Po materskej dovolenke matky nástup na materskú dovolenku otca
Dobry den, dnes mi kolegyna povedala, ze jej dcera bola v standardnej dlzke na materskej dovolenke. Po jej uplynuti chce nastupit do prace a isli do soc. poistovne nahlasit aby dostaval rodicovsky prispevok otec dietata. Je mu vsak namiesto rodicaku normalne priznali na pol roka matersku dovolenku. Je to mozne? stala sa nejaka pozitivna zmena o ktorej neviem?dakujem pekne
ahoj. baby mam otaku? poberam rodicovsky prispevok po 6 tyzdnoch pojde manzel na matersku ale budem moct po uplinuti manzelovej materskej ist naspat na rodicovsky?
prosim tie ktore ste to uz riesili da sa to?
Ahojte baby, poradťe, manžel poberá materské, sice už posledný mesiac, ide o to že by mal nastúpiť na dohodu - brigádu k tomu istému zamestnavateĺovi od ktorého išiel na materské. Dohodu bude mať novú, je to takto v poriadku? môže takto brigádovať? nesiahnu mu na materské?
Ďakujem
@dananada1 Ak splna podmienky pre narok na materske, tak narok vznikne (270 dni nem.poistenia v posl. 2 r. + trvanie prac.pomeru). Ten pracovny pomer, z ktoreho nastupuje na materske neukoncuje. Aby mohol dalej pracovat a poberat materske staci sa zamestnatnat na novu pracovnu zmluvu (ina pracovna napln). Takto bude mat 2 PP. Jeden z ktoreho bude nastup na materske a na druhy bude nadalej pracovat popri materskej.
@dena1973 ešte otázočka.Takže by s tým musel súhlasiť zamestnávateľ to chápem.Čiže by mal dajme tomu novú pracovnú zmluvu na dobu určitú, ktorá by mu skončila dňom skončenia materskej.Mohol by byť v tej istej firme len na inej pozícii. A keby ho nechali na tej pozícii, len by mu napísali niečo iné do zmluvy to by bola asi hlúposť že?prepáč, že sa pýtam tak blbo.Len keď pôjde za riaditeľkou aby jej to vedel vysvetliť a aby aj oni nemali z toho zle.ďakujem moc
@dananada1 Oni z toho by zle nemali, ale manzel by mohol prist o materske.
Takze, tak ako som napisala vyssie. Musi mu vzniknut este jedna zmluva. To je jedno, moze byt aj dohoda a moze byt aj na dobu urcitu. Len nech do povodnej zmluvy mu nic nepripisuju. To by nefungovalo... Takto by prisiel o materske, lebo odvody by isli na povodne poistenie, z ktoreho by poberal materske.
Tym, ze mu daju novu prac. zmluvu ( povodna ostane - na nu bude nadalej poberat materske), tak mu vznikne aj nove nemocenske poistenie a na to moze riadne pracovat. Zamestnavatel ho na zaklade novej zmluvy nanovo nemocensky poisti v SP a odvody bude robit na nove poistenie.
Ahojte, vidím, že ste tu riadne zbehlé v tejto téme. My sme nejak zaspali dobu🙂 manžel by potreboval oddych od terajšej práce a rád by išiel na MD - síce už len na pár mesiacov, keďže v apríli bude mať syn 3 roky a popri tom niekde brigádoval. A ja by som už tiež rada išla do práce, ale ešte nijakú nemám☹ A synátor vlastne nastupuje v januári do škôlky. dá sa to vôbec takto urobiť?
môže byť otec na MD a pracovať na dohodu u iného zamestnávateľa, nie tam, kde má pracovný pomer?
A ak bude otec na MD môže dieťa chodiť do škôlky? zisťuje to niekto?
A ešte jedna otázka - môže otec poberať MD a matka RD na to isté dieťa?
Ďakujem za rady. jasné, že chceme ísť na SP i na UPSvaR, ale chcem dopredu vedieť na čo sa mám pýtať, nech tam idem a viem na čo sa pýtať. Ďakujem
@fezan Manzel moze poziadat o materske do 3 rokov veku dieta ( poberanie konci dnom kedy dieta dovrsi 3 r.). Musi splnat podmienky: 270 dni nemocenskeho poistenia v poslednych 2 r. pred nastupom na materske + aktivny prac.pomer.
Ak bude mat splnene tieto podmienky narok vznikne. Popri poberani materskeho moze pracovat, ale na inu prac. zmluvu. No nie na tu, z ktorej bude na materskom.
V case, ked bude manzel poberat materske ti nemozes poberat rod.prispevok. SP si od vas bude ziadat takyto doklad z UP.
@fezan súhlas s dena, Počas poberania matesrkého a RP nie je podstatné, či chodí dieťa do škôlky, teda aspon podla zákona účinného v r.2015 (nečítala som, či niečo od 2016 nezmenili)
Teraz rozmýšlam, ak manžel bude poberať matesrké, tak predpokladám jemu sa neprerušuje dôch.poistenie v zamestnaní (predpokladám pôjde o RP podla § 166 ods.2 ZP?? musím ešte overiť, ked bude čas) a bude poistený ako osoba, ktorej trvá dôch.poistenie zamestnaca a ktorá pobera mateské (ak chlap poberal RP, nedalo sa to) tj. jemu bude trvať dôch.poistenie automaticky. Ty predpokladám by si mohla ponechať prihlásenie ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov.
