icon

Po materskej dovolenke matky nástup na materskú dovolenku otca

makromolekula
2. júl 2013

Dobry den, dnes mi kolegyna povedala, ze jej dcera bola v standardnej dlzke na materskej dovolenke. Po jej uplynuti chce nastupit do prace a isli do soc. poistovne nahlasit aby dostaval rodicovsky prispevok otec dietata. Je mu vsak namiesto rodicaku normalne priznali na pol roka matersku dovolenku. Je to mozne? stala sa nejaka pozitivna zmena o ktorej neviem?dakujem pekne

lubkagro
27. júl 2016

@majusqa77 áno u jedného. No nič potom. Podľa toho nikto nikdy nedosiahne max. 😂 Ale aj tak dobre

majusqa77
27. júl 2016

@lubkagro dosiahne. ked zmeni zamestnavatela a tam bude 90 dni. a potom pojde na md

emina80
27. júl 2016

Ahojte dievčatá, chcem Vás poprosiť o radu, dnes som sa bola opýtať na úrad, či môžem dať zastaviť rodičovský príspevok od 03.08 keďže som čítala tu, že tak by sme dostali celý vyplatený a manžel potom celkom dobrú materskú, ale pani mi tam povedala, že sa to dá iba od 1. v mesiaci, prečo takto chcem a také, bola strašne arogantná, že prečo to chcem, potom si budem musieť sama platiť odvody, manžel potom nemôže robiť, proste mi tvrdila také veci, čo viem, že nie sú pravdivé, alebo sa dajú ináč riešiť...skratka potrebujem od vás vedieť, či sa vám dalo v pohode zastaviť či ste tiež narazili na takúto ochotnú úradníčku. Ďakujem za odpovede.

majusqa77
27. júl 2016

@emina80 ano, tiez som narazila na taku milu pani. ale kedze som sa nedala - ano, dalo sa to zastavit v priebehu mesiaca

emina80
27. júl 2016

@majusqa77 Ďakujem, to mi odľahlo, nabudúce pôjdem s manželom, tak uvidíme-)))) Zaujímavé, ako inač so ženou rozprávajú, keď je tam aj manžel, minule nič, boli milé, dá sa všetko, dneska som išla sama pre istotu sa opýtať,či sa to dá vybaviť predtým,lebo manžel ešte robí, tak ona mi pokazila celý deň. Vďaka za odpoveď.

majusqa77
27. júl 2016

@emina80 ja som sa ich nic nepytala. dosla som tam so ziadostou o prerusenie rodicaku a hotovo

sara07
27. júl 2016

@majusqa77 úplne najlepšie príst s vypísaným, nebaviť sa. to ako keby šetrili a dávali zo svojho, však makáme , do poistovní sme odviedli dost tak nech sa aspon čast vráti tam kam má , na daniach tiež

majusqa77
27. júl 2016

@sara07 moja rec 🙂))

evittam
27. júl 2016

Tak, tak, milé dámy, netreba sa nechať "zastrašovať" tetuškami, ktoré si myslia, že nie je nad nich lebo pracujú na úrade. 😀 😉
@majusqa77
@sara07
@emina80

elizita
28. júl 2016

Caute baby, tak my mame tento proces za sebou. Ja som bola na materskej do novembra, potom na rodicovskej a od 10.7 manzel nastupil na matersku z DNP, ktore si platil do maxima 26 tyzdnov. Do 270dni sa mu zapocitalo predchadzajuce zamestnanie, teraz je szco od januara. Odhlasila som sa z rodicaku k 9.7 aj ked mali s tym na urade prace problem, na soc poist som dolozila dokedy som poberala rodicovsky a manzel sa nahlasil na matersky prispevok, za jul teda este dostanem aj rodicovsky, ja pracujem na dohodu. Nenechajte sa odbit a stojte si za svojim 🙂

emina80
28. júl 2016

Ahojte, viete mi poslať link na tú žiadosť o zastavenie rodičovského
, neviem to nájsť, a ešte otázka, manžel oznámil v práci iba ústne, že pôjde na materskú, stačí, či nie.

