icon

Po materskej dovolenke matky nástup na materskú dovolenku otca

makromolekula
2. júl 2013

Dobry den, dnes mi kolegyna povedala, ze jej dcera bola v standardnej dlzke na materskej dovolenke. Po jej uplynuti chce nastupit do prace a isli do soc. poistovne nahlasit aby dostaval rodicovsky prispevok otec dietata. Je mu vsak namiesto rodicaku normalne priznali na pol roka matersku dovolenku. Je to mozne? stala sa nejaka pozitivna zmena o ktorej neviem?dakujem pekne

evittam
25. aug 2016

@petrahankova MD nie je zdaniteľný príjem.

petrahankova
25. aug 2016

@evittam no všade čítam,že szčo môže pracovať,fakturovať a zaroven poberať materské

evittam
25. aug 2016

@petrahankova Aha, ok.

petrahankova
25. aug 2016

@evittam ano ale z toho príjmu čo bude mat popri materskej sa teda budu či nebudu platiť tie odvody?

lucya89
25. aug 2016

@petrahankova nemusi platit odvody, socialka v pohode to co platil doteraz to ti ostane
no len zdravotne odvody sa preratavaju podla danoveho priznania a tam ide o prijem nie o to ci on bol na materskej...

petrahankova
25. aug 2016

@lucya89 tak ale potom zdravotné bude musieť platiť

lucya89
25. aug 2016

@petrahankova pocas poberania materskej odvody neplati

lucya89
25. aug 2016

@petrahankova nemusi ich platit pocas materskej ale ked sa mu prijem nezmeni proste do zdravotnej ich potom doplati ked pride rocne zuctovanie

petrahankova
25. aug 2016

@lucya89 tak počas poberania materske nebude platit ani do socialnej ani do zdravotnej,ale ked by mal vyšší príjem ako bežne,tak vtedy bude doplacať to zdravotne v celoročnom?

evittam
25. aug 2016

@petrahankova No presne tak. Ale ja by som na jeho mieste platila radšej tú ZP mesačne - určite je to lepšie ako to potom doplácať celé....

matficek
25. aug 2016

@miriamka214 áno že nieje problem

miriamka214
27. aug 2016

Dobrý deň. Dostala som síce odpoveď na svoju otázku, ale predsa by som len chcela vedieť či máte niektorá skúsenosť s tým, ze otec SZCO, nastupil na matersku(matka samozrejme pozastaví rodičovský príspevok) s 2-rocnym dieťaťom, on samozrejme pokracoval v praci a dieta bolo v celodennej starostlivosti škôlky. Je to možné, nevylucuje sa to navzájom?Ďakujem za vaše odpovede.

lin123
27. aug 2016

@miriamka214 podla mna to nie je mozne,lebo spisujete dohodu,ze otec prebera starostlivost za dieta.

elizita
27. aug 2016

@lin123 my sme ziadnu dohodu nespisovali

lin123
27. aug 2016

@elizita my sme odovzdavali dohodu medzi rodcmi,ze otec prebera starostlivost za dieta

elizita
27. aug 2016

@lin123 v pokynoch na stranke socialnej poistovne je napisane, ze sa to nevyzaduje pisomne, tak to asi nie je az take zavazne

lin123
27. aug 2016

@elizita mozno sa medzicasom nieco zmenilo..od nas to vyzadovali.

elizita
27. aug 2016

@lin123 mozno, my sme to vybavovali teraz v juli, no myslim, ze je aj rozdiel soc poist v tom a inom meste

miriamka214
29. aug 2016

@matficek Ďakujem za odpoveď, ale na soc. Poistovni od vas nepýtali dohodu o prevzati starostlivosti o dieta na manzela? Niekde to vyžadujú, inde nie a predsa škôlka asi nie je osobná starostlivosť...

matficek
29. aug 2016

@miriamka214 áno to áno to potvrdenie je nutné ale sesternica volala do BA a že to nieje problém

monu_lienka
30. aug 2016

Ahojte. Je tu toho veľmi veľa napísaného A nemám čas všetko prejsť ☺ tak sa spýtam. Vie mi niekto poradiť ako je to s platenim dôchodkoveho a zdravotneho poistenia ak manžel poberá materskú? Ale samozrejme S deťmi som doma ja. Resp. Treba podať nejakú žiadosť do sociálky aby mi štát naďalej platil poistné? Ďakujem pekne

petrahankova
30. aug 2016

@monu_lienka toto prave riešim aj ja,máš možnosť zostať na socialke a sama si platiť to poistné cca 60eur,alebo sa isť evidovať na urad práce ako nezamestnaná a oni budú za teba platiť ,akurát ti budú ponúkať volné miesta,budeš sa chodiť hlásiť a ak odmietneš viac ponúk,môžu ťa vyradiť z evidencie,ale snad sa to nestane

majusqa77
30. aug 2016

@monu_lienka on bude brat matersku na jedno, ty sa prihlas v poistovni na druhe. Ked bude brat na druhe, prihlas sa na prve...

petrahankova
31. aug 2016

Prosím môžete mi niekto poradiť ako napísať tú dohodu,že otec preberá starostlivosť o dieťa?

janickadr
31. aug 2016

@petrahankova Na strane 28 to mas kompletne napisane...

mususu
31. aug 2016

vedeli by ste mi poradit? moj mm je zamestnany a chcel poziadatco materske, s tym ze by v praci pokracoval na inu zmluvu. v praci mu ale nevyjdu v ustrety tak nas napadlo ci by sa to dalo spravit tak ze podpise zmluvu s inym zamestnavatelom a matersku by ziadal z tej novej prace. bolo by to mozne? to by sa mu potom pocitala materska za rok dotadu cize vlastne z tej prvej prace, spravne? je tam nejak limit kolko musi mat odrobene v tej novej praci aby mohol poziadat o naterske? vdaka

majusqa77
31. aug 2016

@evittam co povies na posledny prispevok? 🙂

evittam
31. aug 2016

@mususu
@majusqa77 Fúúúha, tak toto netuším.....Ale len tak ak sa zamyslím - nemusel by z toho nového zamestnania tiež mať splnenú podmienku 270dní NP aby mal vôbec nárok z neho na nejakú MD? Nakoľko už len logicky - chcieť výhody z jedného a žiadať z druhého-či?
@zalka ?

majusqa77
31. aug 2016

@evittam to bola prva vec, ktora mi napadla, ze ci vobec moze spravit to, ze z jedneho pp o materske poziada a z druheho nie... .. myslim si, ze by sa socialka tomu branila..

evittam
31. aug 2016

@majusqa77 Ja si myslím to isté - také jednoduché to nebude.....