icon

Podpora v Rakúsku - ako sa vybavuje?

lucia1974
27. máj 2019

ma otazku vybavoval niekdo teraz podporu z rakuska ? akos ato vybavuje ? na slovensku ci v rakusku? dakujem

Strana
z2
majkeel
22. jún 2020

Uplne najlepsia alternativa je za rozdiel v at/sk podpore si prenajat izbu v Kitsee a okoli a urobit si par mesiacov poznavaciu dovolenku na bajku v Niederosterreich.

ari227
22. jún 2020

@vroni ďakujem za radu. A ako si vybavím to potvrdenie pre Sk na prenos nároku na podporu?? Ja som na sociálnu poisťovňu na Slovensku odovzdala aj formulár U1 ale Socialna poisťovňa na Slovensku mi žiadosť ajtak zamietla a nemám podľa nich nárok na podporu.

maciatkolulu
22. jún 2020

@majkeel presne, prepáč, to sú rady za všetky drobné... Vidieť, že si dlho nežil v AT kontrolujú a riadne a presne kvôli takým ako ty, robia riadne kontroly, preverujú a neseru sa s nikým a odnášajú si to ti slušní, ktorí musia čakať, kým si preveria aj účet za elektrinu a nosiť potvrdenia o návšteve škôlky, preverujú si absolútne všetko, nechcú registrovať len tak a na ams😂😂😂ta kontaktuj s radosťou aj 2x do týždňa... Takže rady nič moc a neviem, kto by si zobral na zodpovednosť, brat k sebe niekoho na čierno. Príde sa na podvod a platí sa za to riadne. A s prihlásením sú spojené aj iné povinnosti a nie je ich málo. A ano, okres Ali rakúšania všetko možné, ale uznaj, že náklady v AT sú podstatne vyššie ako na sk. Tu robíš ako Milica na stavbe tretotriwdnu prácu, na sk kúpiš medaka a tam struhas frajerinu😂😂😂samozrejme nie ty isobne

vroni
22. jún 2020

@ari227, no, tu ti to vystavia priamo na ams, kam podľa zamestnávateľa patríš. Na Slovensku by som predpokladala, že to odnesies na úrad práce, podľa mňa s tým sociálna poisťovňa nič nemá, ale môžem sa mylit...
@majkeel, nie, môžu chcieť potrvdenie o nákupoch, svedectvo susedov, sociálne kontakty.... Takých šikovných majú plno a každý trik funguje len do času...

majkeel
22. jún 2020

Zalezi na uhle pohladu. Nejdem protirecit a extra diskutovat, lebo mate samozrejme pravdu, ale ...
Ak platim vsetky odvody, dane, socialne z platu spickoveho ITckara (co sa rovna platu 2-3 beznych ludi), akurat, ze som v nevyhode, lebo dochadzam. Na podporu splnam vsetko, okrem pobytu, lebo zahranicnych buzeruju podmienkou zotrvania v krajine (at) pocas podpory. Dokonca mozes ist na cely cas podpory do alp, ci hocikam na samotu v rakusku, nemusis sa ani sa ukazat cely cas na oficialnom mieste pobytu, ale nesmies ist do zahranicia. Zaujimave, ze v de mozes poberat Elterngeld a mozes ten cas stravit, kde chces. Pocas tych 12+2 mesiacov mozes ist aj do Honolulu. 🙂
Jedine, co sa moze stat je, ze si povinny vratit vyplatene peniaze vzhladom na opustenie at. Niekedy ked to naozaj nejde priamo, beriem to oklukou a ked to nevyjde, tak znasam nasledky. Pricom to nerobim casto, lebo cim castejsie clovek spekuluje, tym vacsi stres a tym skor dochadza k problemom.
Pri vybavovani pridavkov ma rovnako prehanali s kazdym papierom skoro pol roka ako inych, ba dokonca viac, nakolko som pendloval v ramci 4 krajin.
Ake naklady su vyssie v at ako na sk? Ak ma clovek vlastny byt, pricom ak ma kratsia hypo 200k (10 rokov) na sk a dlhsia hypo na 400k (20 rokov) v at, na konci je aj odpovedajuca hodnota nehnutelnosti, ktory ked predate, tak mate vzdy v starobe v ruke bud 200k, alebo 400k a clovek si za to kupi pekny dom v horach, na dedine. Ak si clovek nepotrpi vyslovene na restauracie, tak zivotne naklady su velmi podobne, mozno cestovne a potraviny je vyssie, ale aj kvalitnejsie. Vo Viedni je dokonca Kirdengarten zdarma, na rozdiel od sk ...

majkeel
22. jún 2020

Minule sme sa bavili s kamosom, ze rakusania chcu dokonca ludom, co byvaju v at a robia na sk, zdanit prijmy z urokov, dividend, co maju na uctoch na sk, dokonca by mali podavat dvojite danove priznania z prijmov na sk, lebo BYVAJU v at. Ale uz im nevadi, ze pendleri z sk, cz, hu travia doma v inom state viac ako 180 dni v roku (8 hodin praca, 2 hod cestovanie, 14 hodin doma) a napriek tomu platia vsetky dane v at. Vsetky urady v kazdom state hrabu smerom k sebe a odrbavaju vo svoj prospech ...
Necudoval by som sa, ze raz niekoho napadne okresat (zindexovat) aj dochodky ludi z inych krajin.

