Po materskej dovolenke matky nástup na materskú dovolenku otca
Dobry den, dnes mi kolegyna povedala, ze jej dcera bola v standardnej dlzke na materskej dovolenke. Po jej uplynuti chce nastupit do prace a isli do soc. poistovne nahlasit aby dostaval rodicovsky prispevok otec dietata. Je mu vsak namiesto rodicaku normalne priznali na pol roka matersku dovolenku. Je to mozne? stala sa nejaka pozitivna zmena o ktorej neviem?dakujem pekne
Ahojte chcela by som sa spytat aby som v tomto mala jasno.Matka ide ako prva na matersku(34tyzdnov) ako nahle jej materska skonci tak ona ide do prace a na matersku nastupuje otec(28 tyzdnov).Tym padom matka nedostava rodicovsky prispevok 203,20 vobec do troch rokov???A ked otcovi skonci materska (tych 28 tyzdnov) tak co je potom????Rodicia nedostanu rodicovsky prispevok a obaja sa musia zamestnat a dieta dat do jasli????Lebo ked skoncia obidve materske tak dieta dovrsi 1 rok.Alebo otec dostava matersku do 3 rokov dietata???Ako to je???A komu sa to najviac oplati???Ked obaja rodicia maju dobry prijem???(napr. 800+800€)
@mizu89 Matka má nárok na materské najneskôr odo dňa pôrodu, maximálne 34 týždňov. Otec má nárok na materské po dobu 28 týždňov, hocikedy do veku 3 rokov veku dieťaťa. V hociktorom období do 3 rokov veku dieťaťa, kedy nečerpá materské ani matka, ani otec, má jeden z nich nárok na rodičovský príspevok alebo príspevok na starostlivosť (jasle).
Ahojte, ja sa chcem opytat, ked je manzel na MD moze vykonavat pracovnu cinnost, ale moze aj u toho isteho zamestnavatela na tej istej pozicii len na skrateny uvazok? Ci? Dakujem
@havana_frost
@oskvarka kočky dakujem za odpovede všetko vybavené až na to že dnes mi prišiel vymeriavaci základ a nechapem odkial ho zobrali v socialke. ano našla som kalkulačku na výpočet ale nesedí to. muž je szčo z ktorého riadku čo je na daňovom priznaní sa to vypočítava??? lebo nič nam nesedí. a dalšia dôležitá otázka. vypočítava sa to z predchádzajúceho kalendárneho roku a tu je háčík je to predchadzajúci rok od narodenia dieťaťa teda rok našeho maleho je 2013 takže vypočítajú to z 2012 alebo rok od vzniku naroku na materské čo sa stalo 1.9.2015 takže to majú počítať z 2014 roku. tak a skuste teraz poradiť z akého roku to počítali vám. dufam že som to napisala zrozumitelne 🙂
@zidanko uf no mi to mame jednoduche lebo mm plati odvody z minima kedze je aj v SROcke takze tam neni co riesit.. ma minimalnu MD ale podla mna sa to vypocita podla roku 2014 z hrubeho primu ale to neviem ake je okienko... 65 percent ... s tym ze to cislo delis na den asi 365 a to mas na den... ale to si asi skusala.. inak ale neporadim...
@zidanko mali to počítať z roku 2014 z vymeriavacieho základu, z ktorého platil poistné do soc. poisťovne v roku 2014. Ale pozor, pri SZČO môžu byť dva vymeriavacie základy. SZČO platil odvody od 01.01.2014 do 30.6.2014 z vymeriavacieho základu z roku 2013 (t.j. z daňového za rok 2012) a od 01.07.2014 do 31.12.2014 platil z vymeriavacieho základu 2014 (t.j. z daňového za rok 2013).
Ahojte, nepoznate nahodou par, kde muz realne zostal doma s detmi (dietatom)? Zaujimali by ma ich skusenosti. A rada by som sa porozpravala. Dakujem.
@andrejka1508 my. ja som sla po materskej do roboty a on ostal doma s prckom. najskôr na materskej, potom na rodicaku
@andrejka1508 Aj môj tak ostal, ale s tým, že aj ja som bola doma (pracujem z domu). Čo viem tak aj @m.i.r.i. bola takto.
Skúsenosť je taká, že ak je aj matka doma (a trebárs aj pracuje), tak otec je len taká lepšia au-pairka, nečakaj veľkú pomoc ani prerozdelenie klasickej rodinnej hierarchie.
@zlatka74
pozdravujem, trosku som citala vasu diskusiu o materskom. vy ste pisali ze na MD moze ist otec kedykolvek.
ja mam dvojrocneho syna,vo februari by som mala nastupit do práce, moze cerpat otec mojho dietat MD aj ked uz dieta bude mat vo februari 2,5roka? a ked otec je SZCO?
dakujem za info.
@okataivana moze. aj ked, asi uz potom nebude stihat vybrat celu matersku (28 tyzdnov), ale dovrsenim 3 rokov dietata materska zanikne
@okataivana presne tak ako ti písala majusqa77. Ale musí byť nemocensky poistený. To znamená, že musí platiť odvody do soc. poisťovne. Počas poberania MD odvody platiť nebude.

@havana_frost dosť neskoro, ale ďakujem za odpoveď. škoda teda...a ak by sa zamestnal a pracoval už 3 mesiace u nového zamestnávateľa, mohol by isť na materskú z nového zamestnania? ráta sa aspoň, že ma zaplatených 270 dní v armáde?