Pandemický rodičovský príspevok platný od 1.11.2020
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Dieťa dovŕši 3 roky v novembri. Som zamestnaná, ale zamestnávateľ súhlasí s predĺžením rodičovskej, teda s neplateným voľnom počas krízy spôsobenej COVID-19. Potom by som si mala dočerpať dovolenku. Malá je prijatá do škôlky, zatiaľ chodí len na pol dňa. Čo treba vybaviť, nahlásiť ?
@dankanatyviki ahoj. Ja som volala so známou z úradu a ta mi povedala ze po dovŕšení 3 rokov dieťaťa nesmiem mat žiadny príjem ani čerpať dovolenku, inak nemám nárok na pandemickou, že to mám spraviť tak ze akože do prace nástup 2 dní pred dovŕšení 3 rokov, 2 dní si miniem dovolenku a potom výpoveď. Lebo ze musí byť ukončený pracovný pomer. Tak teraz som úplne mimo co mam spraviť. Mňa to čaká v decembri.
@lundus ahoj ja už som tiež bola z toho mimo tak som išla osobne na Úrad práce a tam mi povedali presne toto ako hovoris ty. Hlavne ze som tam 3x volala a povadali mi iné.
Takže máš pravdu a aj ja som to takto spravila.
@zuzana111984 ahoj takže dávam výpoveď klasicky lebo dovolenku čerpať nakoniec nemôžem lebo to povazuju za príjem a nemala by som nárok na pandemicky rodicak
@lundus a ta podpora v nezamestnanosti sa ti bude rátat z tých dvoch dni co si mala dovolenku pred ukončením pracovného pomeru?
@dankanatyviki ahoj, mne známa z úradu povedala ze keď to spravím tak ze tie dva dni dovolenky keď vyčerpá skôr ako bude mať mala 3 roky tak nárok na pandemickou mamám a keď potom pôjdem na podporu tak mi to budú počítať z tých dvoch dni. Len keď si teraz písala ze dovolenku nemôžeš čerpať, tak som teraz z toho úplne mimo. Musím ísť na nás úrad v Brezne, lebo známa robí vedúcu na úrade v BA a s ňou som to riešila po telefóne
@dankanatyviki ešte sa opýtam. A keď to pre platia dovolenku tak to nepovažujú za príjem?
@lundus ako aj mne povedala, že ich nezaujíma co bolo do dovŕšenia 3 rokov. Oni sleduju co bolo potom.
Asi nie, lebo aj kamoške preplatili dovolenku a ma nárok už od mája na pandemicky
@lundus ja už musím takto to spraviť lebo mala už mala 3 roky v sobotu a musí ma už nahlásiť účtovníčka na socialku.
Keby som ešte niečo nove vedela tak ti dam ved vedieť
@dankanatyviki áno aj mne povedali ze do 3 rokov ich nezaujíma ci som brala dovolenku, len ze sú ju nemám dat čerpať po 3 rokoch. Ešte to pre istotu pôjdem overiť. Zisťovala som aj možnosť ze by mi zamestnávateľ dal neplatené voľno do ukončenia pandémie, lebo o tom píšu ze aj v tedy je nárok na pandemickou ale to mi povedala ze to neplatí. Ďakujem, ak budeš niečo viac vedieť napíš 🙂
@lundus jasne dám 😉 aj ja ďakujem
@lundus ja som bola na úrade včera, somozrejme na našom nikto nič nevedel tak mi dali číslo na nejakú kolegyňu, že k nej sa nedá ísť osobne. A ta mi tiež povedala ze musím mať ukončený pracovný pomer ale povedala mi ze keďže mne konci rodičovská v decembri a oni teraz riešia októbrové mamičky a pravidlá sa menia, že nevie co bude platiť v januáry keď budu riešiť mňa. Ale čo bolo zaujímavé že mi povedala ze keď ma budú riešiť v januáry tak ich nebude zaujímať co bolo v decembri, či som dovolenku brala pred alebo po dovŕšení 3 rokov, lebo ze vraj za ten celý mesiac dostanem rodičovskú aj keď som na rodicaku len do 15.12. Ze oni budu riešiť ci mam príjem od januára alebo nie. Takže zas totálna haluz, ale ja to radšej spravím ako mi radila známa z i eho úradu a tak som to aj nahlásila zamestnávateľovi, že 15.12 ku dňu dovŕšenia 3 rokov ukončuje pracovný pomer a 14,15 si berem dovolenku, zvyšok preplatiť
@lundus presne takto som to pochopila aj ja, keď som volala na nas Úrad ale potom osobne mi povedala zas iné. Aj ja som dala výpoveď normálne a dovolenku ešte riešim ci spätne si dat tie 2 dni lebo dá sa to spätne dat ale zase účtovníčka mi hovorila ze aj ta preplatená sa ráta do podpory a bude vyššia.
@lundus
@dankanatyviki
Dievčatá, asi to tak bude ako vám hovorili na úrade.
Teda dúfam.
Ja som si tiež zisťovala, či mám nárok na pandemicky rodičak a pani z úradu mi napísala, že pravdepodobne áno, lebo za november nemám príjem.
A v októbri som príjem ešte mala z dohody.
Malý mal tri roky v októbri, ale keďže zákonný nárok končí až v novom mesiaci, tak pravdepodobne nárok mať budeme.
