Počíta sa maródka do výpočtu materskej?
Dobry den,
som na rizikovom, teda PN. Pocita sa suma PN do vypoctu na matersku?
Ďakujem za odpoveď.
Výpočet materskej v SR pre rok 2015
Počet dní:
dni Počet dní počas tehotenstva a starostlivosti o narodené dieťa. Maximálne 34 týždňov, resp 43 týždňov, ak ide o 2 a viac detí.
Materské na jeden deň:
7,70 EUR
Celkové materské:
3 411,10
EUR
Výška materského počas tehotenstva a starostlivosti o narodené dieťa.
Denný vymeriavací základ:
11,8357 EUR
Maximálny denný vymeriavací základ:
40,6357 EUR Platné pre vybrané obdobie
Ahojte
mám na vás otázku .Momentálne som od apríla 2016 nezamestnaná,nakoľko som teraz tehotná ,tak by som sa chcela informovať či mám nárok na meterskú .Pracovala som 5 rokov v kuse ,teda bez prerušenia sociálneho -nemocenského poistenia ,ako zamestnanec .chcela by som sa informovať či mám nárok na materskú ,predpokladaný dátum pôrodu je 11.marec 2017.
Čítala som rôzne názory ,že nezamestnané ženy nemajú nárok na materskú,potom že ak mám za posledné 2 roky nemocenské poistenie najmenej 270 dní tak mám nárok na materskú.
Tak by ma zaujímalo ako to vlastne je .
Ďakujem
@kirata súhlas s tu napísaným, len doplním, ak máš nástup na md v r.2017 a zamestnáš sa (u iného ako posledného zamestnávatela) teraz na prac.pomer alebo dohodu s nem.poistením a bude trvať poistenie s platením nem.poistenia menej ako 90dní pred nástupom na md (počas pn, očr sa neplatí), tak sa bude rátať z vym.základu roku 2016, ak tam máš platené nem.poistenie aspon 90kalend. dní (dni poistenia u posledného zamestnávatela sa nerátajú)
Ďakujem vám za informácie 😉 .A to znamená, že paničky na SP nepodávajú pravdivé informácie,ale zavádzajú ľudí aby im potom nemuseli platiť peniaze ( mojom prípade dosť vysokú MD ) ☹
@gapa
Mam otázku, keby som si teraz začala sama platiť najvyššie poistenie na 3 mesiace, na akú MD by som mala nárok, no lebo keď sme to rátali tak u posledného zamestnávateľa som mala vyšší zárobok priemere 850€ .Alebo ako by bolo ideálne to platiť aby som mala aspoň 400€ MD. Poprípade ak by ma niekto zamestnal tak koľko by musel platiť on, aby mi to aspoň na tých 400€ vyšlo? Ďakujem za radu
@kirata Ak by si si chcela platiť DNP a mať z neho nárok na MD tak nestačí platiť len 3 mesiace. A tebe sa to už neoplatí. Ak máš nárok na MD(si nezamestnaná, zamestnaná, v ochrannej lehote?) a tvoj VZ pre MD bude v priemere 850Eur/mesiac - tak MD budeš mať 70% z tohto VZ/mesiac.
Dobrý deň. Mám takú malú otázku. Od 30.11.2016 som bola na materskej dovolenke do 16.12.2019. Po pri tom som bola od 1.4.2018 do 31.3.2019 zamestnaná. Na PN som bola zhruba 4mesiace. Potom som pokračovala v rodičovskej dovolenke, ktorá trvala do 16.12 2019. Ale od 12.8.2019 som zamestnaná. Zmluva mi končí koncom februára. A ide o to, že s priateľom plánujeme ďalšie dieťa. Bola som sa spýtať aj na sociálnej poisťovne, že mi vedia povedať ci mam nárok na MD. No odpoveď od nej bola ta ze mi to nevie povedať ak som není tehotná. Chcela som len vedieť ci mam nárok a ci mi chýbajú nejaké dní. Vedeli by ste mi skôr skúsené povedať a poradiť? Ďakujem 😊

Gapa ...ďakujem pekne za detailné informácie hneď ako pôjdem potom odniesť rodný list dieťaťa tak si podám aj tu prihlášku