Po akom čase mám nárok na materskú?

alexandra909
2. apr 2015

Baby prosim vas vysvetlite mi to ako je to teraz s materskou?planujeme babatko, bola som rok na urade prace teraz som si nasla pracu, cize ak od maja nastupim, kolko mi treba odrobit?(samozrejme netusim kedy sa nam podari otehotniet len chcem mat neake info) tych 300dni?ci teraz to je jedno?ci ako to vlastne je prosim vysvetlite mi to niekto. Dakujem

liz_lemon
2. apr 2015

@alexandra909 270 dni

lucy125
2. apr 2015

@alexandra909 ahoj ak chceš dostavat matersku musiš odrobit minimálne 270dni.ak to nesplniš,maš narok iba na rodičovsky.

meluela
2. apr 2015

@alexandra909 270 zaplateneho poistneho musis mat .. a teraz neviem ci do nastupu na matersku alebo do porodu ... rata sa ti aj co si mala posledne 2 roky pred porodom nazbierane, cize ak napr. porodis 2. 4. 2016 tak sa ti rataju vsetky dni poistenia od 2.4. 2014.
Teoreticky po 3 mesiacoch v praci mozes otehotniet aby si tie dni este nazbierala, neviem ale ako je to v pripade ze by si nevyhnutne musela ist na pnku.

dena1973
2. apr 2015

@alexandra909 Aby ti vznikol nárok na materské musíš splniť podmienku 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch pre pôrodom a musí ti trvať PP resp. spĺňať ochrannú lehotu ...

matkovazuzka
19. apr 2015

maminy chcem sa opýtať:

1) v septembri bude mat malý 1 rok, chcem si podať žiadosť o príspevok na jasle, do práce sa chcem vrátit v polke septembra no plánujeme druhé dieťatko, ak by som ostala na materskej môžem súčasne ja resp. manžel ako zamestnaný poberať príspevok na jasle a ja materskú ?
2) ako je to s podmienkami aby som dostávala opäť plnú výšku materskej ako aj pri prvom dieťatku, som stále zamestnancom, momentálne RD musím opäť odpracovať tých 270 dní aby som mala vypočítanú materskú ako pri prvom dieťatku, alebo sa mi do tých 270 dní ráta už aj MD resp. RD. ? Ďakujem

havana_frost
19. apr 2015

@matkovazuzka
1. Nárok na súbeh príspevku na starostlivosť (do preukázanej výšky, max 230 € mesačne) a materského budeš mať po dobu 6 týždňov (ja si myslím že od nástupu na MD, ale názory sú rôzne). Potom už len na materské na mladšie dieťa.
2. Ak nepretržite pracuješ (rozumej pracovala si, absolvovala MD, RD, nástup do práce), tak sa ti ráta čas MD aj RD a materské budeš mať také ako prechádzajúce.

liz_lemon
19. apr 2015

@havana_frost je to od narodenia druheho dietata, ja som ho teraz poberala

9lf9
19. apr 2015

@matkovazuzka nie je mozne poberat sucasne matersku a prispvok na starostlivost o dieta- v zmysle preplacania nakladov na jasle/skolu...len prispevok na starostlivost= tzv. 6 tyzdnovy- o je 41,10e mesacne do veku 6tyzdnov druheho detata.

matkovazuzka
19. apr 2015

@havana_frost dakujem

matkovazuzka
19. apr 2015

@9lf9 dakujem

havana_frost
19. apr 2015

@liz_lemon vysvetluje sa to tak (dakujem ze si mi potvrdila prax) ale citala som uz aj vyklad, ze to nema oporu v zakone, nie je napisane ze od narodenia druheho (to este musim overit formulaciu). Kazdopadne to nakoniec vyjde narovnako. Este mi povedz ako vyacaju 6 tyzdnov ked narok patri vzdy za mesiace a nie dni?

liz_lemon
19. apr 2015

@havana_frost mne to vyplatili za 3 mesiace, lebo tych 6 tyzdnov zasiahlo do 3 mesiacov, druhe dieta sa mi narodilo koncom novembra, a 6 tyzdnov bolo zaciatkom januara, takze 3x41,10

havana_frost
20. apr 2015

@liz_lemon tak vôbec nechápem tú formuláciu, že nárok je 6 týždňov... načo to tam je. Takže teoreticky, ak niekto vie preukázať škôlku, tak môže dostať 3x 230 €, dobre vedieť.

