Poskytovanie materského

havana_frost
2. jan 2014

Viete mi niekto vysvetliť, čo znamená druhá veta v § 52 odsek 2 v zákone o sociálnom poistení?
"Materské sa poskytuje za to isté obdobie len raz a len jednému poistencovi. To neplatí, ak inému poistencovi vznikne nárok na materské podľa § 49 ods. 1 počas obdobia uvedeného v § 48 ods. 9."
Nárok podľa § 49 ods. 1 je nárok iného poistenca (otca) a obdobie uvedené v § 48 ods. 9 je 14 týždňov, kedy musí nárok trvať a 6 týždňov po pôrode, kedy nesmie nárok zaniknúť.
To by znamenalo, že v tej uvedenej dobe môže poberať materské zároveň matka aj otec, t.j. dvojmo? Nedáva mi to zmysel 😕
@zalka @dena1973 @gapa

lili_mia
2. jan 2014

@havana_frost Hned v prvom máš napísané "To neplatí, ak inému poistencovi vznikne nárok .. " Čiže dvojmo ani náhodou.

Žena zo zákona musí ostať doma po pôrode 6 týždňov, aj viac, ako rozhodne jej gynekológ. A potom môže ísť do práce, s tým, že materskú dávku môže poberať otec, teda on je teda doma na materskej dovolenke s dieťaťom. Dávka sa ráta z jeho príjmu za dané obdobie.

havana_frost
autor
2. jan 2014

@lili_mia Však práve "to neplatí..." sa vzťahuje k prvej vete, teda že materské sa poskytuje naraz len jednému. Čiže sa poskytuje inak, keďže prvá veta neplatí? A pokračovanie tej vety hovorí, za akých okolností to neplatí: teda ak otec ide na materskú počas uvedeného obdobia.
Žena nemusí byť na materskej vôbec, vonkoncom na to nemá vplyv rozhodnutie gynekológa. 6 týždňov po pôrode musí byť, ak chce poberať materské (tých 6 týždňov). Ale ďakujem za príspevok do mojej akademickej debaty 🙂

lili_mia
2. jan 2014

@havana_frost Bud je na materskej jeden alebo druhý rodič dieťaťa. To by sa žilo nezamestnaným, keby sa tak dalo 🙂 Mnoho rodín je na tom tak, že žena na materskej a muž nezamestnaný na dávkach.

gapa
3. jan 2014

@havana_frost myslím, už si si sama odpovedala. Nemôžu poberať naraz na jedno dieťa (jeden pôrod) viacerí materské, ale až na výnimku, ak druhá oprávnená osoba (napr. manžel) prevezme dieťa do starostlivosti na základe ich odohody a žena nepoberala ešte materské tých 14týž, resp. 6týž. po pôrode (tých 14týž. myslím ani velmi nespomínajú, možno v praxi sa dodržuje tých 6 po pôrode, možno 14 ani neskúmajú obvykle, ale to len uvažujem z toho, čo som čítala, nepoznám vela prípadov, len poznám prípad, ked dieťa zomrelo a nenechali jej materské 14týž., čo bola samozrejme chyba a aj dosť necitlivé v tomto prípade).