Teda silno dúfam. Ešte mi totiž žiadne papiere z úradu neprišli
@jana005 som zvedavá. Potom daj vedieť co ti napísali z Úradu. Ďakujem
@lundus @jana005
Zdravím 🙂 Chcem sa spýtať ako je to nakoniec s tým pandemickým rodičakom? Platí ta verzia ako ste písali? Že na pár dní dovolenka pred dovŕšením 3 rokov dieťaťa a k dátumu dovŕšenia ukončiť pracovný pomer? Moja situácia je takáto: koncom mesiaca február mi končí rodičovská dovolenka - dieťa dosiahne 3 roky ale zamestnanecký pomer mi stále beží ( mám zmluvu na dobu neurčitú) avšak zrejme dôjde k výpovedi prác.zmluvy, lebo zamestnávateľ nemá pre mňa náhradnu pracu, ktorá by mi vyhovovala a dieťa mi nezobrali do škôlky a nemám ho s kým nechať a hľadať si novú prácu a ešte k tomu mám aj druhé dieťa ktoré má 4,5 roka a tiež bolo doma lebo bola zavretá škôlka a ktovie či a na ako dlho ju otvoria. Tak mám nárok na pandemicku rodičovskú? Či čerpať pandemicke ošetrovné OČR? Čo je lepšie? Prosim vie niekto poradiť? Ktovie dokedy budu priznávať pandemicky rodicovsky.
Vopred ďakujem za odpoveď 🙂
@17honey17 ahoj, s tým ti veľmi neporadím, lebo ja som mala len dohodu a z nej som nemala nárok na podporu ani OCR.
Ja som dohodu ukončila, čiže už som nemala žiadny príjem a pandemicky rodičak mám.
Len ty budeš mať nárok na podporu, tak neviem, či si nemusíš najprv žiadať o ňu.
Alebo lepšie by pre teba bolo asi pandemicke osetrovne, sa mi vidí
, že sa dá žiadať na dieťa, ktoré ešte nechodí do škôlky a dosiahlo tri roky.
Tak skús to, ak by si mala pandemicke osetrovne menšie ako je rodičak, tak ti rozdiel doplatia
@jana005 Ďakujem krásne za odpoveď ❤️ Tiež som tomu tak porozumela, ale potom mi prišla aj rozumná ťa alternatíva že ukončiť prac.pomer k dátumu 3.rokov dieťaťa a tým pádom od dovŕšenia troch rokov nemám žiadny príjem. Len zase neviem dať úmyselne teraz výpoveď a pandemicky môžu kedykoľvek zrušiť...či nevyužiť to pandemicke ošetrovné radšej...len neviem ako v praci to je..ach strašná situácia toto...a ešte prosím o vysvetlenie tej poslednej vety že "ak by som mala pandemicke ošetrovné menšie ako je rodicak tak mi rozdiel doplatia" kto mi ho doplatí? Ďakujem ešte raz ❤️
@17honey17 ja by som na tvojom mieste využila asi pandemicke osetrovne.
Len si zisti naisto, či sa dá, ja som to len tiež čítala.
Nechcem ti totiž zle poradiť, aby si nakoniec neprišla o peniaze.
Neviem, aký máš príjem, ale ak by si mala OCR menšie ako si poberala predtým rodičak, tak úrad práce by ti doplatil rozdiel výšky rodičovského.
Držím prsty, nech ti to vyjde
@jana005 ďakujem krásne ❤️ áno jasné, že sa budem snažit všetko si overiť, len ako aj tu žienky písali niekde, že niekedy už aj pracovníčky či na sociálke alebo úrade sú zmätene z tých opatrení a vravia, že je narok na niečo a potom to je úplne inak a ostávajú ľudia bez príjmu. No veď to, že pracovný pomer mi trvá ešte z čias keď som bola slobodná a vtedy sa to riešilo tak že na účet minimálka a doplatok v obalocke, čiže tak...musím všetko pozistovat len neviem či najlepšie sociálku oslovit, či úrad práce..asi aj aj..ďakujem ešte raz a prajem všetko dobré ❤️
@17honey17 ahoj, mne rodičovský koncil 15 decembra. Keď som v novembri zisťovala co a ako mam urobiť aby som mohla informovať zamestnávateľa, platila verzia ktorú písala. V novembri riešili ojtobrive mamičky. Povedali mi ze každý mesiac menia pravidlá a oni nevedia co bude platiť nasledujúci mesiac. Tak som spravila sko mi radili v tedy. Keď som volala v decembri aké sú aktuálne pravidlá (už medzi tým som všetko so zamestnávateľom podpísala), my povedali ze teraz (v decembri) rušia novembrove mamicky a je už zmena, že už ich nezaujíma ci mali príjem po 3 rokoch dieťaťa ale to ci majú príjem za mesiac v ktorom ich riešia čiže december. A co bude platiť teraz v januáry keď budu riešiť mňa ešte stále nevedia že mám zavolať po 10tom januáry. Keď som sa ich opýtala že keď mi koncil rodicak 15teho a ja som som nastúpila do zamestnania 14.12 s tým ze 14 a 15 som si zobrala dovolenku a 15teho som ukončila pracovný pomer ale pre platená dovolenku mi príde v najbližšom vypkatnom termíne v januáry, ako sa to bere, tak mi povedali ze nevedia. Asi tak na uradoch
@lundus ja som tiež mala príjem po troch rokoch dieťaťa, a mám pandemicky rodičak.
Lenže keby som mala príjem aj v novembri, tak nárok by som už nemala.
Ja som to pochopila tak, že keď ti rodičak rodičak končí napríklad v novembri, tak za ten mesiac ešte príjem môžeš mať, len ten ďalší mesiac už nie

@zuzana111984 myslím, že nemusíš, veď ochranná lehota u tehotnej je osem mesiacov