Poraďte ohľadom materskej z Rakúska

kika7126
18. júl 2017

Dibry den,chcem sa spytat. Priatel pracuje v rakusku ja som tam pracovala tiez,ale som uz v 30 tt a nemm narok na nic,lebo mi chybalo sto dni aby mi schvalili podporu. Vcera sa ma.pytal lekar,kedy vhcem ist na matersku. Len vobec neviem,ci sa podari vybavit matetska na priatela z rakuska a ja sa do 15.8 musim nahlasit na slovensku. No v dvoch statoch to asi nejde. Aby som nebola pokutovana. Neviete mi prosim poradit

stefi_k
18. júl 2017

Kde máš trvalý pobyt?

kika7126
autor
18. júl 2017

na slovensku

stefi_k
19. júl 2017

Dávky musíš žiadať vždy tam kde žiješ a potom sa rozhoduje či máš nárok na kompenzačné pladby zo zahraničia. Išla by som sa informovať na Úrad práve soc. veci a rodiny na oddelenie dávok zo zahraničia a tam sa konkrétne informovala na čo máš nárok zo zahraničia pripadne či priateľ. Neviem prečo si riešila podporu, v Rakúsku ta tehotnú nesmú prepustiť. Potom máš nárok na Wohengeld dva mesiace pred termínom naň nastupuješ a 4 mesiace vyplácajú a potom sa musíš prehlásiť na Slovensko.

vroni
19. júl 2017

@stefi_k, tehotnu sice prepustit nesmu, ale zmluva na dobu urcitu skonci aj keby cakala patorcata. Tu zavisi aj od presnych datumov, kedy skoncila a ako ma ochrannu lehotu.

lejla1488
27. nov 2017

Dobry vecer,vie mi niekto poradit,ako to je s mater.z Rakuska??Resp.ci sa plati sva pocas poberania prispevku na dieta?