Po materskej dovolenke matky nástup na materskú dovolenku otca
Dobry den, dnes mi kolegyna povedala, ze jej dcera bola v standardnej dlzke na materskej dovolenke. Po jej uplynuti chce nastupit do prace a isli do soc. poistovne nahlasit aby dostaval rodicovsky prispevok otec dietata. Je mu vsak namiesto rodicaku normalne priznali na pol roka matersku dovolenku. Je to mozne? stala sa nejaka pozitivna zmena o ktorej neviem?dakujem pekne
Prosim Vas aj ja potrebujem radu. Presne ako máme postupovat ak chce prejst na MD otec dietata? Ja som momentalne uz len na RP. Otec mojho dietata je szco a koli vysokym odvodom sme sa rozhodli ze od jula by nastupil na MD on a ja budem zatial nezamestnana, Na aky urad treba ist najskor? najprv sa mam ist ja odhlasit alebo priatel prihlasit? DAKUJEM
@roberta31 aj ja som myslela zdravotku , zle som sa vyjadrila, ja už neviem každemu povedia inač, my sme cely tyžden behali s manželom po uradoch kôli jeho prestupu na matersku, všetko vybavene a dnes mi pani na soc. povie že ale to manželovi nemusi prejť - skoro ma vystrelo🙂 že ja musim poberať minimalne 14 tyždnov matersku ináč nam to neprejde- naštastie ja ju poberam dlhšie, len ma zarazilo že sme tam boli na treti krat a nikto nič a až dnes.
Pokažde ina pracovnička a každa chce niečo iné, sami v tom maju bordel.🙂 🙂 🙂
Ahojte ,mám otazku chcem manžela prihlasiť na MD nakoľko je szčo,ja by som sa odhlasila z rodičaku,a potom mám čo dalej urobiť,pretože na matersku som šla z uradu prace a ked mi uznali pre 2rokmi matersku tak ma z evidencie vyradili.Mám sa isť prihlasiť na up alebo si budem iba platiť do zdravotnej poistovne? manžel bude poberať md ale aj živnosť a ked uplynie tých 28týždnov tak sa možem opäť prihlasiť na soc.poistvni aby mi platili rodičak? Inak čakame aj druhe babo,ale až v januari ale tam už ja narok na MD nemam,iba na rodičak.....kto mi poradí? dakovala 🙂
@sonah Ahoj. U teba je situácia v podstate jasná a jednoduchá. Nemusíš sa vracať do žiadneho zamestnania ani kamuflovať starostlivosť o dieťa u zamestnávateľa. Predpokladám, že podmienky nároku materského pre manžela spľňate, na tie sa nepýtaš (manžel 270 dní poistenie, dieťa do 3 rokov)
V prvom rade poradím, nežiadať o materské od prvého v mesiaci, ale od iného dátumu. Tým pádom budeš mať za ten mesiac ešte aj nárok na RP. Manžel sa prihlási v SP, pracovať môže bez obmedzenia ďalej, dokonca nemusí platiť odvody do SP.
Ty sa môžeš prihlásiť na UP a byť dobrovoľne nezamestnaná. Alebo sa môžeš v ZP prihlásiť ako osoba, ktorá sa stará o dieťa do 6 rokov a bude za teba platiť štát. V oboch prípadoch ty platiť do ZP nemusíš. Po uplynutí 28 týždňov sa môžeš prihlásiť späť na UPSVaR a dostávať RP a potom keď bude mať mladšie dieťa aspoň 6 týždňov, môžete postup s materskou pre manžela zopakovať aj na mladšie dieťa. Zase, nezabudni si to tak rozrátať, aby si za čo najviac mesiacov dostala aj RP, aj materské. Takže nežiadať od prvého dňa v mesiaci, ani nenechať padnúť koniec materského na posledný deň v mesiaci.
@havana_frost a co je vyhodnejšie,ist sa prihlasiť ako dobrovolne nezamestnana alebo ist na tu ZP. Manžel by to mal splnať nakolko ako szčo je od 1.2.2015,a pred tým pracoval normalne ako zamestnanec 5rokov,z čoho sa mu bude ratať ta materská ?
@sonah Tak ak budeš dobrovoľne nezamestnaná, budeš musieť absolvovať tie návštevy a hladanie práce. Čo sa týka hladiska, kedy za teba ešte čo platí štát (napr. dôchodkové poistenie), tak to neviem, priznám sa ešte som neskúmala prepojenie. @dena1973 určite vie (aký je rozdieľ z pohľadu štátu byť dobrovoľne nezamestnaný evidovaný na UP vs osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov).
Manžel ako SZČO má už povinnosť platiť nemocenské poistenie do SP? Ak neplatí, tak ho nemá, tudiž nemá ani nárok na materské. On bude platiť do SP až od 1.7.2016, nie?
@havana_frost manžel si platí iba ZP,OD 1.2.2015 ale dovtedy bol normalne zamestnany,...
@sonah ZP si musí platiť od začiatku. Ale ak neplatí do SP (nemá zatiaľ povinnosť, tak neplatí), tak nemá nárok na materské. Že bol do januára 2015 normálne zamestnaný je v tomto prípade, žiaľ, úplne jedno. Muž má ochrannú lehotu len 7 dní. Ale môže si začať platiť a uplatniť si potom 270 dní bude mať, len potrebuje aktívne poistenie. Už to tu nechám na skúsenejšie, lebo už sa začínam strácať v povinnom, dobrovoľnom a živnostníckom poistení... dena isto poradí.
