Po materskej dovolenke matky nástup na materskú dovolenku otca
Dobry den, dnes mi kolegyna povedala, ze jej dcera bola v standardnej dlzke na materskej dovolenke. Po jej uplynuti chce nastupit do prace a isli do soc. poistovne nahlasit aby dostaval rodicovsky prispevok otec dietata. Je mu vsak namiesto rodicaku normalne priznali na pol roka matersku dovolenku. Je to mozne? stala sa nejaka pozitivna zmena o ktorej neviem?dakujem pekne
Prosím Vás poraďte mi ako to je s nárokom na materské u otca. Plánujem ostať na MD 34 týždňov a potom by sme chceli aby nastúpil manžel na MD na ďalších 28 týždňov.... je to možné ak manžel je zamestnancom a je v trvalom pracovnom pomere? Stačí to oznámiť zamestnávateľovi? má na to nárok? Ďakujem
@juliet8 Ahoj, pravdaže je to možné a má na to právny nárok. Musí spĺňať rovnaké podmienky ako žena, s výnimkou porodenia dieťaťa 🙂 Tam je podmienka modifikovaná, že dieťa musí mať 6 týždňov až 3 roky. Inak musí mať 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch (pred plánovaným čerpaním materského) a nemocenský pomer musí trvať (resp. ochranná lehota 7 dní). V dobe, kedy bude čerpať materské, nemôže ako zamestnanec pracovať na ten istý pracovný pomer, z ktorého čerpá materské. Takže buď bude naozaj doma alebo bude pracovať na inú dohodu, na tých 28 týždňov.
@havana_frost Ďakujem veľmi pekne za informáciu, ale stále som čítala len o SZČO tak som sa zľakla 🙂))) No ale predpokladám, že ochranná doba sa na neho tiež vzťahuje a teda, že ho po nástupe z MD nemôžu prepustiť a môže naďalej pracovať, lebo už aj nad tým som uvažovala, aby sme si nejako nepoškodili...
@juliet8 Môže aj zamestnanec, aj szčo, rovnako ako žena. "Ochrannou dobou" asi myslíš "zákaz výpovede" a áno, muž požíva tie isté ochrany ako žena. Počas čerpania rodičovskej dovolenky (tej namiesto MD aj tej "normálnej" RD až do 3 rokov veku dieťaťa) ho nemôže zamestnávateľ prepustiť. Resp. len za takých istých podmienok, ako aj ženu matku, napr. že sa zamestnávateľ zruší.
@havana_frostáno presne to som mala na mysli, ďakujem konečne mi niekto poradil a ozrejmil mi skutočnosti. Ale ešte by ma zaujímala jedna vec prečo nemôže pracovať na ten istý pracovný pomer ako čerpá materské a musí pracovať na inú dohodu? Ďakujem
Ahojte, potrebovala by som poradiť, momentálne som na materskej, pred materskou som poberala davku v nezamestnanosti, ktorú som však nedobrala. Manžel je SZČO. Je možné, aby som dávku dobrala počas manželovej materskej alebo RP? Platí SZČO počas RP odvody? Ak by mi niekto vedel poradiť budem veľmi rada. Ďakujem.
@havana_frost zdravim nechcem sa miesat do diskusie ale chcem vam len podakovat za cenne rady ktore ste mi dali.pomohli a uz 3 mes.cerpam matersku este raz vdaka
@havana_frost
Dobrý deň.
Rada by som sa spýtala jednu vec. So synom som na RD (má 2 roky). V septembri nastupujem do práce. Na syna som nepoberala materské, od začiatku iba rodičák (reťazová MD, pracovný pomer na dobu určitú mi zanikol počas čerpania prvej MD). Mohol by sa teraz prihlásiť o materské manžel? Ako vlastne postupovať? Ja nastúpim do práce. Ona sa prihlási na ÚPSVaR, že na rodičovskej zostane on a zároveň si v Sociálnej poisťovni požiada o materské? Môže pri tom byť zamestnaný? On podmienku nemocenského poistenia v predchádzajúcich rokoch samozrejme spĺňa. A ešte jedna vec, momentálne je evidovaný na ÚP, má podporu. Ak by mu vznikol nárok na materské, podpora sa mu zastaví, však? A v prípade, že už nebude mať nárok na podporu, ale ešte bude na ÚP, tak môže byť súčasne aj na RD? Je to trošku zamotané. Budem veľmi vďačná za každú radu.
