Otehotnenie počas poberania podpory a nárok na materskú
Ahojte.
viete mi niektora poradit ako je to v takomto pripade? Zvazujem dat vypoved v praci. U toho isteho zamestnavatela som zamestnana min.2 roky, teda splnam podmienky aby som dostala podporu v nezamestnanosti na 6 mesiacov. Snazime sa o babatko, a tak by ma zaujimalo co by sa stalo ak by som otehotnela pocas poberania podpory? Mala by som narok na matersku? A z coho by sa materska pocitala? Dakujem za vsetky odpovede.
@zuzula2815 Ak si bola aj pocas RP v PP prac. pomere ( nemoc.poistenie) a ten sa ti obnovil v tej istej firme, tak aj dni pocas RP sa pocitaju do dni nem.poistenia.
Zamestnavatel pocas materskeho poistne neplati. Ak sa zamestnas, tak PP ku dnu nastupu na materske by mal trvat, aby ti na materske narok vznikol.
Ahojte dievcata, luskam internet a jednotlive fora, a predsa by som len potrebovala pomoct. Pisalo sa tu o ochrannej lehote 8 mesiacov atd, ale rada by som vedela jasne stanovisko, pokial sa v tom niektora z Vas, ako napr. @gapa vyzna 🙂
Pracovny pomer trval od 1.9.2012 do 2.10.2015. Pocas tohto PP som nebola PN. K datumu 2.10.2015 som sa stala nadbytocnou v praci a tak sme ukoncili PP dohodou. Od 3.10.2015 som na urade prace a poberam podporu v nezamestnanosti, ktora mi skonci 04/2016.
V dobe kedy som bola zamestnana /17.9.2015/ som otehotnela a termin porodu mi DR upravila uz na 17.6.2016.
Rada by som vedela, ako mam postupovat po dobrati podpory v nezamestnanosti. Mam narok na matersku?Ak ano, mozem byt po uplynuti podpory stale na urade vedena alebo mam ist na PN?
Ako sa bude ratat vypocet materskej? Po preratani priemerneho mesacneho platu, za rok 2014 a 2015 by som mala mat narok na najvyssiu matersku. Bude sa mi teda ratat len zo zamestnania? Ci je tam zahrnutá aj podpora? Vopred dakujem za odpovede 🙂
@honey_only Narok na materske vznikne v ochrannej lehote. Nastup na materske v ochrannej lehote musi byt presne 6 tyz. pred prevdep. porodom.
Pocitat sa bude z vymeriavacich zakladov od 1.1.2015 do 2.10.2015.
@honey_only Ak je pravdepodobným pôrodom určený na 17.6.2016, tak nástup na materské (6 týž. pred pravdepodobným pôrodom) je 6.5.2016.
Od narodenia dieťaťa (do 45 dní) sa prihlásiš na SP ako osoba starajúca sa o dieťa. To, aby za teba platil štát dôchodkové poistenie...doba materského aj rodičovského príspevku sa ti bude takto počítať do dôchodku. Po ukončení RP sa treba z poistenia odhlásiť.
@dena1973 dakujem krasne za promptnu odpoved 🙂 je potrebne este nejako specialne riesit ten mesiac pred materskou? od toho 04/2016-05/2016 ked nebudem poberat podporu? ci je to v podstate jedno narok na matersku mat budem, bude mi teda ratana zo zamestnania v roku 2015 a nie je potrebne riesit PN...
@honey_only Neviem presne koľko kalendárnych dní je medzi skončením podpory (nepíšeš dátum) a začiatkom materského (6.5.2016). Aj na PN by bol nárok lebo tehotné majú ochrannú lehotu 8 mes. mesiacov nielen pre uplatnenie materského,ale týka sa to aj uplatnenia PN.
Áno materské sa bude počítať (a taktiež aj PN - ak sa rozhodneš) z príjmu (vymeriavacích základov) zo zamestnania z r. 2015. Podpora v nezamestnanosti sa nezapočítava.
