Postup pri vybavovaní predĺženej rodičovskej dovolenky

lusyke
6. apr 2016

Dcérka má 3 roky a ja si chcem predĺžiť rodičovskú dovolenku - neplatenú. Pred dvoma týždňami som sa bola informovať na úrade práce že ako mám postupovať ale tá trúba na úrade mi najprv tvrdila že to oni s tým nič nemajú ale mám ísť do zdravotnej poisťovne a posielala ma preč. Potom sa ozvala druhá úradníčka a tá mi dala tlačivo ktoré mám vypísať a že mám ísť do zdravotnej poisťovne a potom sa mám vrátiť. No mne sa to akosi nezdá..Vtedy som to ešte vybavovať nemohla lebo dcéra nemala 3 roky. Teraz už má a ja by som to chcela ísť vybaviť ale nechcem aby sa mi stalo že prídem do zdravotnej a oni sa na mňa budu dívať ako teľa na nové vráta že čo od nich chcem a budem musieť chodiť na jedno miesto 2x. Nemám ísť náhodou najprv na úrad práce a potom do zdravotnej? A do sociálnej poisťovne ísť netreba? Z tých úradničiek mám tak akurát pocit že to sami nevedia...pýtala sa tam jedna druhej a ešte aj išli do susednej kancelárie sa vypytovať ostatných kolegíň. Prosím vás tie ktoré ste si vybavovali predĺženú neplatenú rodičovskú..kam ste šli skôr? Ďakujem

9lf9
6. apr 2016

@lusyke povedali ti dobre to sa nevybavje na uprade prace ale na zdravotnej positovni a kedze je to ina institucia tak sa ti k tomu vedia vyjadrit kopetentne na zdravotke a nie na urade, to je to iste ako keby si sa na zdravotnej pytala na rodicak plateny co k nemu a ako, tiez nebudu vediet. Dolozis z uradu prace potvrdenie od kedy do kedy si brala RP do 3 rokov dietata a potom pokial dieta nechodi do skolky na viac ako 4 hod denne sa nahlasis na zdravotnej ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov.

bonaqa2013
6. apr 2016

@lusyke mne dali zlý formulár - dala som ho vypísať lekárovi a keď som prišla o 2 týždne s ním tak to prečo máte taký papier? My sme sa pomýlili.... a znova s ďalším za lekárom....Nevedia tam nič....

9lf9
6. apr 2016

@bonaqa2013 ty hovoris o platenej rodicovskej ona sa chce nahlasit ako osoba starajuca sa o dieta do 6r, to sa robi na zdravotnej aby nemusela ist do evidencie

lusyke
autor
6. apr 2016

@9lf9 no tak to aj tak musim ist na urad prace ako prvy lebo potrebujem teda to potvrdenie o poberani rodicaku. Mne totiz ziadne pisomne vyjadrenie pred 2,5 rokmi o tom nedali a ani mi neposlali nic postou. Zacal mi chodit rodicovsky prispevok na ucet, este som cakala ci nepride nejake vyjadrenie a nic ale boli ine starosti a peniaze chodili tak som to potom uz neriesila.

bonaqa2013
6. apr 2016

@9lf9 áno, len som chcela že tam majú bordel na úrade a neporadia človeku nič...to je asi všade....

9lf9
6. apr 2016

@lusyke o tom sa zo zakona nic nevystavuje- ani pri vzniku ani pri zaniku a dovrsenim 3r zanikne narok a nevystavuje sa o tom rozhodnutie. To si treba osobne vyziadat potvrdenie o tom od kedy do kedy si na nom bola a s tym treba ist na zdravotku

9lf9
6. apr 2016

@bonaqa2013 vsetko je o ludoch

lusyke
autor
6. apr 2016

@9lf9 no a vidis...preco mi to na tom urade nepovedali a rovno mi to nedali...?? Trubky su to. Tak tam musim ist znova, potom na zdravotnu a potom sa opat vratit na urad prace s potvrdenim ze som na predlzenej...aaaaach

9lf9
6. apr 2016

@lusyke zalezi kedy si tam bola ak este dieta nemalo 3 r tak nevystavia, potvrdenie ze uz 3r dovrsilo, nemusis ist potom zo zdravvotnej spat na urad prace naco by si tam uz chcela ist?

monika002
6. apr 2016

Ahoj, moja dcéra mala v januári 3 roky, tiež som teraz na neplatenej rodičovskej. Najskôr som išla na ÚPSV a rodiny tam mi dali potvrdenie do kedy som poberala rodičovský, to som odovzdala v zdravotnej poisťovni a prihlásila som sa ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov. (pani mi povedala že dcéra môže chodiť do škôlky max. 4 hod.) Na sociálku netreba ísť, lebo pri narodení dieťaťa každá matka podpisuje tlačivo, prihlasuje sa ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov.