vroni
22. jún 2020

@majkeel, zmizol mi príspevok a nechce sa mi písať ho znovu. Každý štát sa snaží odrbat. Svojich občanov a cudzích ešte radšej. Tvoj nápad inkasovať dane za majetok v cudzine už dávno mali Rakusania a aj Slováci. V jeho plnom využívaní ich (zatiaľ) brzdia neexistujuce celoeurópske predpisy, inak by kasirovali všetci ako zmyslov zbavení.

maciatkolulu
22. jún 2020

@majkeel len jpar otázok, koľko platíš zákonnú poistku? Aké náklady na škôlku máš, koľko ta stohabivedy, koľko máš nájom.... Daj na papier a potom ti dám ja nase😉toľko k nákladom.

maciatkolulu
22. jún 2020

@majkeel stoja obedy v škole, škôlke to malo byt

wiese
31. jan 2021

Zdravím chcem a opýtať prosím pracujem v rakúsku 5 rok zimná letná sezonna ale momentálne od októbra som.doma koli covidu na slovensku mám trvalý pobyt ale podporu mi neschválili.lebo tu nemám väzby neschvalili mi ani sos pomoc mam narok niečo z rakuska? Lebo uz fakt neviem.kde sa obrátiť kde by mi.mohli pomôcť

maciatkolulu
31. jan 2021

@wiese a si bez práce, či Kurzarbeit?

wiese
Autor odpoveď zmazal
wiese
31. jan 2021

@wiese ale nemám žiaden prijem

wiese
31. jan 2021

@maciatkolulu ja som na úrade práce na slovensku momentalne

maciatkolulu
31. jan 2021

@wiese robila si v AT oficiálne? Tak ak hej, máš sa ísť zaregistrovať na ams a Sk by ti mala vyplácať. Podľa mňa

wiese
31. jan 2021

@maciatkolulu viem sa aj cez internet?

maciatkolulu
31. jan 2021

@wiese tak to ti neviem povedať, ale predsa keď si robila toľké roky v AT máš kolegov, pýtaj sa, zavolaj si na ams a zisti si. Sk by ti malo vyplácať, ak si robila oficiálne a nie iba brigádne. Každopádne zavolaj a uvidíš.

monika811995
25. feb 2021

Ahojte
Môžem sa opýtať my ideme s mužom a 2 deťmi bývať do rakúska ideme si tam vybaviť aj trvalý pobyt len muž ešte tam neni zamestnaný a či má narok zatiaľ kým sa zamestná narok na podporu.priblizne aký je postup
Ďakujem vopred

lusyyy36
25. feb 2021

@monika811995 z rakúska nebude dostavat nic, mohol by z sk ak je tam momentálne nezamestnaný https://www.google.com/amp/s/europa.eu/youreuro...

monika811995
25. feb 2021

@lusyyy36
Ďakujem za odpoveď.
Muž ešte na slovensku pracuje v najbližších 2 mesiacov sa ideme sťahovať a ja tam mám na niečo narok tym ze mam 2 male detičky a ja som na rodičovskom doma? Keď si tam dáme trvali bojím sa že stratim narok aj to čo tu poberam na slovensku

lusyyy36
25. feb 2021

@monika811995 treba rodičovský vybavit v at. S tym,ze na sk vam to pozastavia kym neschvalia v at.co moze trvať dlho. V at sa ale rodičovský vypláca kratšie ako na sk. Treba si vybaviť aj prídavky na deti - bez toho vám rodičovský neschvalia. A tiez k tomuto všetkému treba najskôr anmeldebescheinigung, co vám bez prace, resp. Dostatočného zabezpečenia nedaju. Bývanie uz mate zabezpečené?

monika811995
20. mar 2021

@lusyyy36 ďakujem ti veľmi pekne za odpoveď áno bývanie už máme a muž si tam zaistil už 3 práce ak by niaka nevyšla išla som si aj o radu do fóra práca v rakúsku a tam ma hneď bombardovali komentáre že to robíme zle ale tak ja som chcela len typ na prácu ak by tie 3 nevysli ci ešte nevedia kam moze ist osobne sa opýtať kde stačia základy nemčiny na začiatok aby sa popri práci naučil ale tak nikto neporadil len ma tam zhodili a nádej žiadna ale ked clovek chce musí si ist zaatym a všetko ide lepšie my tam máme známych tak aj ich sa popytame veľmi pekne ti ďakujem že si hneď na mňa neutocila a pekne si mi vysvetlila ďakujem ešte raz potom sa ozvem ked tam budeme 🙂

lusyyy36
20. mar 2021

@monika811995 držím palce, kľudne mi napis aj spravu potom ak by si chcela

monika811995
20. mar 2021

@lusyyy36 jasne napíšem🙂

Strana
z2