Poberanie rodičovského - otec

raduduska
9. dec 2020

Ahojte mamicky, smad budete vediet poradit 🙂 momentalne som na RD, dostanem asi vypoved z prave a chcem ist na podporu. Aky je postup, ak by muz chcel prepisat rodicak na seba? aku sumu by dostaval? ja mam tych 370€.

A ak by som dala potom rodicak spat na seba, zostalo by mi tych 370?

Este jedna otazka - je pravda ze sa na urade treba prihlasit do roka od zaniku pp, aby bol narok na davky?

Dakujem 🙂

babydesire
10. dec 2020

1.Mas zmluvu na dobu urcitu? Bola tvojavpozicia zrusena?
Ak si na rd a mas zmluvu na dobu neurcitu nemozu ta vyhodit.
2. Naco na podporu,ked na rodicak mas pravo do 3rokov veku dietata ci si alebo niesi zamestnana? Muz by mal v rovnakej vyske kedze splna zrejme podmienku tych 270dni odvodov do soc.pois. On si moze poziadat o matersku ktora bude zrejme vyssia ako rodicak,,ty sa vratis do prace/upsvar..
3.na poslednu otazku neviem odpovedat

veronikaszabova
10. dec 2020

1.ak muz poziada o MP, bude potom dostavat 370€ RP. Ak nepojde na matersku, tak 270€.
Popri materskej moze pracovat max na dohodu - pozri diskusiu otec na materskej - zamietnute pripady
2. Ak zasa das potom RP na teba, vyska sa ti nezmeni.
3. O podporu musis poziadat do 2r od zaniku PP

veronikaszabova
10. dec 2020

@babydesire
""Naco na podporu,ked na rodicak mas pravo do 3rokov veku dietata ci si alebo niesi zamestnana?""
-- o podporu musi poziadat do 2r od skoncenia PP. Ak ma dieta napr 10 mesiacov a ona bude chciet zaziadat o podporu po rodicovskej dovolenke, tak narok uz mat nebude.

juliatriscova
10. dec 2020

@raduduska ak manžel pracuje tak je lepšie nech si požiada o materskú a ty môžeš byť na neplatenom rodičáku do 3 rokov dieťaťa.........ak nepracuje tak nárok na materskú nemá a rodičovský by dostával iba 270€.......ak si spätne požiadaš o rodičák, tak budeš dostávať rovnakých 370€..........

raduduska
autor
10. dec 2020

taky specificky pripad je to :D muz na matersku ist nepojde, z roboty odist nechce (viem ze su moznosti ze moze pracovat dalej...). ide o to, aby som mala po skonceni rodicaku co najvyssiu podporu, a ci by sa to dalo ak by som si este teraz zobrala dovolenku v praci!?
ze aky vymeriavaci zaklad by pouzili, ak by som isla na podporu az po rodicaku (marec ‘22), a este tento december by som mala “prijem”

juliatriscova
10. dec 2020

@raduduska posielam link, tam je to pekne vysvetlené ako získať maximálnu podporu.......https://www.relia.sk/Article.aspx?ID=231

babydesire
11. dec 2020

@veronikaszabova ok,toto som nevedela,,,

sasesoe
11. dec 2020

@raduduska muzovi staci ist na matersku I len na par dni, napr tyzden alebo vikend. Len kvoli tomu, aby mal vyssi RP pocas Tvojej podpory. A prestuduj ten clanok od Mihala, co Ti tu dali. Ked chces max podporu, tak ukoncovat pp az po 2r RD (bez MD), cize okolo 2,5r dietata. Ale pozor, ak planujete dalsie babo, ak ukoncis PP, pravdepodobne nebudes mat narok na retazovu matersku. Kym si na Rd vyhodit Ta mozu len v pripade, ze sa zamestnavatel rusi, al jeho cast

1katus1
11. dec 2020

@raduduska v prvom rade ti nemôžem.dat výpoveď pokiaľ si RD ak más dobu neurčitú alebo nezaniká firma. Zostaň na rodicaku a potom keď bude mať drobec 3 roky sa vráť do práce a keď ti dajú výpoveď musia vyplatí odstupné aj dovolenku preplatiť a potom môžeš ísť ešte na pol roka na podporu.