Otecko živnostník na materskú
Ahojte,už sa tu toho asi veľa popísalo,no chcela by som aby mi niekto v stručnosti vysvetlil....vcera som porodila,takže ešte som nič po úradoch nebola vybavovať,no chcela by som vedieť,či by v našej situácii bolo vyhodne,keby manžel išiel ''akože'' na matersku...je živnostník,pracuje stále v zahraničí....Ja som bola evidovaná pred pôrodom na úrade prace...môže poberať materskú a naďalej pracovať?Oplatí sa to? Ďakujem za rady...
Poprosím Vás o radu... Mám syna má 2 roky a 3mesiace...ja som od začiatku poberala iba rodičovsky príspevok,pretože som bola nezamestnaná a teraz by sme chceli aby manžel začal poberať matersku, ale s tým že ja ostávam doma s malým a on bude naďalej pracovať je SZČO ,takže ja sa mám ísť nahlásiť na ZP ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov? A musím byť samoplatca alebo nie? A mohol by manžel po skončení materskej poberať aj RP a naďalej pracovať a ja by som stále mohla byť doma s malým? Ďakujem
@alize14 Ano, manzel nech si vypise v socialnej poisťovni žiadosť o materskú...normálne pracuje,ty sa odhlasis z rodicovdkeho prispevku na urade prace a vypytas si tam papier,ze nepoberas rodicak....ten papier musi muz dolozit k ziadosti o matersku davku na socialke a uz sa len caka na rozhodnutie o materskej davke zo soc.poistovne
@kacenka2121 po vyčerpaní manzelovej materskej ides opat poberať rodicovsky do veku 3 rokov dieťaťa
@kacenka2121 a na tej ZP budem platiť odvody alebo nie? A chcela by som aby manžel po materskej poberal aj RP ak je to teraz taký rozdiel ak sa to bude dať.
@alize14 ty sa prihlasis do ZP ako osoba starajuca sa o dieta a zdravotné za teba platí štát....takze ty neplatis nic...moze ist po skončení materskej aj otec na rodičovský,keďže ho bude mat vyssi po novom,lebo poberal matersku....
@alize14 skoda,ze otecko načerpal matersku skôr a mohol otecko od januara uz nabehnut na zvýšený rodicak...
Hej veď to aj mňa mrzí , ale mňa najviac mrzí to, že mi nevyšla materská pre 25 dni, ale aj tak by som mala tú najnižšiu, takže som to nejak neriešila, ale to som netušila, že sa niečo také chystá to rozdielne zvyšovanie RP a ja pre 3 týždne prídem o kopu peňazí veď za tri roky poberania to je naozaj dost lebo plánujeme druhe, takže to teraz musím riešiť takto komplikovane, takže ďakujem pekne za pomoc 😉
@kacenka2121 To nie je pravda. Ak maju len jedno dieta do 6rokov ZP si musí platit pocas MD otca.
Vid novela zakona.
@alize14
@evittam ok nehadam sa,my sme to tak mali pri druhom,takže pri prvom moze byt ako tvrdite...

@kacenka2121 Nie zle si pochopila. Ty alebo muz mozete od narodenia poberať RP. Ak ty nemáš narok na MD tak muz moze ist na MD po 6tyzdnoch od narodenia dieťaťa. Pobera sa bud MD alebo RP. Btw.piseme to tu dookola takže stačí čítať.