icon

PN počas tehotenstva

15. júl 2021

Ahojte, prosím vás, som v 8.tt ,mám odpracované roky ,ale ešte som nikdy nebola PN.Zajtra idem k lekárovi na kontrolu, chcela by som sa dať vypísať na PN aspoň do 12 tt. lebo mám za sebou dve straty ..a stresovú prácu . Nie je mi jasný výpočet PN,platí to len zamestnávateľ ? Či je k tomu aj nárok nejakej dávky zo soc.poisťovne? Ďakujem.

petamich
15. júl 2021

1.-10. den hradi zamestnavatel a potom prebera Socialna poistovna - cize tie prve dni budes mat normalne ako sucast vyplaty, uvedene vo vyplatnej paske a potom uz od zamestnavatela nedostanes nic a pride ti len nemocenske zo Socialnej poistovne

niektori zamestnavatelia maju v kolektivnej zmluve, ze preplacaju viac alebo dorovnavaju do vysky platu, to sa potom asi treba informovat 🙂

a standardna nahrada je - 1.-3. den 25% denneho vymeriavacieho zakladu a od 4. dna 55% - PN sa pocita ak za vikendy a sviatky, takze cca. tak 80% platu to potom vychadza ak budes dlhsie (to len orientacne, aby si si to vedela predstavit)

mogaa
15. júl 2021

Prvých 10dní platí zamestnávateľ, od 11.dňa SP......Kontrolovať ťa počas PN môže aj zamestnávateľ aj SP.....

ab727
15. júl 2021

Prvých 10 dní platí zamestnávateľ,potom sociálna poisťovňa...od 13tt máš nárok na tehotenskú dávku minimálna je 215 max nejak cez 300 a je to až do pôrodu

miska7754
15. júl 2021

@ab727 ale na tu socialku mam. Len narok ked pracovat budem nie ked. Ma nahodou vypise gynekolog na PN tak nedostanem tu tehotensku davku ci

ab727
15. júl 2021

@miska7754 to s tým nesúvisí,ja som bola na PN celé tehotenstvo a tehotenské som dostala lebo som normálne zamestnaná

miska7754
15. júl 2021

@ab727 faaakt? Takze aj ked ma vypise doktor na pn tak mi pride aj PN aj tehotenska davka?

ab727
15. júl 2021

@miska7754 áno ak si povinne nemocensky poistená viac ako 270dní tak od 13tt máš nárok na túto dávku

paris1813
15. júl 2021

ako je to dievcata, ak je zena zamestnana , vznika jej narok na tehotensku davku ,ale po prvej vyplatenej davke dostane vypoved ? odpracovane dni sedia,ale ci dostane tehotenske aj za dalsie mesiace aj ked uz nebude zamestnana ?

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
15. júl 2021

@ab727
@mogaa
@petamich Dakujem 🤗

petamich
15. júl 2021

@paris1813 ako tehotnej, ktora oznamila tehotenstvo zamestnavatelovi ti nemozu dat vypoved - pisomnym oznamenim tehotenstva si chraneny druh 😂 takze nic nepodpisuj

kazdopadne ak by aj nahodou sa cosi take udialo - tak aj na tehotenske a materske plati takzvana ochranna lehota 8 mesiacov = ak pracovny pomer skoncil ale ty si uz bola tehotna, tak stale mas narok (ak zaroven splnas tych 270 dni)

ab727
15. júl 2021

@paris1813 presne ako napísala @petamich nemôžu ťa prepustiť a aj s tou dávkou,nuž predbehla ma a skôr odoslala koment🤣🤣

petamich
15. júl 2021

@miska7754 presne ako pise @ab727 aj pocas PNky si stale zamestnanec, cize na tehotensku davku budes mat narok aj pocas PN (ak na nu mas narok ako taky)

petamich
15. júl 2021

@ab727 asi ti to tu prenecham 😂😂

ab727
15. júl 2021

@petamich 🤣🤣🤣nie čo si,mala som to rozpísané,ale zobudil sa mi drobček...a veď niesom jediná čo má skúsenosti s týmito vecami😉

paris1813
15. júl 2021

@petamich sú dôvody pre ktoré môžu dať výpoveď aj tehotnej , nejde o mňa ale pýtam sa lebo ma to zaujíma, je to dosť špecifická situácia ... Kamoška bola zamestnaná a prv ako doniesla papier od dr tak oznámila tehotenstvo v práci a keďže doklad nedala len to oznámila tak jej dali výpoveď ten deň , a teraz rieši či dostane ešte tehotenské ...

petamich
Autor odpoveď zmazal
petamich
15. júl 2021

@paris1813 nie skutocne nemoze dostat vypoved zo ziadneho zakonneho dovovu, zakonnik prace to jednoznacne definuje, po pisomnom oznameni tehotenstva je tehotna zena v ochrannej lehote viac info napr. tu https://www.podnikajte.sk/pracovne-pravo-bozp/v...

kamoska spravila chybu, ze to oznamila takymto sposobom a zamestnavatel to proste vyuzil a zachoval sa ako sa zachoval ale tak kto vie vopred ze ano 🤷‍♀️

kazdopadne na tehotenske ma narok, lebo je v ochrannej lehote, tych 270 dni si pisala myslim, ze splna

paris1813
16. júl 2021

áno ,samozrejme že to využil, ale je pravda že to mala doniesť písomne,a nie len oznámiť ... ale spoliehala sa že stačí keď to len oznámi lebo bola vo firme 6 rokov a mali korektné vzťahy. Vďaka za vaše odpovede 🙂 človek sa učí na vlastných chybách 🙂

paris1813
16. júl 2021

@petamich ešte ak sa môžem poradiť , táto info je pre mňa , ako je to v prípade ak mi chýbajú odpracované dni k prípadnej materskej a zamestnal sa niekde na novo nakrátko, rátajú sa tie dni dokopy alebo sa to počíta z novej práce zvlášť len ?

petamich
16. júl 2021

@paris1813 spocitaju sa 🙂

autor
18. júl 2021

dievcata prosim , este otazka, Dr. ma vypísal pn , no predpokladá, že bude treba až do konca tehu🤦🏻‍♀️ ako sa potom počíta výška materskej , keď vlastne od 8 tt by som nonstop bola PN?? ovplyvnila by mi takáto dlhá PN výšku ? vďaka

ab727
18. júl 2021

Materská sa počíta z platu nie z PN,čiže toto neovplyvní materskú,ja som bola na PN celé tehotenstvo PN som mala okolo 500 a materskú mám cca 800

paris1813
18. júl 2021

Mňa by celkom zaujímalo aké okolnosti sú že je niekto vypísaný na PN celé tehu od začiatku? Nie v zlom . Sú tam aj vychádzky klasické ?

miska7754
19. júl 2021

@paris1813 no ked prekonal dakto potratY alebo daco tak ho gynekolog vypise na pn.. A ano su vychadzky

autor
19. júl 2021

@paris1813 opakovane potraty, krvacanie , do toho vyssi vek a pod.

paris1813
19. júl 2021

aha tak, ďakujem za info.