icon

Po 5. rokoch končím rodičovskú. Ako ďalej?

roberta20
22. okt 2015

ahojte mam taku otazku,v novembri mi skonci materska,pracu este nemama napokon je to tazke taku robotu si musim najst co budem robit rano od 8-mej najviac do 4-tej kvoli skolke neni kto bi mi pomohol manzel kazdy den robi az do 6tej do vecera a cez leto aj do 9tej.zatial chcem ist na socialku alebo na urad prace ale neviem ako a kam mam ist a ci dostanem niaky prispevok moj manzel ma iba zarobok 360 eu mesacne a to nam nestaci mam narok na niake pniazky

pupavka123
22. okt 2015

Ved si zavolaj na urad alebo napis mail na Urad socialnych veci a rodiny..ja som tiez tam dnes pisala ohladom niecoho a hned mi aj odpovedali...adresu najdes na internete 🙂

janickacrazy
23. okt 2015

Myslím si, že nemáš nárok na žiadne dávky, ak si pred materskou nepracovala. A to myslíš vážne, že manžel pracuje do 6 večer, v lete aj do 9 a zarobí 360eur? Teda ak začína ráno o 6, tak to je dosť úbohá výplata. Ja som robila od 6 do 14:00 hod a zarobila som viac! Takže ak vám peniaze nestačia, tak ty šup do roboty, dá sa nájsť, ked sa chce a manžel nech si pýta viac alebo nech si nájde lepšie platenú prácu. Spoliehať sa na sociálne dávky na SK neodporúčam, moja suseda bola nezamestnaná jej manžel tiež a mali 3 deti a aj tým to ledva na dáke dávky vyšlo. Ak jeden pracuje a máte len 1 dieťa, tak vám nič nedajú.

meluela
23. okt 2015

@roberta20 v prvom rade si musis poriesit zdravotnu poistovnu do 8 dni od skoncenia rodicovskej ... ak pojde dieta do skolky na viac nez 4 hod denne tak sa musis evidovat na urade prace, aby za teba stat zatial platil zdravotne odvody .. inak sa ti budu kazdy mesiac hromadit velke dlzoby za poistne. (Alebo ak budes zatial s dietatom doma, musis si vybavit predlzenu matersku neplatenu ... v takom pripade das na zdravotnej poistovni prehlasenie ze sa staras o dieta do 6 rokov. )

Takze najlepsie by bolo najprv osobne zajst na urad prace ... tam ta eviduju (papiere zanesies na zdravotnu poistovnu) aj ti aj poradia ci mate pripadne narok aj napr. na prispevok na byvanie alebo prispevok v hmotnej nudzi, kedze tie prijmy mate dost male mozno sa zmestia do tabuliek na zivotne minimum.

Ak si pracovala pred materskou, mozno by nieco mohlo ist aj zo socialneho poistenia, ak nie tak nic.

dadis
25. okt 2015

To nemyslis vazne. Ja sa ani necudujem, ze budes mat s tymto pristupom si najst pracu. To akoze zijes v stredoveku. Neviem aku pracu ma tvoj muz, ale s takym mizernym platom hadam nenadcasuje. Ak ma pracovnu dobu posunutu, tak je jasne, ze rano ty nemusis hladat pracu od 8mej, ale od 6tej. Vovec neber ohlad na jeho pracu, uvidis, ak si najdes pracu, on sa bude musiet prispobit a ked budes po skusobnej, ta si moze zacat hladat inu pracu on, lebo robit tak vela a zarobit tak malo - tak neskodi len sebe, ale vlastne okrada/ukracuje svoju rodinu. Teraz je na tebe prevziat na seba zodpovednost a financne zabezpecenie rodiny, aby mal aj muz neskor sancu na odchod z terajsej peace. Ked pojdes na up a poberat socialku, nikdy z toho bludneho kruhu nevystupite. Ja som isla do prace po 6 rokoch, lebo muz to mal v praci hrozne a menit pracu ked je zena na rd nie je jednoduche. Tiez som mohla este zostat 2 roky doma. Pracu som si nasla rychlo, lebo bolo vidiet ze pracu chcem. Deti vyzdvihoval muz(ja rano), aj k lekarom, aj ked boli chori, ved jeho praca bola o nicom. Teraz to riesime 50:50.