@honey_only takže tebe trval pp 1.9.2012-2.10.2015, nebola si pn ale pracovala si. PTP 17.6.2016, tj. nástup na md presne 6týž. pred termínom=6.5.2016. Podporu poberáš 3.10.2015-2.4.2016. Nie je problém, že nepoberáš podporu do požiadania o materské, ale ak bude dôvod, môžeš ísť aj na pn a ak k PN pridáš aj doklad od lekára, že si tehotnáv xx. týždni tehostenstva a bola si tehotná aj 2.10.2015 (teda v posledný den trvania nem.poistenia), tak doložíš pracovníčkam soc.poistovne, že máš nárok na 8mesačnú ochr. lehotu a máš nárok na nemocenské. To isté asi bude treba doložiť k žiadosti o materské (ak by si vybavovala pre pn, tak môžeš hned 2x, alebo sa spýtať na sp priamo tej pracovníčky, ktorá robí nem.dávky pre teba).
Materské sa ti vyráta z vym.základu v roku 2014 (tvz. rozhodujúce obdobie sa berie akoby nástup na md bol v posledný den trvania nem.poistenia). Tie dátumy si samozrejme radšej prekontroluj 🙂
@honey_only A ešte ti kopírujem, čo som písala teraz kočke v inej téme:
Nezabudni po pôrode sa prihlásiť na dôch.oisteni štátom do 45dní aby si bola odo dna pôrodu dôch.oistená štátom.(z cca 500eur, presnejšie 60% z priemernej mzdy 2roky dozadu, presnu sumu teraz neviem) Nedá a to vybaviť spätne a velmi odporúúúúúúúčam robiť kopie dokladov, čo odovzdávaš soc.poistovni, a počiatkou na kopiu nech potvrdia prevzatie.tj. žiadost o mateské a hlavne prihlášku a odhlášku do poistovne a založiť do dôchodku k zápočtovým listom (ak niečo dokašlú, nemáš dôkaz, že si to urobila inak, resp. urobila) Odhlášku treba dnom vzniku dôch.poistenia zamestnanca tj. nástupom do práce, či práce na dohodu resp. najneskôr dovršením 6rokov dieťaťa ..(resz. podla aktuálneho zákona čo bude potom účinný)
@gapa dakujem za radu, všetko zakladám a teda porobim kópie zo všetkého ;) s úradmi mat co najväčší pokoj...
@honey_only Chcem sa este opravit. Pocitat sa ti materske bude z vym. zakladov z celeho kal roka 2014.
😉
@honey_only Bolo treba povedať, že si tehotná...
@honey_only A aké všetky potvrdenia si odniesla? Mala si aj potvrdenie od gynekológa, že si tehotná ešte počas trvania PP?
@dena1973 samozrejme ze vedela ze som tehotná povedala som to všade aj potvrdenie mala ze v čase trvania PP som bola tehotná..., tak ako ste mi tu poradili všetko nachystané a aj na úrade prace aj na sociálke mi povedali ze nespadam do toho... Ze ochranná je len 7 dni po ukončení PP.... Tak nerozumiem tomu... Ja som im to tam odovzdala, s tým ze pani mi povedala ze mi príde zamietavé stanovisko
@honey_only Ak si bola tehotna este pocas trvania PP, tak spadas do ochrannej lehoty pre tehotne 8 mes.
Je to aj na stranke SP
@dena1973 co sa týka materskej ano ale co sa týka Pn mi to nechceli uznať a ze neuznajú... Tak neviem... Materskú mi vyplatia ked nastúpim, ale ze teraz je Pn zbytočná...aj tak som Pn
@dena1973 vieš mi preposlat link? Dakujem
http://www.socpoist.sk/nemocenske/1292s
Nemocenské - podmienky nároku - zamestnanec - ochranná lehota (a tam si prečítaj pre tehotné)
@honey_only neboj sa, nepríde ti zamietavé stanovisko (ak by, to by bola ostuda pre nich teda velká), aj ked je možné, že si dlhšie počkáš na rozhodnutie. Už tu také niečo tvrdili jednej mamičke, a o jej nároku no nakoniec uznali a sa oni naučili niečo nové a tvrdili, že to predtým nemali. Ono je to o tom, že oni ak niečo také neriešili, nevedia. Oni častokárt poznajú len ustálené postupy, no nie priamo zákon. A v tomto zákon nerozlišuje medzi OL pre nárok na materské a pre nárok na ostatné nem.dávky, teda napr. nemocenské a ošetrovné.
