulu Ja nepíšem o dvoch MD na jedno dieta naraz. Pisala som k ZP. K tvojim ostatnym "vylevom" nemam co dodať.

evkao
8. jan 2020

@maciatkolulu ale nikto nehovori o tom, ze by na jedno dieta mohli byt dvaja ludia na materskej, to si trosku mylis pojmy... ak ide otec na rodicovsku dovolenku (materska pre otca nie je ani oficialny termin), tak mamicka, ak chce ostat doma, ostane bez rodicovskeho prispevku, a musi si platit ZP, ako pisala @evittam, do 30.12.2018 bolo mozne, aby ostala mamicka doma (bez RP), ale ZP za nu platil stat

maciatkolulu
8. jan 2020

@evittam však ok, ja som to tiež nepísala tebe, ci ako? 😂😂😂

maciatkolulu
8. jan 2020

@evkao ved ja viem, že nemozu byť materské vyplácané na jedno dieťa súčasne, najprv je mamička, potom otecko 😉, teda ak spĺňajú....

evittam
8. jan 2020

@maciatkolulu A komu? Tak ma potom neoznacuj.