Nepíšeš, či pôjdeš na UP, alebo chceš inak riešiť zdravotané poistenie, ak by si si hned nenašla prácu. Lebo toto je dosť také diskutabilné s tým zdr.poistením, ak sa mamička stará o dieťa a otec je na "md".
@dena1973 Ďakujem - áno, on má splnené podmienky na MD.
aj som si myslela, že nemôže byť na jedno a to isté dieťa vyplatená MD aj rodičovský
pracovať u súčastného zamestnávateľa isto nebude -potrebuje si od toho oddýchnuť, ale má možnosť chodiť brigádovať inam - je nejaký limit, koľko tak môže zarobiť?
čiže ja musím ísť zrušiť rodičovský a na UP mi dajú o tom potvrdenie - to čo bude chcieť SP
@gapa ďakujem - áno manžel bude naďalej zamestnancom, takže tam to dôchodkové poistenie zostáva
to, že môžem zostať prihlásená ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6 rokov - nerozumiem tomu - to je kvôli dôchodkovému poisteniu, že by som bola naďalej poistencom štátu?
čo sa týka zdravotného poistenia - chcem nastúpiť do práce, úp je krajná možnosť.
no ja mám stres z toho, či bude niekto zisťovať kde je dieťa doma s otcom na md alebo v škôlke?
viem iba o tom potvrdení keď má 3 roky musím na úp doniesť potvrdenie kto sa stará o dieťa
zvažujeme každú možnosť - musíme si prepočítať čo nám bude viac vyhovovať. A vy dve ste mi veľmi pomohli. Ďakujem!
@fezan Ak by manžel popri materskom ešte pracoval (na inú zmluvu), tak môže. Limit na výšku príjmu nie je. Ak by sa manžel rozhodol poberať materské, tak je potrebné zájsť na SP. Tam mu dajú žiadosť o materské, ktorú vyplní + budú potrebovať od oboch rodičov potvrdenia z ÚP o tom, že nie ste poberateľmi RP. Ak by ešte niečo potrebovali, tak to vám povedia na SP.
Neviem o tom, že by niekto prešetroval kde je a kto sa stará o dieťa počas poberania materského a RP.
Áno. Ak sa poistíš naďalej ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, tak budeš naďalej poistencom štátu - dôchodkové poistenie.
Ak by si sa zamestnala resp. zaevidovala na ÚP, tak za teba platí zdravotné poistenie zamestnávateľ resp. ÚP-štát.
@fezan ak sa zamestnáš, tak sa treba z dôch.poistenia odhlásiť (teraz predpokladám prihlásená si)
A dobré to vybaviť od 1vého v mesiaci, aby neboli zbytočné problémy, lebo RP sa poberá na mesiac, aj ked v prípade, že by pracoval inde to nie je až tak podstatné, lebo bude poistený ako zamestnanec (aj ked v prípade nepravidelnej dohody to tiež nemusí byť tak, tj. radšej od 1vého).
Dobrý večer. Potrebovala by som radu. Momentálne má otec 1/4 pracovný úväzok na minimálnu mzdu, z čoho by vychádzala strašne nízka materská. Ak by chcel mať vyššiu materskú mal by ukončiť terajšiu pracovnú zmluvu ku koncu roka a od 1.1.2016 založiť nový pracovný vzťah s vyššou hrubou mzdou? Viem, že pokiaľ by bol v starom pracovnom pomere bral by sa vymeriavací základ za predchádzajúci rok pred nástupom na MD. Ale ak by mu od 1.1. vznikol nový pracovný vzťah /v tej istej firme len na inú pozíciu/, vymeriavací základ by sa bral od 1.1.2016 - do dňa predchádzajúceho dňu na nástup na MD? (poistný vzťah z nového zamestnania by bol menej ako 90 dní/
Ďakujem za radu
@kreka súhlas s @evittam
To, že sa zamestná u toho istého zamestnávateľa, no na inú pracovnú zmluvu, tak to mu nepomôže. Aj tak by sa mu bral prijem od tohto zamestnávateľa. To môže urobiť ak už bude poberať materské. Vtedy môže pracovať, ale na inú pracovnú zmluvu, nie na tú, z ktorej nastúpi na materské.
Musí sa zamestnať u iného zamestnávateľa na 90 kal. dní bez PN a OČR, tak by sa mu počítalo materské z nového príjmu.
@fezan počas poberania RP môžeš pracovať na prac.zmluvu, nie je problém. áno, ako píšeš, treba len odhlášku z dôch.poistenia a na zdr.poistovni by si správne mala byť prihlásená aj ako zamestnanec a aj ako poberatel RP (to musíš ty nahlásiť a aj potom odhlásiť po ukončení poberania).
@dena1973, @gapa Mozem poprosit aj ja o radu? Manzel pracuje viac ako 270 dni v poslednom zamestnani, ale hrozi, ze s nim ukoncia pracovny pomer. Kedze dcerka nema este 3 roky, mal by narok na matersku, alebo nie?
Pripadne ako by sa to dalo osetrit, aby mal ten narok? Poziadat napr o matersku den pred ukoncenim PP?

@mayusik neviem či od 6týž. alebo od 14týž., no ale on predpokladám podlieha zákonom tej krajiny, kde pracuje, tj. nie slovenským, lebo nie je nem.poistený na SK. A ak nie je nem.poistený na SK, tak nemôže poberaať materské na sk