Tiež mi raz, dokonca vedúca nemocenského tvrdila, že nárok v OL nebude, no po dlhšie než 60tich dnoch nárok predsalen vznikol.
@dena1973 dakujem idem pozrieť ten link, @gapa nechceli odo mna zobrať ani číslo uctu ani to potvrdenie od lekára, ze som bola uz v čase PP tehotná, tak teraz neviem ci tam mam ist ešte raz a dodať im to tam...na úrade prace si to pani vzala a založila to zložky, ked tak tam to budu mat...no hotové kocurkovo tieto úrady
@honey_only Neviem prečo ti potvrdenie od lekára neprevzali. Nemajú právo neprevziať od klienta doklad, ktorý im donesie, ak sa to týka dávky (v tvojom prípade sa to dávky týka)....Tak tam ešte zájdi a odovzdaj im aj doklad (potvrdenie) od lekára + číslo účtu... Urob si kópiu potvrdenia od lekára a daj si to potvrdiť, aby si mala dôkaz, že si doklad odovzdala. Keď ti to nebudú chcieť zobrať v klientskom centre (čo by nemali odmietnuť), tak to odovzdaj na podateľni...
@dena1973 @gapa dievčatá dobojované ;) dnes som volala tam priamo na sociálnu poist a pani ze jasne mam to doniesť nárok mam...ked som prišla referentka nemala sajnu ešte stále mi tam hovorili ze nárok nemám, nevedeli nájsť PN ku, ale nakoniec všetko našli zaradili doplnili a ja mam doma dve potvrdené kópie o odovzdaní ;) velmi ste mi pomohli a dakujem krásne ešte raz ☺️
@honey_only To som rada, ze to konecne pochopili....
Ja len chcem pridat moju skusenost so sp: pozor pri vyratani podpory v nezamestnanosti!!! Prislo mi vyrozumenie,kde som mala podporu o 200e nizsiu ako bola realita 😒 samozrejme som sa okamzite odvolala,tiez ma pani presviedcala,ze ich system je 100%-ny....nastastie som sa nedala a dobre som urobila,moje vypocty a doklady boli spravne 😁
Ahojte mamicky chcela by som obnovit tuto temu. Kamaratka chce vediet z coho sa jej bude ratat materska. jej pripad je taky ze do 20.3.2017 bola na RD. Dňa 21.3. bola zamesnana este na jeden den a na dalsi den uz nie. dostala vypoved odstupne a preplatenie dovolenky. nasledne na to je na podpore a v oktobri ma nastupit znova na matersku kedze je este v ochrannej lehote tych 8 mesiacov. podporu jej ratali z tohto jedneho dna spolu s odstupnym a dovolenkou. a moja otázka je ze z coho jej budu ratat matersku. ci tiez z tohto jedneho dna alebo coho ked uz nieje zamestnana. dufam ze som to dala zrozumitelne. vdaka 😃
dievcata, poradte mi, bola som na materskej, nasledne na rodicaku a k 1.12.2021 som dostala vypoved, teraz som mesiac na podpore, vyslo mi to celkom pekne, ale otehotnela som tento mesiac, viete mi poradit, co robit, aby mi vysla materska? podpora mi bude chodit do juna...dakujem velmi!

@dena1973 pracovný pomer mi trval aj počas materskej a rodičovskej dovolenky, len neviem či sa zaratávajú sa aj tie dni do nemocenského poistenia, lebo to sa vraj preruší počas čerpania tak neviem? ak áno tak podmienka je splnená, zamestnám sa na jeden, dva mesiace pred nástupom na materskú dovolenku, tým pádom by mi mala materská vyjsť? ešte prosím ťa nevieš ako to je, keď sa teraz zamestnám na dva mesiace zamestnávateľ mi nemôže ukončiť pracovný pomer počas trvania materskej dovolenky že? bude za mňa platiť dáke odvody aj keď budem na materskej či jemu nevyplývajú žiadne povinnosti?