lusyke
autor
6. apr 2016

@9lf9 no to mi povedali ze musim prist s potvrdenim ze ostavam na rodicaku. Pred nastupom na matersku som bola nezamestnana tak to ma asi s tym spolocne. Mali mi to ale povedat ze do zdravotnej poistovne potrebujem to potvrdenie o RP. Ak by som sa tu dnes na to nepytala tak by som sa zajtra otocila vsade 2x. Zo zdravotnej na urad, z uradu do zdravotnej a potom zase na urad.

lusyke
autor
6. apr 2016

@monika002 na urad naspat si uz nemusela nosit potvrdenie ze ostavas na rodicaku?

monika002
6. apr 2016

To potvrdenie neposielajú automaticky, to si musí každý žiadať osobne, ja som si bola tiež vypýtať jedno pre zdravotnú poisťovňu a jedno kvôli daňovému priznaniu. Ale keď si to vybavíš na zdravotnej tak na úrad už nemusíš nič nosiť, ich to vlastne ani nezaujíma.

9lf9
6. apr 2016

@lusyke nema to s nicim nic spolocne , na urad nemas k comu davat potvdenie ze si na zdravotnej ako osoba star. sa o dieta do 6r. len na urad vypytat potvrdenie zaniest a nahlasit sa na zdravotnu a koniec spat domov.

tweetinka.co
6. apr 2016

Tiez som na neplatenej rodicovskej. Po behackach, zlych informaciach, stratenych niekolko hodin casu, nervov.. Stacilo ist najprv na urad prace - kde vystavili nejaky papier + podpisanie papiera, ze kde sa nachadza dieta a ten papier zaniest na zdravotku a je to vybavene.

lusyke
autor
6. apr 2016

@monika002 hej ale ja som bola pred materskou nezamestnana...ved ak si bola zamestnana tak o tom musis informovat zamestnavatela ze ostavas na rodicovnskej. A ja musim tak informovat urad prace....tak to aspon chapem.

lusyke
autor
6. apr 2016

@9lf9 tak preco mi to tie uradnicky povedali ze tam mam prist??

9lf9
6. apr 2016

@lusyke nemusis lebo kedze si pred narodenim dietata bola nezamestnana tak si z evidencie bola vyradena dnom narodenia dietat, nemas to tam z akeho dovodu a ak comu dokladat- nie si ani v videncii ani na platenom RP ani nikde inde.

monika002
6. apr 2016

Ja som bola predtým na materskej s prvým dieťaťom, takže som plynulo prešla na druhú. Počas druhej materskej sa firma kde som pracovala zrušila, tak už nemusím nikomu nič hlásiť. No ale ak si bola na úrade tak pred nástupom na materskú ťa určite museli vyradiť s evidencie, takže si taký prípad ako ja.

9lf9
6. apr 2016

@lusyke mozno ste sa zla pochopili, ked si sa pytala na rodicovsky lebo na zdravotnej to rodicovsky nie je- len sa to tak ludovo nazyva, tak mozno doslo k dakemu nedorozumeniu ale urcite to k nicomu nepotrebuju

lusyke
autor
6. apr 2016

@9lf9 hmm..to je pravda. tak su to truby potom...pre mna lepsie..aspon mi vsade staci ist iba raz.

9lf9
6. apr 2016

@lusyke jasne len raz- na urad po potvrdenie a odtial smer zdravotka 🙂

lusyke
autor
6. apr 2016

@monika002
@9lf9
@tweetinka.co
Dakujem dievcata, pomohli ste mi...uz by som to spravila opacne. Usetrena minimalne pol hodina casu a kopa nervov.

monika002
6. apr 2016

ok, nech sa darí.

tweetinka.co
6. apr 2016

@lusyke som rada, ze pomohlo... ja som to ako blba vybehavala doslova 4 dni... lebo kvoli uradom (aj socke aj up) som prisla o podporu v nezamestnanosti, na ktoru som sa spoliehala.... a potom na jednom urade povedali tak, ze netreba vybavovat papier, na druhom ze oni s tym nemaju.. a chodila som medzi tromi uradmi ako debil (doslova) vzdialene od seba asi 3km..
A cas venovany realne tomu, co sa ma vybavit je tak hodinka dokopy 😉

lusyke
autor
6. apr 2016

@tweetinka.co prave toho som sa obavala aby som tak nedopadla, nemam na take veci cas. Chcem to mat cim skor z krku aby som sa mohla venovat sukromnym veciam.

hrasulik
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
hrasulik
11. sep 2018

aj to nejak kontroluju ci dieta chodi do skolky len na 4 hodiny denne???potvrdzuje sa nejaky papier v skolke? ja som bola pred materskou nezamestnana, dieta mi nastupilo do skolky, ale aj tak by som radsej ostala na predlzenej neplatenej, aby som sa nemusela chodit hlasit na UP a chodit na nezmyselne pohovory na ktore zvyknu posielat....neviete poradit, dakujem

evittam
11. sep 2018

@hrasulik Nie nic sa nepotvrdzuje. Ale ked ti na to ZP pride-co nie je také tazke tak si doplatis poistné pekne spatne. Takže vela stastia.