icon

Platenie dobrovoľného postenia pri reťazovej materskej.

2. jan 2020

Ahojte, potrebovala by som poradit. Mam 7 mesacneho syna, par tyzdnov dozadu som presla z materskej na rodicovsky. Ale o pracu som prisla, lebo pocas materskej nasa firma zanikla. Chcela by som vsak druhe dieta (kvoli zdravotnym problemom to musim riesit cim skor) a chapem ze narok na matersku mat nebudem.... K mojej otazke - pomohlo by si teraz na rodicovskom platit dobrovolne poistenie? Ak ano, kolko si ho musim platit aby som mala narok na matersku? Zamestnavat sa teraz nechcem. Dakujem za opdovede.

evittam
2. jan 2020

Vid uz zalozene diskusie
A tazko riešiť tvoju situáciu ak este nie si tehotna.

autor
2. jan 2020

@evittam bohuzial nic presne taketo som v duskusiach nenasla... uz sa snazime dufam ze to cim skor vyjde len som chcela vediet ci si mama zacat platit dobrovolne ci to vobec bude mat vyznam alebo nie a budem to platit zbytocne...

evittam
2. jan 2020

Tak si zle hľadala. Je tu minimalne 10diskusii o tom istom a vsade sa to spomína.
Kedy skoncil PP? A ano ak chces mat narok na MD tak DNP v tvojom prípade.

autor
2. jan 2020

@evittam 3.6.2019 ... idem to este lustrovat teda, ale dakujem si zlata

nikpa
2. jan 2020

Ja som na tom rovnako ako ty a tiež som ohľadom toho hľadala, no konkrétne na túto situáciu som sa zatiaľ nedocitala ako to presne je

autor
2. jan 2020

@nikpa ja tiez nie bohuzial 😕 docitala som sa v jednej diskusii ze treba si platit aspon 26 tyzdnov pred nastupom na MD to doprovolne poistenie ale neviem ci sa to vztahuje aj na tento pripad... a zas znama mi vravela ze ak by som nahodou teraz bola tehotna tak uz si nestiham nic platit tak teraz neviem ...🤒

draik
2. jan 2020

Táto debata s rovnakou otázkou tu už bola.

autor
2. jan 2020

@draik ano uz som pocula, stale ju hladam, takuto situaciu presne som zatial nenasla...

nikpa
2. jan 2020

Platit poistenie by sa malo 270dni pred nástupom na MD, no tiež som sa dočítala že minimálna dĺžka na vznik materskej je 26tyzdnov tak som z toho magor 🙄😀 v tom prípade by si to ešte stihla. Najlepšie je asi sa zbehnúť spýtať na socku.

autor
2. jan 2020

@nikpa ano ved z tohoto som aj ja magor :D lebo tych 26tyzdnov by som stihla len to je nejakych 180dni? a metie ma tych 270 dni... hej skusim len nemam dobre skusenosti z ich radami :D

evittam
2. jan 2020

Ako som ti už napísala ťažko radiť kym nie si tehotna.

evittam
2. jan 2020

@nikpa Nie nemusi sa platiť. Hlavnou podmienkou nároku na MD je mať aspon 270dni NP za posledné dva roky pred porodom. 26tyzdnov musi trvať DNP ak chces z VZ z ktorého platíš DNP aj MD. A posledne miesto kde ti poradia je SP. Česť vynimkam.

keithy
2. jan 2020

Ahoj, ak máš účet na IG pozri si účet "právne pre rodiča" a keď jej napíšeš svoju situáciu, ozve sa ti čo a ako ☺️

evittam
2. jan 2020

Ak by si bola uz tehotna, povedzme max.5.-6.tt t.j.TP cca 30.8.2020. Hlavnu podmienku naroku na MD by si mala splnenu, treba splniť ďalšiu-aktivne NP. Teda hned zajtra DNP z maxima (aby si stihla tych 26tyzdnov pred nástupom na MD), zaplatiť napr.tyzden a dat sa PN. PN z minima ale MD bude z maxima.

draik
2. jan 2020

Tých možností je toľko, že pokým nie ste tehotná, alebo si s istotou neviete naplánovať tehotenstvo, je úplne zbytočné písať, čo by bolo keby. Štandardne musí DNP trvať 26t, aby sa z neho počítalo materské (to sa ale veľmi neoplatí, lebo NP sa neplatí samostatne, ale len v balíku poistení). Súčasne musí byť splnená podmienka 270 dní NP za dva roky pred pôrodom. Ak by ste sa napr. zamestnali, stačí Vám poistenie 90 dní (bez PN), teda nie až 26t ako pri DNP, na to, aby sa materské počítalo zo mzdy, ak je splnená podmienka 270 dní.

evittam
2. jan 2020

@draik Ale ak to stihne ako pisem nemusí tie odvody platiť cely cas.😉

draik
2. jan 2020

@evittam
Preto som písal o trvaní poistenia, aj keď možno nie je jednoznačne uvedené, že platenie sa 26t neoplatí.

autor
3. jan 2020

@keithy
@draik
@evittam
@nikpa dakujem vam vsetkym 🙂