PN a materská, na ktorú nemám nárok
Dámy tie ktoré máte podobnú skúsenosť. Som tehotná. 13.4. som nastúpila na PN, ktorú mi dal gynekológ kvôli krvácaniu. Nárok na materskú dovolenku nemám. Nemám odpracovamych 270 dní. Koncom septembra mám ale nastúpiť na materskú. Gynekológ mi dá papier, ktorý zanesiem na sociálnu a zruší mi PN. Keby dostanem materskú tak je to všetko v poriadku. Ale keď ju nedostanem, zruší mi PN, tak čo mám robiť. Mám ísť normálne do práce alebo čo? Sestrička u gynekológa mi povedala, že automaticky ako mi vystaví papier na materskú tak mi zruší PN. Lebo materskú a PN naraz poberať nemôžem. Ale známa na sociálnej mi povedala, že môžem naraz poberať PN a rodičovský.
Neviem čo mám robiť v Tom období od zrušenia PN až po narodenie malinkeho.
6 týždňov pred dňom pôrodu nastúpiš na materskú dovolenku, lekár ti ukončí PN, a budeš na materskej dovolenke buď s materským príspevkom 75% hrubého (ak ti vyjde 270 dní poistenia) alebo ak nebudeš mať nárok na materský príspevok tak odo dňa pôrodu s rodičovským príspevkom 275,90€.
a v podstate by si mohla ostať na PN až do dňa pôrodu, potom ukončiť PN, nastúpiť na materskú dovolenku, ktorá však už bude trvať len 28 týždňov odo dňa pôrodu. Dostávala by si pred pôrodom vyplatenú PN-ku, ale zas by si prišla o materské za 6 týždňov. Treba si zistiť, či splníš podmienku 270 dní poistenia za posledné 2 roky.
@annamaria_65 a ty sa musíš dat vypísať na MD ak máš o ňu záujem dňom pôrodu, nie 6t pred ním. To je tvoja voľba, že budeš PN až do pôrodu. Zavolaj si na infolinku sociálnej poisťovne tam ti jasne povedia, na čo máš nárok. PN je započítavane do 270dni
@jvlo nehovoríš pravdu. Nárok na materskú sa posudzuje ku dňu pôrodu, nie ku dňu nástupu. Čiže pokiaľ ku dňu nástupu (6-8 týždňom pred termínom pôrodu) nie je 270 dní, čaká sa na reálny deň pôrodu s vtedy sa posúdi nárok. ak ku dňu reálneho pôrodu je 270 dní, vyplatí sa materská spätne 6 týždňov pred termínom. Ak ani ku dňu reálneho pôrodu nemá 270 dní, žiadosť sa zamietne a žena má nárok na RP od narodenia dieťaťa.
štandardný nárok na materskú je 34 týždňov (aj v prípade, že nastúpi 6 týždňov pred pôrodom, aj 8 týždňov). Pokiaľ ale žena nastúpi na materskú neskôr ako je 6 týždňov, nárok má 28 týždňov od pôrodu
@lilinka88 asi bude fakt najrozumnejšie zavolať na SP a uvidim. Mne nejde o peniaze, aj tak moc toho nedostanem. Chcem len aby bolo všetko na poriadku a neboli žiadne problémy. A ďakujem ti za rady

@annamaria_65 pn sa neráta pri výpočte vysky materskej. Ta sa ti počíta len z platu.