icon

Po materskej dovolenke matky nástup na materskú dovolenku otca

makromolekula
2. júl 2013

Dobry den, dnes mi kolegyna povedala, ze jej dcera bola v standardnej dlzke na materskej dovolenke. Po jej uplynuti chce nastupit do prace a isli do soc. poistovne nahlasit aby dostaval rodicovsky prispevok otec dietata. Je mu vsak namiesto rodicaku normalne priznali na pol roka matersku dovolenku. Je to mozne? stala sa nejaka pozitivna zmena o ktorej neviem?dakujem pekne

1975renca
10. mar 2016

dievčatá,v tomto potrebujem poradit,mne končí rodičovská dovolenka ked bude mat malá dva roky lebo pracujem v AT a tak to bolo so zamestnávatelom dohodnuté,po mojej rodičovskej môže teda partner nastupit na riadnu materskú na SK na 28 týždnov a potom do 3.rokov dietata poberat na SK rodičovský?ja som poberala materskú v AT,teraz poberám rodičovský na SK a AT mi to doplatí ale len za tie dva roky a koniec.dakujem pekne za odpovede

mirkatobi
10. mar 2016

Aj ja vas chcem poprosit o radu:
Ide o to, ze som stale zamestnana...mne ostala stara dovolenka este pred nastupom na MD...chceme sa na materskej s priatelom zamenit...ja sa musim z rodicaku odhlasit a priatel nabehne na 28 tyzdnov na matersku...len tu nastava problem a neviem si dat rady...vycerpat si dovolenku teraz (zamestnavatel skoncil s podnikanim, zivnost ma otvorenu, ale premysla nad jej ukoncenim), po dovolenke ukoncit PP a zaregistrovat sa na UP/samoplatca/dohoda so ZP alebo sa hodit na rodicovsku dovolenku dokial bude priatel brat matersku a po skonceni jeho materskej, prihlasit sa naspat na UPSVaR kvoli rodicovskej a po skonceni rodicovskej vycerpat dovolenku a ukoncit PP???? dilema velka 🙂)) ci je to uplne jedno, lebo odvody budem platit asi tak, ci tak.... dakujeeeem vam

1975renca
10. mar 2016

@havana_frost dobrý den,chcem sa spýtat na našu situáciu,ja nastupujem po 24 mesiach do práce a potom by chcel nastupit na materskú na 28 týždnov priatel,pokračoval by do 3.rokov rodičovským,je to možné aj ked je profesionálny vojak?viete mi poradit? vdaka

cipuska233
10. mar 2016

Ahojte dievcata,chcem sa poradit a zaroven poprosit o radu a info...maly mi bude mat v lete 2 roky a s mm uvazujeme nad jeho materskou...od juna 2014 je SZCO,od jula 2015 uz aj povinne si platiaci odvody do SP vo vyske 150 eur(co je myslim nieco malo nad min.hranicou)...august a september 2015 bol ale PN,cize na toto obdobie bol oslobodeny od platenia odvodov tym sa mu posunula povinna min.hranica 270 dni povinneho nemocenskeho poistenia...cize najskorsi mozny termin od kedy by mohol poberat matersku je,ak dobre pocitam,jun 2016??a v akej vyske by ju asi poberal,tych cca 300 eur?ja si na to obdobie pozastavim na UPSVaR poberanie rodicaku,pojdem sa zahlasit na zdravotnu poistovnu ako dobrovolne platiaca osoba min.poistne vo vyske cca 60 eur...tomuto rozumiem,len nechapem ci sa mam ist zahlasit aj na urad prace a ci mam nejaku oznamovaciu povinnost voci zamestnavatelovi???a este posledna otazka,ci mm bude pocas poberania materskej oslobodeny iba od platenia odvodov do SP ci aj do zdravotky???vopred dakujem dobrej dusi kt.mi zodpovie na moje otazky😉...

zlatka74
12. mar 2016

@1975renca pokiaľ ja viem, tak nie. Profesionálny vojaci nepodliehajú pod sociálnu poisťovňu.

gapa
12. mar 2016

@1975renca oni myslím idú podla iného zákona, nie podla Zákona o soc.poistení a nemajú možnosť poberania materského po dohode s matkou, že preberú starostlivosť o dieťa. Tj. on môže poberať len rodičovský príspevok, nie mateské.

