Poraďte ohľadom invalidného dôchodku popri rodičovskej

christina123456
27. nov 2013

Momentálne som na rodičovskej dovolenke, keď chcem ísť do práce, alebo aj pred RD, keď som si zháňala zamestnanie, všade mi povedali, že bude pracovno vstupná prehliadka a ja mám vážne krvné ochorenie, ďalej mám chornickú rhinitídu, vždy som mala problém, keď som to priznala, tak ma nevzali. Pracovala som roky len na dohodu, či brigádne, kde toto nevyžadovali, lenže som robila ako čašníčka, alebo na poli zber a podobne, príležitostne, kde sa dalo, kde bola príležitosť. Chcem sa opýtať, či má niekto skúsenosti s invalidným, resp. čiastočným invalidným dôchodkom, poprípade je aj na materskej, či na rodičovskej dovolenke. Ďakujem za všetky príbehy, skúsenosti, rady, typy.

sissy27
27. nov 2013

@christina123456 no hlavne nárok na ID sa rieši cez lekára a poisťovňu, netuším, do akej miery je závažné tvoje krvné ochorenie, resp. čo to obnáša, aké úľavy potrebuješ, čo môžeš robiť a čo nie, to druhé je myslím s pomocou liekov (aj keď dlhodobo) celkom slušne zvládnuť... každopádne na pohovore nie si povinná informovať o svojom zdravotnom stave, životopisy samozrejme pošleš podľa svojho uváženia na pozície, ktoré by ti vyhovovali aj po zdravotnej stránke (napr. administratíva)... no každopádne ťažko povedať, či ti pri týchto diagnózach vôbec vznikne nárok na ID...

christina123456
autor
27. nov 2013

@sissy27 podľa tabuliek mi to zhruba vychádza na 60bodov, aj s tou alergiou, ale to je len taky prepocet, nebola som u posudkoveho... no je to vazna choroba, neda sa vyliecit, je to nieco ako hemofilia, ale horsie- silnejsie.. je to dedicna choroba... to by som uvidela, ale lekari mi vravia, ze urcite by som narok mala.. len sa chcem opytat, ci ma niekto skusenosti s poberanim aj na RD a ja urcite pojdem aj na predlzenu RD, lebo dcerka ma tazke zdrav. problemy.. ci je mozne poberat to aj cez RD.

babul83
27. nov 2013

@christina123456 ahoj, ja som si vybavovala čiastočný ID, keď som bola na RD. Nemá to žiadny, ale absolútne žiadny vplyv na RD, poberá sa to súčasne. Takže, ak máš nárok choď do toho. Je to síce veľa papierovačiek, ale RD ti nezoberú, ani nič podobné.

christina123456
autor
27. nov 2013

@babul83 ahoj, presne toto som chcela vediet, dakujem velmi pekne... dakujem za kazdu radu... a nevies prosim ta, ako to je potom so zamestnanim ? ked budem na ID po RD a nahodou by ma kdesi prijali ako dlho mozem robit ? mozem vobec robit? ci mi to vezmu ?

dena1973
27. nov 2013

@christina123456 V prípade, že si posúdená posudkovým lekárom od 41% - 70%, tak sa to berie ako čiastočný ID. Od 71% - 100% plný ID.Ak poberaš invalidný dôchodok resp. budeš poberať a zamestnáš sa, tak to nemá žiadny vplyv na dlžku pracovnej doby a ani sa nevzťahuje na výšku ID. Môžeš pracovať na aký dlhý prac. uväzok chceš (samozdrejme podľa zdravotného stavu) a príjem tiež nezohráva žiadnu rolu, že by si mohla o dôchodok prísť, ak pracuješ. A taktiež máš nárok na rodičovsky príspevok resp. ak budeš zamestnaná a budeš plňať podmienky nároku na materské resp. iné nemocenské dávky, tak máš na ne nárok, tak ako iní zamestnaci.

christina123456
autor
27. nov 2013

@dena1973 ďakujem veľmi pekne za všetky rady. Keď som sa rozprávala o tom s odbornými lekármi, ku ktorým chodím pravidelne a zakaždým mi vložia výsledky kontrol atď do kartotéky, predpokladám, že to nemôže byť staršie ako 3mesiace?6mesiacov? No a žiadať mám vlastne začať u obvodnej doktorky, či na sociálnej poisťovni ? Aký je vôbec postup?

dena1973
27. nov 2013

@christina123456 Treba zájsť na pobočku sociálnej poisťovne podľa miesta bydliska na dôchodkové odd. a vyžiadať si žiadosť o invalidný dôchodok. Dajú ti tlačivá aj pre obvodného lekára aten do tlačiva vyplňuje podľa nálezov od odborných lekárov, ktoré sa tiež prikladajú ku žiadosti o ID. Nálezy nesmú byť staršie ako 6 mesiacov.

christina123456
autor
27. nov 2013

@dena1973 Ďakujem veľmi pekne

dena1973
27. nov 2013

@christina123456 Nemáš začo.... 🙂

danielle37
27. nov 2013

ja len ešte k upresneniu.... výsledky 3 mesiace.... na všetkým musí byť pečiatka od lekára, ktorý vyšetroval /magnetická rezonancia nedáva - treba si pýtať/....Na sociálke ti dajú tlačivá.... kde sú rozpísané body, aké doklady treba doložiť /aj vysvedčenie zo ZŠ/...a hlavne prajem hodne zdaru v Nitre je ťažké prejsť komisiou.....

michaela1711
3. máj 2015

Ahojte je to síce stará diskusia ale chcem sa opýtať či by som mala nárok na polovičný invalidný nakoľko mám paranoidnú schyzofréniu a mojej dr. som sa pýtala na to a nevedela mi istotne povedať či mám nárok len mi povedala že na túto diagnózu dávajú ID. ale to musí z istotou povedať až posudkový lekár. Ja len chcem vedieť či tu taký niekto je čo mu to schválili s touto diagnózou môžte mi napísať aj na IP. Ďakujem.

dena1973
4. máj 2015

@michaela1711 Treba si vybavit vsetky lekarske nalezy a podat si ziadost o ID na prislusnej pobocke SP podla miesta bydliska. Lekarka ma pravdu. Vsetko zavisi od toho ako nalezy posudi posudkovy lekar. Je zbytocne zistovat komu a ci vobec bolo ID uznane. Kazdy pripad je individualny a vsetko je postavene na dobrom napisani nalezov od odbornych lekarov a od posudenia na posudkovej komisii. Takze to skus.….za pokus to stoji...

kaattkka
1. júl 2017

Ahojte, tiez mam taky problem. Ak som dobre citala tak ked som na rodicovskej tak si mozem vybavit ciastocny dochodok bez toho aby mi rodicak zobrali?