gapa
20. apr 2015

@havana_frost
@liz_lemon
príspevok na starostlivost o dieťa sa poberá do 6týž. veku novonarodeného dieťaťa. Ak poberali predtým rodič.príspevok, tak odoberú rodič.príspevok od mesiaca, kedy už celý poberá materské a treba požiadať o prísp. na starostl. o dieťa od mesiaca, za ktorý už nepoberá mamička RP až do mesiaca, kedy dieťa dovrši6týž.
Ak nepoberá RP ale príspevok na starostl. o dieťa, tak poberá nepretržite aj počas poberania materského až do mesiaca, kedy dosiahne novonarodené dieťa 6týž., ale samozrejme po nástupe na md treba preukázať aj poberanie materského (predpokladám rozhodnutie o priznaní materskkého) + kopiu rodného listu novonarodeného aj staršieho dieťaťa.
--------------
sme riešili s jednou mamičkou to poberanie príspevku na starostl. o dieťa po ukončení poberania RP, že jej tvrdili od narodenia, ale sa ohradila a samozrejme jej vyhoveli, že má nárok aj skôr, ale samozrejme to musí uviesť v žiadosti. Kedysi bol nárok na príspevok aj na mladšie novonarodené dieťa (lebo sa to poberá na každé dieťa), na ktoré sa poberalo materské tj. ak boli 2deti do 3rokov, tak poberalo sa 2x 41,1eur, preto pridali do zákona aj § 4 ods.5, že sa nepoberá príspevok na dieťa, na ktoré sa poberá materské=novonarodené, poberá sa len na to staršie
Tu je samotný Zákon č.561/2008
§ 4
Podmienky nároku na príspevok
(1) Oprávnená osoba má nárok na príspevok, ak
***a) vykonáva zárobkovú činnosť, študuje dennou formou na strednej škole alebo na vysokej škole,
b) sa poskytuje starostlivosť dieťaťu poskytovateľom na území Slovenskej republiky,
c) má trvalý pobyt6)
alebo prechodný pobyt6) na území Slovenskej republiky a
d) dieťa má trvalý pobyt6) alebo prechodný pobyt6) na území Slovenskej republiky.
(2) Zárobková činnosť na účely tohto zákona je činnosť oprávnenej osoby, ktorá
a) je z tejto činnosti povinne dôchodkovo poistená ako zamestnanec podľa osobitného predpisu7)
alebo ako samostatne zárobkovo činná osoba podľa osobitného predpisu,8)
b) z tejto činnosti podlieha výsluhovému zabezpečeniu podľa osobitného predpisu,9)
alebo
c) z tejto činnosti podlieha dôchodkovému systému v cudzine.
(3) Za zárobkovú činnosť na účely tohto zákona sa povaţuje aj poberanie materského10)
alebo poberanie obdobnej dávky v cudzine najdlhšie do šiestich týţdňov odo dňa narodenia
ďalšieho dieťaťa.
***(4) Nárok na príspevok nevzniká, ak sa za celý kalendárny mesiac poskytuje jednej z
oprávnených osôb alebo manţelovi oprávnenej osoby materské10) alebo obdobná dávka v cudzine
po uplynutí šiestich týţdňov odo dňa narodenia ďalšieho dieťaťa alebo rodičovský príspevok11)
alebo obdobná dávka v cudzine.
(5) Nárok na príspevok nevzniká na dieťa,
a) pri starostlivosti o ktoré sa poskytuje materské alebo
b) na ktoré sa za celý kalendárny mesiac poskytuje jednej z oprávnených osôb alebo manţelovi
(manţelke) oprávnenej osoby príspevok na sluţby pre rodinu s deťmi podľa osobitného
predpisu.12)

9lf9
20. apr 2015

@havana_frost nie skolku ti nepreplatia kedze mas narok na matersku a prispevok na starostlivost na preplacanie skolky je odoba rodicovskeho a to sa nemoze poberat spolu s materskou.
POberat mozes prispevok na starostlivost tzv. tyzdnovy a vola sa tak preto lebo sa pobera od datumu od kedy bol na starsie dieta odnaty rodicovsky prispevok do 6 TYZDNOV dozitia mladsieho dietatka..takze v zavyslosti od toho kedy sa narodi mladsie dieta, niekomu tento prispevok vychadza na 2 mesiace alebo na 3mes.