1975renca
12. mar 2016

@zlatka74
@gapa dakujem,bude to tak,v praci mu to povedali,len si to overujem lebo u nich neviedia uradnici co robi prava a lava ruka...super :(

mijo53
13. mar 2016

@havana_frost dobrý deň, chcem sa ešte opýtať, otec ma teraz zmluvu na dobu určitú od 1.7.2O15 .Ak by mu dali od 1.7.2016 zmluvu na dobu neurčitú na tu istú pozíciu, može ísť na MD od 1.7.2016 , ak matka teraz poberá rodičoský príspevok a ten by dňom 1.7.2O16 zrušila a otec by bol na MD z príjmu a PP na dobu určitú a chodil by do práce

dena1973
13. mar 2016

@mijo53 Nemôže. Najprv nastúpi na materské z jednej pracovnej zmluvy a po nástupe na materské musí mať vytvorenú ďalšiu pracovnú zmluvu , na inú pracovnú pozíciu. Ak by ostal pri pôvodnej pracovnej zmluve, tak by nárok na materské nevznikol...

mijo53
13. mar 2016

@dena1973 prosím ťa , tak ako by si mu poradila. Manželka nebola na materskej, hneď bola na rodičovskej. manželovi bude končiť doba určitá 30.6.2016. Od 1.7. očakáva, že mu dajú na dobu neurčitú. je právnik,tak neviem, ako by mu to mohli zmeniť, junior, senior alebo čo. Musí byť stále zmena názvu pozície?

juliet8
13. mar 2016

Prosím Vás neviete mi poradiť nastupujem na rodičovskú 28.03.2016, ktorú preruším a manžel nastúpi na materskú dovolenku 01.06.2016. Kedy mám požiadať o odňatie rodičovského príspevku, aby sme to všetko stihli a nebol problém s manželovým nástupom na materskú? A kedy by sme asi mali žiadať o materskú pre manžela mesiac pred nástupom? je to skoro alebo nie? Ďakujem pekne

dena1973
13. mar 2016

@mijo53 Po nástupe na materské z trvania pracovného pomeru, manželovi musí vzniknúť nový poistný pomer (nová pracovná zmluva na nejakú inú pozíciu), aby ho mohol zamestnávateľ znova prihlásiť na SP...
Na prvú PZ (poistný pomer ) by poberal materské a na 2. PZ (poistný pomer) by mohol riadne pracovať... Akú pozíciu mu zamestnávateľ dá tak to je na ňom. Akurát to musí byť nová PZ, aby vznikol nový poistný pomer.
A ešte jedna vec, aby manželovi vznikol nárok na materské musí spĺňať podmienku 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 r. pred nástupom na materské...

dena1973
13. mar 2016

@juliet8 Ak manžel požiada o materské od 1.6.2016, tak to stačí vybavovať v priebehu júna. Najneskôr do 3.7., aby za jún dostal dávku v júli.

juliet8
13. mar 2016

@dena1973 Ďakujem pekne za informáciu, ja som sa len bála či s tým nebude problém napr. v práci alebo pri vyplácaní.

dena1973
14. mar 2016

@juliet8 V praci musi nahlasit, ze chce nastupit na materske... A potom zacat vybavovat na SP... Ty musis RP pozastavit.... Na SP budu potrebovat potvrdenie z UP, ze nikto z vas nepobera RP + cestne prehlasenie o prevzati materskeho na otca dietata. Ziadost o materske ( tlacivo) daju na SP.

mijo53
14. mar 2016

@dena1973 ďakujem pekne

juliet8
14. mar 2016

@dena1973 Ďakujem 🙂

klaulan
18. mar 2016

Ahojte, rada by som vas poziadala o radu. Manzel je zamestnany a chceme vyuzit moznost materskej pre neho (splna vsetky podmienky atd.) je tu len hacik v tom ze chce pokracovat v praci u toho isteho zamestnavatela. Ake ma moznosti aby v sulade so zakonom mohol poberat matersku a byt zamestnany u toho isteho zamestnavatela aby to nebola ucelovo urobena pracovna zmluva za podmienok ziskania materskeho. Nejake moznosti? Dakujem velmi pekne za vsetky rady.