majusqa77
28. júl 2016

@emina80 zalezi ako sa k tomu postavi zamestnavatel. Ale zakonnik prace hovori, ze by to mal oznamit mesiac vopred. A urcite pisomne. A oficialna ziadost o odnatie rodicaku nieje, ja som si pisala vo worde

emina80
28. júl 2016

@majusqa77 Ďakujem

elizita
28. júl 2016

@emina80 mne to dali priamo na upsvr, vypisala som to rucne pred nou

nanenka
29. júl 2016

@matficek
@matficek Malý môže ísť do škôlky, my to tiež teraz riešime a pýtala som sa na to na sociálnej poisťovni.

bejja15
2. aug 2016

Ahojte 🙂 viete mi poradit prosím...25.8 mi skoncí materská, a od 26.8 nastúpi na materskú manzel...kedy mozem ist na úrad práce vyziadat si potvrdenie, ze nepoberám rodicovky príspevok? A náhodou neviete mi poradit, kde nájdem vzor na dohodu medzi matkou a otca o prebratie starostlivosti dietata?? Dakujem Vám velmi pekne za pomoc 🙂

bejja15
2. aug 2016

No vzor som uz nasla 🙂

evittam
2. aug 2016

@bejja15 No a najskôr musíš napísať aj žiadosť o pozastavenie RP - nespravia to automaticky..... 😉

priora
2. aug 2016

@bejja15 ahoj ked ti ide takto otec na matersku tak ostava doma?

bejja15
2. aug 2016

@evittam ale ja nepoberám RP, ale materskú

sara07
2. aug 2016

@bejja15 môžeš aj teraz pozastaviť RD ,
manžel pôjde na soc poistovnu tam si vypíše žiadosť pre seba na poberanie materskej + k tomu potrebovať : potvrdenie z úradu práce, že matka ani otec dieťaťa nepoberajú rodičovský príspevok, čestné vyhlásenie o prebratí dieťaťa do starostlivosti a fotokópiu rodného listu dieťaťa.
ono to bude chvilu trvať, na počkanie nebudú ochotný ti dat papier , teda aspon u nás nie sú ochotné doplniť údaje do PC vzoru čo majú a dať ti ho 😀 😀 😀 😀 , berú to tak však spätne sa to vyplatí 😀 😀 😀 😀

bejja15
2. aug 2016

@priora v nasom prípade bohuzial áno, a ja idem do práce :(

sara07
2. aug 2016

@bejja15 aj tak musíš byť papierik a pečiatka že rodičovský nebudeš poberat a papier do kedy poberáš matersku
tak vieš máme malé čislo storočia nemôžu si to pozriet v PC

bejja15
2. aug 2016

@sara07 ale ja nepoberám RD, som este na materskej, na RD by som nastúpila od 26.8, ale idem naspat do práce, a manzel na MD

evittam
2. aug 2016

@bejja15 Ahááá, prepáč to som si nevšimla. No tak najskôr potrebuješ doklad o ukončení MD od SP. A od kedy ide manžel na MD? Ak napríklad až od 1.9. tak sa ti oplatí vziať jeden RP od toho 26.8.......Len to bude teda viac papierovačiek.

sara07
2. aug 2016

@bejja15 to je jedno oni musia mať svoje papieriky proste teda aspon u nás, ideš o poschodie nižšie aby si doniesla potvrdenie ktoré oni musia mat v PC ale musí tam byt v zložke papierik

evittam
2. aug 2016

@sara07 Presne tak, mne prišlo smiešne ako potrebovala k žiadosti o RP, pôrodné a rodinné prídavky 3x kópiu rodného listu - a to má všetko v jednej zložke - no ale predpisy sú predpisy.....byrokracia ako sviňa.....

lucikaa
10. aug 2016

Ahojte baby, otec dietata chce ist na matersku a ja ako mama chcem i nadalej ostat na RD bez poberania RP pocas jeho materskej. Mam povinnost voci svojmu zamestnavatelovi mu to oznamovat?Mozem teda zostat na RD a odnat si RP a so zamestnavatelom to dalej NERIESIT? Ak ano ZP neplatim,ak prehlasim,ze som osoba riadne starajuca sa o dieta? Dakujem za odpovede.

elizita
12. aug 2016

@lucikaa zp si budes musiet platit ak nemas ani dohodu

majusqa77
12. aug 2016

@lucikaa mas iba jedno dieta?