@havana_frost no do SP veru neplatí ,to bude mať povinnosť až od buduceho roka,takže jedine že by si teraz začal platiť do soc.poistovne a potom po 9mesiach platenia može požiadať narok o matersku ,LEN aby to dovtedy nezrušili.....
@havana_frost po novom je nie 6 tyždňov ale 14 tyždňov musi poberať materske matka až tak ma naň narok otec.
@anika666 Neviem po akom "novom" myslíš. Podľa mňa sa mýliš, tak isto sa často mýlia aj pracovníčky v SP. Vychádzajú z ustanovenia, že matke nesmie byť ubratý nárok skôr ako po 14 týždňoch. To však nič nemení na tom, keď sa sama rozhodne predať dieťa do starostlivosti otcovi, najskôr po 6 týždňoch od pôrodu. Takže otec (iný poistenec) môže poberať od 6 týždňov veku dieťaťa.
@petrika55 treba hladat tu v teme,nie je to vela stran 🙂.kopirujem
Manžel požiada na SP (podľa sídla zamestnávateľa) o tlačivo žiadosť o materské, vyplní časť C - dá potvrdiť zamestnávateľom a odovzdá do SP. Prílohami sú: 1. čestné vyhlásenie matky (teba) že súhlasíš, aby prebral dieťa do starostlivosti, 2. (samostatne) tvoje čestné vyhlásenie, že nepoberáš materské (vyhlásiš, že v tom období materské poberať nebudeš, ak náhodou teraz poberáš) a 3. potvrdenie z UPSVaR, že nepoberáš rodičovský príspevok (s týmto mne robili dosť potiaže, až na tretíkrát mi to dali, lebo nevedeli pochopiť ako mi môžu potvrdiť neprítomnosť niečoho, no ale zjavne môžu). Takto vybavíte manželovu materskú.
Keďže potrebuješ ten papier z UPSVaR, že nepoberáš rodičovský príspevok, tak pri tej príležitosti ho tam zrušíš - k určitému dátumu a dajú ti papier, v akom období a koľko si poberala rodičovský príspevok. A stopnú ti ho.
Manžel nech sa s nástupom na materské prihlási v SP registračným formulárom aj na dôchodkové poistenie, aby za neho platil štát. Mal by ho prehlásiť zamestnávateľ (počas materskej neplatí zamestnávateľ, ale štát), ale vraj niekedy to nerobia a predpokladám, že pri mužovi budú tak zmagorení, že im to možno ani nedojde. Takisto by som nahlásila aj na mužovej zdravotnej poisťovni, že je na materskej - spolu s kópiou rozhodnutia o priznanom materskom.
Keďže ty počas tohto času nárok na rodičovský príspevok mať nebudeš, asi ťa zaujíma čo vlastne s tebou bude. Už sme to tu (alebo v inej téme asi) rozoberali. Budeš normálne na rodičovskej dovolenke, so všetkým čo k tomu patrí (právny nárok na rodičovskú dovolenku od zamestnávateľa, sociálne + zdravotné poistenie platí štát), akurát nebudeš dostávať od štátu žiadne peniaze, žiadny príspevok. Ale nárok na rodičovskú dovolenku (nezamienať s rodičovským príspevkom) majú obaja rodičia, pričom nie je zakázané, aby ju mali aj obaja naraz. A čo nie je zakázané ... emoticon
@roberta31 to mi je nejaké povedomé 😀 Ešte by som sa opravila, že pokiaľ žena bude počas mužovho poberania materského "len tak" doma (a pritom je zamestnaná), tak áno má nárok na rodičovskú dovolenku, aj aby jej platil štát zdravotné poistenie. Ale štát za ňu nebude platiť nič na sociálne poistenie, to neviem prečo som tam napísala... Vlastne jediná zmena oproti normálnej mamičke na materskej/rodičovskej je, že jej štát nebude platiť na dôchodkové poistenie. Na nemocenské neplatí nikomu.
@havana_frost my sme to vybavovali minuly tyzdeň a museli sme splňať tuto podmienku, že inač manžel nema narok na materské , napriek tomu že sme doložili aj vzajomnu dohodu, o prebrani starostlivosti dietata manželom. Neviem mam pocit že všade chcu niečo iné, majú v tom bordel.🙂
@havana_frost ak budem zamestnaná je nejaka možnosť aby za mňa platil štat zdravotné? vraciam sa do práce ale len do doby kym si manžel nenajde pracu- na pár mesiacov.
@anika666 Majú v tom bordel, to súhlasím. Ale ak nebola zmena posledný rok, tak stačí 6 týždňov, nie 14. Ale je to tak napísané v zákone, že neškolené neprávnické oko to nerozlíši (tety v SP). Ak by si dala odvolanie, tak by vám to v Ba prešlo.
Ak si zamestnaná, tak predsa platí zdravotné zamestnávateľ. Či ako to myslíš? Ale áno, ak si doma a nepoberáš RP, môžeš byť kategória, že sa staráš o dieťa do 6 rokov (a pritom nepoberáš žiadne peniaze).
ahojte poberala som rodicovsky prispevok a muz ide o 2,7 na matersku ja budem doma nezamestnana
rozhodnutie este stale nemam že mi to zrusili
mam sa ist treaz uz hlasit? a kde? a co mam robit viacere tu pisete rozdielne veci tak ja fakt neviem co robit

@lucya89 ja som sa odhlasila z poberania rod.prispevku,na socialke z dochodkoveho poistenia.Sla som do zdravotnej poistovne(dovera) a napisala cestne prehlasenie,ze som osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov.tym padom,za mna platil stat