PN po skončení materskej
Ahojte. Chcela by som sa opytat, ako je to aktualne v zakone. Stale je to tak, ze po skonceni materskej mozem ist na PN a zaroven poberat rodicovsky prispevok? Zaroven moja druha otazka: ak mi materska konci v sobotu, k lekarovi pojdem v pondelok alebo utorok a ten ma vypise na PN, musi ma vypisat od tej nedele alebo staci od pondelka/utorka? Alebo mam ist k lekarovi este pred skoncenim materskej a PN by mi dal odo dna skoncenia MD? Nechcem to pokaslat nejakou hlupostou, kvoli ktorej by som potom nemala narok na PN. Ked uz si to furt platim a v zivote som na ziadnej nebola...
Baby reagujem na príspevok vyššie kde neschválili pn-ku z dôvodu neaktivneho np.... Ja som to tak aj citala aj v knihe od Mihala (materska 2019) aj tam je uvedene ze musíš aspoň na 1 den nastúpiť do práce aby si nala NP a potom ísť na pn-ku, vraj pri prechode z MD na pn-ku neplatí tych 7 dní ochranná lehota
@katika1984 po md ol plati
@katika1984 Ešteže len "vraj". Plati co som uz napísala. Po skončení MD môžeš do 7dni nastúpiť na PN a bude platena, od 1.dna plati PN SP, zamestnavatel o tom musí vediet aby ta správne nahlasil na SP a ZP vo vykaze. Taktiež môžeš poberať RP.
@evittam ďakujem 😉
Dnes som dostala rozhodnutie o priznaní dávky počas PN. SP mi však PN vyplatila až po uplynutí 10 dní. V rozhodnutí mám uvedené, že prvých 10 dní platí zamestnávateľ. Prosím Vás, ako ste to mali v rozhodnutí?
@kiara0666 takže si pn-ku zaniesla na SP a prišlo ti rozhodnutie? Do koľko dni ti rozhodnutie prišlo?
@katika1984 áno, rovno na SP. Zamestnávateľ nevie že som pn. V rozhodnutí bolo,že mám nárok na nemocenské od 1
Dňa. Prvé tri dni 25% a ostatné 55%.
@katika1984 a prišlo mi cca do 33dni. Aj keď lehota je 60
@kiara0666 No potom aby si sa nedivila ked budes chcieť napr.po RD ist na podporu a bude problém lebo SP ta v tomto období vedie ako PN a zamestnavatel to nebude mat v poriadku-bude musieť prerabat vykazy. Toto naozaj mzdarku urcite "potesi".....
A ešte sa nezabudnut rozculovat potom ako je to možné a kto je na vine.😉
@kiara0666 Od koho cítiš závisť a nebodaj neprajnost??
Skus čítať s porozumením. Ja tu zenam roky radim ako ziskat čo treba. Len pisem k veci.... Bohužiaľ ty tomu prd rozumieš a si momentálne spokojná so situáciou, ktora nastala. Ale ak nastane ta o ktorej pisem bude na vine určite niekto iny a nie ty,ze zamestnavatel nenahlasil to co mal.

@evittam aha takže nemusím nastúpiť do práce? Ukončím MD a do 7 dni nastúpim na pn-ku? Z čoho mi ju budú rátať tak ako matersku? V tomto prípade o tom ani zamestnavatel nemusí vedieť? Ja nastupujem do práce k 1.2. 2019 tak do 31.1 by som bola ba pn-ke