Patrí materská vyplatená v januári do vlastného príjmu manželky za rok 2025?
Chcela by som sa opýtať, patrí materská za december vyplatená v januári do vlastných príjmov manželky v roku 2025?
Materska sa vyplaca spatne, takze v januari 2025, bola podlana vyplatena materska za december 2024...
Materska sa vyplaca spatne, takze v januari 2025, bola podlana vyplatena materska za december 2024...
@gaia14 ??? Ja presne viem že materské sa vypláca spätne. Ja som sa pýtala že úplne na inú vec
@anonym_autor materska sa rata, rodicak uz nie. Tak si to pamatam
Lepsie ale overit na oficialnej stranke.
Vy aj citate?
On vie, ze sa materska rata, aj to ze je vyplacana spatne. Pyta sa, ci sa MD za 12/2025 rata do roku 2025 alebo uz 2026…
Tu radim obratit sa priamo na FS pre relevantnu odpoved.
Ja by som ju ratala do 2026, kedze bola vyplatena az 2026 (dolezity je datum prijatia za mna)
@anonym_2b135c Počíta sa do roku, v ktorom bola pripísaná na účet - január 2025 sa počíta do roku 2025. Január tohto roku, teda 2026, bude započítavať v DP až rok.
Ale máš pravdu, že zadanie nebolo jednoznačné, to som si neuvedomila
@anonym_autor
@anonym_4d58f6 Zo zadania nie je jednoznačne jasné, v ktorom januári bola materská vyplatená.
@anonym_autor Neviem, prečo sa rozčuľuješ. Napíš zadanie jednoznačne, aby sme si nemuseli domýšľať, aký rok si mala na mysli. Z otázky to môže byť aj január 2024 aj január 2025.
A napíš tiež, na aké účely sa to pýtaš. Ak je to na daňové účely, tak príjem sa počíta v tom roku, v ktorom bol vyplatený. Takže materské vyplatené v januári 2026 je považované za príjem v roku 2026.
Pokiaľ to je na iné účely, tak to môže byť považované za príjem v roku 2025. Treba upresniť, na aký účel sa pýtaš.
Tiež som to riešila (ak sa teda pýtaš kvôli nezdaniteľnej časti na manželku), pri materskej je podstatný dátum, kedy bola vyplatená. Čiže materské za december 25 vyplatené v januári 26 sa NERÁTA ako príjem za rok 2025. Bude sa rátať za rok 2026, v budúcoročnom daňovom priznaní.

áno