@lucya89 Prípadne by pomohlo prihlásiť sa ako samoplatca, v čase trvania dobrovoľného poistenia požiadať o dávku a po jej priznaní, dobrovoľné poistenie zrušiť? Koľko by musel platiť ako samoplatca. A z čoho by sa potom vypočítaval výška materského?
Bude vďačná, ak mi dáš nejaké informácie, ak ich vieš.
A este som zabudla napisat ze davka v nezamestnanosti bola prerusena z fovodu pracovneho pomeru a potom nastupu na matersku. Tak neviem ci je ju mozne este poberat. Dakujem.
@heni79 Výhodnejšie je zamestnať sa s vyšším vymeriavacím základom ako je minimum (to pre lepšiu výšku materského). Potom odpracovať minimálne 90 kal. dní bez PN a OČR a až potom nástup na materské. Takto by sa počítalo z príjmu, ktorý má u posledného zamestnávateľa inak nie.
Ale stále za predpokladu splnenia aj druhej podmienky 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 r.
Ako DNP by musel platiť celý balík minimálne 26 týž. a až potom by sa mu platilo materské z toho vymeriavacieho základu aký by si určil... Dnes je to dosť vysoká suma :( a veľmi sa to neoplatí.....
@dena1973
Ďakujem za odpoveď.
Ešte otázka, počas poberania materského by asi nemohol súčasne pracovať u toho zamestnávateľa. Či ako to vlastne je? Mám z toho už celkom hokej.
Tak to skúsim zhrnúť, či tomu dobre rozumiem.
Ako evidovaný na úrade práce nemôže požiadať o to, aby bol on evidovaný ako osoba starajúca sa o dieťa, teda na riadnej rodičovskej dovolenke.
Evidovaním na úrade práce sa mu prerušilo nemocenské poistenie, čiže si nemôže uplatniť nárok na materské (hovorím iba o dávke).
Keď sa zamestná a splní podmienku 90 dní, môže si požiadať o materskú dovolenku, no nemôže robiť u toho istého zamestnávateľa, áno?
Nerozumiem vete, takto by sa mu to počítalo z príjmu, ktorý má u posledného zamestnávateľa. Mám to chápať tak, že by sa mu to počítalo z príjmu z nového zamestnania po tých 90 dňoch? Či z toho zamestnania, ktoré mal doteraz?
@heni79 Posledný zamestnávateľ je aktuálny zamestnávateľ. To znamená, že príjem pre výpočet sa berie od toho zamestnávateľa u ktorého odpracuje tých 90 kal. dní bez PN a OČR (t.j. od zamestnávateľa kde si bude uplatňovať nárok na materské). Podmienka 270 dní NP v posledných 2 r. pred nástupom musí byť splnená.
Ak odpracuje menej ako 90 kal. dní, tak pre posúdenie nároku na nemocenskú dávku (t.j. PN, OČR, materské) sa berie predchádzajúci kalendárny rok.
Pracovať popri materskom môže aj u toho istého zamestnávateľa, od ktorého bude mať nástup na materské, ale na NOVÚ pracovnú zmluvu. Nesie sa pracovať na tu istú PZ ....musí byť nová.
@juliet8 Zákon to zakazuje. Čo bolo presne mienené týmto zákazom som neskúmala, keďže práca ako taká rodičovi poberajúcemu materské zakázaná nie je. Ale ide o to, že v podstate dostáva "náhradu príjmu" za tú mzdu, takže nemôže dostávať aj mzdu aj náhradu za (tú istú) mzdu. Môže poberať inú mzdu (na základe inej dohody). Ale napríklad szčo nemá takéto obmedzenie a má aj náhradu príjmu, aj príjem.
@dena1973
To viem, to je základná vec. Nie som úplne mimo veci, ale v možnosti rodičovskej dovolenky otca som tak trochu stratila. 🙂
Ja to beriem tak, že ak by to vyšlo, bude to super. Najmä, keď mne nárok nevznikol. Hoci mám odpracovaných dosť rokov, len mi v čase druhého tehotenstva už netrvala zmluva. ☹
Ak to nebude možné, prežijeme i tak.
Ale i tak ešte raz ďakujem. 🙂
@lubkagro Môžeš sa prihlásiť z maximálneho VZ, ale dávka ti bude vypočítaná maximálne z cca 1300 €, takže zbytočne je platiť dobrovoľne viac 🙂
@lubkagro stačí. pretože maximálny VZ pre platenie je tuším 5 násobok (priemernej mzdy) ale z čoho oni rátajú už dávku je len 1.5 násobok. proste spravodlivosť.

@majusqa77 oki dakujem