dena1973
19. mar 2016

@klaulan Najprv musi z povodnej prac. zmluvy ( poistneho pomeru) nastupit na materske. Ak splna podmienku 270 dni NP v posl. 2 r. pred nastupom na materske, tak narok vznikne. Po nastupe na materske moze nadalej pracovat aj u toho isteho zamestnavatela, no na inu prac. zmluvu, nie na tu z akej nastupil na materske. Takto mu vznikne novy poistny pomer. Z jedneho poistneho pomeru bude poberat materske a na druhy poistny pomer bude pracovat.

klaulan
20. mar 2016

@dena1973 Ahoj dakujem za odpoved, aky typ zmluvy to musi byt aby to nebolo brane ako ucelova zmluva kvôli materskej.
A mala by som este jednu otazocku. V pripade ze by nastupil na dalsi TPP (teda 2.) okrem toho kde je teraz a z toho druhého TPP by isiel na matersku, je to mozne? Staci mu odpracovat dajme tomu 2 tyzdne a poziadat o materske, s tym ze sa mu bude pocitat VZ z minulého roku a popri tom pracovat stale na prvy TPP?

dena1973
21. mar 2016

@klaulan Musi vzniknut nova pr. zmluva. SP to nezvykne preverovat. Je to bezny sposob ako sa moze popri materskom pracovat. Zakon to dovoluje. Ide o to, aby ho mohol zamestnavatel prihlasit na novy poistny pomer( s novou PZ - na inu pr. poziciu), a aby boli odvody odvadzane na novy post.pomer, nie na ten, z ktoreho nastupi na materske.
Co sa tyka 2. otazky, tak to sa takto neda, lebo by z toho 2. prac.pomeru nemal splnenu podmienku 270 dni NP.

klaulan
21. mar 2016

@dena1973 super dakujem za odpoved 🙂

zidanko
21. mar 2016

@zlatka74 dakujem ale on potom nemôže robiť pojdem radšej ja na RD dakujem pekne za odopoved 🙂

kreka
22. mar 2016

Ahojte baby. Chcela by som sa opýtať či mi neviete poradiť. Pokiaľ by otec dieťaťa poberal materskú, ja by som teda tým pádom nepoberala rodičovský príspevok ale ostala by som stále na rodičovskej dovolenke (do práce by som išla až po dovŕšení 3 rokov dcérky). Mohla by som sa na zdravotné poistenie prihlásiť ako fyzická osobu, ktorá sa osobne celodenne a riadne stará o dieťa vo veku do šiestich rokov a tým pádom by ZP za mňa platil štát? Ďakujem vám za odpoveď

lubkagro
24. mar 2016

@dena1973 ahoj manžel má v pláne ísť na materskú ale riesim teraz otázku je môže ísť na materskú po Pn ako my ideme keď sme tehotné? Alebo z čoho sa mu vypočíta Pn po materskej ? Má 2 práce, z jednej ide na Md z druhej nie. Čo je lepšie a či sa dá vôbec ísť na Pn pred alebo po z toho vymeriavacieho výmeru z ktorého chce čerpať materskú. Dakujem

dena1973
24. mar 2016

@lubkagro Ak pracoval vo firme ešte pred 1.1.2015, tak sa bude počítať z r. 2015 + musí mať splnenú podmienku 270 dní NP v posl. 2 r. pred nástupom na materské a musí mu ku dňu vzniku nároku na materské trvať PP.

lubkagro
24. mar 2016

@dena1973 ako toto splna, len ako s tou Pn či sa dá ?

dena1973
24. mar 2016

@lubkagro Ak podmienku 270 dní NP spĺňa iba z jedného zamestnania?

dena1973
24. mar 2016

@lubkagro chcela som napísať: či podmienku 270 dní NP spĺňa iba z jedného zamestnania? A PN bude tiež iba z jedného zamestnania?

lubkagro
24. mar 2016

@dena1973 no splna z oboch zamestnaní, a na Pn muži ísť z oboch. Len kedy je to.vhodnejsie