icon

Po maródke som nastúpila na materskú. Čo mám vybaviť?

markus21
13. júl 2015

mám ísť na socialku alebo niekde? alebo až po MD ked budem prechádzať na rodičovskú

dena1973
13. júl 2015

Ak ti PP trva musi zamestnavatel ziadost o materske potvrdit a ty na ziadost nezabudni napisat ucet resp. adresu trv. pobytu, kde ti bude materska dochadzat + podpis. Potom to treba dorucit na SP.
Teraz ti netreba vybavovat nic, akurat po ukonceni materskeho sa prihlasis na SP ako osoba starajuca sa o dieta, aby za teba dochodkove platil stat (za predpokladu, ze budes poberat rodic. prispevok a nebudes pracovat).Po ukonceni RP resp., ak by si nastupila skor do zamestnania je potrebne sa z poistenia odhlasit.

gapa
13. júl 2015

Súhlas s dena čo sa týka prihlásenia na dôchodkové poistenie štátu po ukončení Rd (ked ti preruší zamestnávatel poistenie v SP), odporúčam si robiť kopie a dať si potvrdiť prevzatie na prihláške aj odhláške a založiť do dôchodku
- ešte po pôrode treba na SP odniesť kopiu RL k žiadosti o mateské-oznamuješ im rodné číslo dieťaťa (bolo to uvedené na žiadosti o materské, že to treba oznámiť), tj. že budeš mať aj nadalej nárok na matesrké
- a po nástupe na RD treba sa s mzdárkou dohodnúť, kto ta prihlási do zdr.postovne ako poberatela RP, či mzdárka alebo ty sama. Už to nie je ich povinnosť ale obvykle to nahlasujú.