Papierovačky súsvisiace s nástupom na materskú

petus891
6. apr 2019

Dobré ráno, chcem sa opýtať ako funguje nástup na md, dnes som v 32.tt., gynekológ mi vypísal papier do sociálnej poisťovne s termínom pôrodu 8.6. 2019, momentálne som v práci od 1.4. na dovolenke, chcem sa opýtať kam mám ísť s tým papierom od gyn, zamestnávateľovi alebo na sociálku, ako to bude s peniazmi ? Príde mi uz ďalší mesiac materská? Nikdy som niečo takéto nevybavovala a gyn mi nič nepovedal, vďaka za informácie

marci77
6. apr 2019

neviem, ako velku mate firmu, ja som to oznamila sefovi a odniesla na HR, odovzdala im ten papier od gynekologa, a zamestnavatel to potom posielal do socialnej poistovne .....a v socialnej poistovni myslim, ze posielaju s mesacnym oneskorenim, napr. teraz materska za marec, pride najskor 15.aprila. Urcite si ten papier od gynekologa odfotte aspon na telefon. A este zo socialky vam pride take rozhodnutie, posielaju to obycajne, ze kolko mate narok na matersku na den

petus891
autor
6. apr 2019

@marci77 dobrý deň, ďakujem Vám za ochotu, no máme malú firmu cca do 30 zamestnancov s tým že pondelok idem ten papier zaniesť mojej ekonomke s tým že zajtra keď jej ho dám tak peniaze by mi mali od sociálky prísť do toho cca 15. mája?? Či až vlastne v júni? To nás môžu nechať takto mesiac bez peňazí??

evittam
6. apr 2019

@petus891 Najskôr zamestnavatelovi, on nie je povinny to riesit ďalej. Cize odporúčam nechať si doklad potvrdit od mzdovej a nech si spraví kopiu a originál zaniesť na SP s tym, že si das kopiu potvrdit o prevzatí. A SP ma 60dni na rozhodnutie a poslanie peňazí.

mogaa
6. apr 2019

@petus891 no cca 2 týždne dostaneš za posledné odrobené dni za apríl(alebo teda čerpanú dovolenku), zamestnávateľ ti to vyplatí v máji a alikvotná časť materskej za apríl od SP ti príde buď v máji alebo ak to nestihnú spracovať tak až v júni(alikvotná časť za apríl+máj)