Pôrod na Slovensku a život v Čechách

dijakisch
3. mar 2014

Ahojte maminy,

chcela by som sa s Vami podeliť o radu. Rodila som na Slovensku v Januari 2014, žiadala som prednedávnom o pôrodné ale mi to zamietli, nakoľko žijeme v Čechách už pol roka, a náša doktorka je vlastne v Čechách. Dalo by sa to nejako obísť, aby som dostala to pôrodné? peniaze sa zídu 😉
A ako je to s rodičovských príspevkom v Čechách? Čo všetko si treba vybaviť a aké papiere treba predložiť na úrade ??
ďakujem za každú odpoveď 😉
(Viem, že na Slovensku sa zmenil zákon od 1.1.2014 ohladom jednorázového príspevku pri pôrode)

bosoriak
3. mar 2014

@dijakisch A preco ti ho zamietli?
Zjednodusene podmienky su: musite mat trvaly pobyt v SR, musis mat prehliadky v tehotenstve (platia aj zahranicne), musis dieta prihlasit k SR lekarovi. Ak nesplnas co len jednu z nich, bohuzial na prispevok narok nemas.
Co sa tyka davok v CR, treba si zavolat na Urad prace, my sme to riesili a vsetky uradnicky boli nadmieru ochotne a ustretove. Tie ich formulare sa daju vyplnit aj cez internet.

dijakisch
autor
3. mar 2014

@bosoriak no vyšiel nový zákon, - nestačí len trvalý pobyt na Slovensku, ale treba : Príspevok dostanú len biologickí rodičia, ktorí majú bydlisko na Slovensku. Bydliskom sa pritom rozumie skutočné bývanie a zdržiavanie sa
na území Slovenska (napr. bývanie, škola, škôlka, lekárska starostlivosť a pod.), nestačí len
trvalý pobyt. ......lekársku staroslivosť sme si už prehodili do čiech, nakoľko nechcem pendlovať s novorodencom každé 2 týždne k dr do poradne. a toto je ten klinec úrazu, že už lekára nemáme na slovensku, pretože naša dr zo Slovenska poslala zdravotné dokumentácie už do čiech k dr.
Tak teraz neviem, čo mám robiť, či na pár dní sa len tak prihlásiť k dr na Slovensku, aby sme dostali peniaze... ved 800€ poteší každého, či nie ????
Dieťa má občianstvo slovenské, trvalý pobyt na SK.. akonáhle trošku podrastie tak budeme sa snažiť chodiť každý druhý vikend na Slovensko kvôli babkám 😀

bosoriak
3. mar 2014

@dijakisch No bohuzial, kedze nesplnas to hlavne kriterium, tak na to nemas narok. Ja chapem, ze 800 eur je pekna suma, ale jednoducho su pravidla take, ake su. Ked to zoberiem z toho ekonomickeho hladiska - stat dava tu sumu s tym, ze je to prispevok pri narodeni dietata pre svojich obcanov, s tym, ze sa pocita, ze tie peniaze sa viac-menej vratia do obehu u nas. Okrem toho stat ju nedava, stat tie peniaze najprv niekomu vezme, az potom ich da dalej. Preto ta podmienka skutocneho pobytu na Slovensku.

Skus sa este spytat na UPSVaR, ci ak si prihlasis dieta k slovenskemu pediatrovi, ci nebude splnena ta podmienka, mozno to pojde aj spatne.

Inak, v CR je vyssi rodicovsky prispevok za splnenia nejakych podmienok, ak tam bol niekto z vas zamestnany tusim posledny rok, tak su tie cisla velmi pekne. Presne infosky dostanes na ich urade prace.

dijakisch
autor
3. mar 2014

@bosoriak o rodičovský budem žiadať v cz len sa musim ist zahlasit na cudz.polícii, aby som dostala prechodný pobyt. ty zijes v cz???

bosoriak
3. mar 2014

@dijakisch Nie, na SK, ale muz tam pracuje a preto sme si museli o vsetky davky ziadat tam. Tam nam samozrejme zamietli pridavky, rodicovsky tam maju nizsi (kvoli kratkemu trvaniu muzovho pracovneho pomeru vtedy), takze SK urad prace doplaca aj pridavky aj vysku do slovenskeho rodicaku. Ale papierov okolo toho bolo tak z mensieho lesa a nehovorim o tom, ze nam asi pol roka obe strany obidve davky proste nevyplacali, pretoze slovenski uradnici maju na vsetko cas.

jasminka548
3. mar 2014

Moja dcera zije v Cechach,vnucka sa narodila v Cechach,na Slovensku ma trvaly pobyt,lekarku ma vnuckav Cechach aporodne zo Slovenska dcera dostala.Rodicovsky a rodinne pridavky poberav Cechach. Rodila v auguste 2012,takneviem,ci sa odvtedy nieco zmenilo.