icon

Práca či rodičák?

20. júl 2021

Pohodová práca, väčšinou z domu, 6000eur brutto mesačne.
Zvažovali by ste to, ísť z rodičáku skôr ako po troch rokoch do práce?
Nie sú to milióny, ale ani malé peniaze.
Okolie ma v tom nepodporuje, jednostranne mi hovoria, že mám zostať s dieťaťom čo najdlhšie. A ja váham, čo je správne.

Strana
z2
danim
21. júl 2021

@dollyzv žiadna. Cela tato téma je na vyvolanie nervov zlosti nenávisti hádok. Aby ženám čo maju len 200€ či koľko rodicak spadla sánka a závideli. Ak by to bola pravda, človek s takým príjmom sa vie rozhodnúť sám a nie zakladať takúto hlúpu diskusiu. Už vidím ako mi autorka bude odpisovať ( lebo jej kazím atmosku ) no vopred píšem, že ani nebudem reagovať lebo cela téma je vymyslená kravina.

ivkazba
21. júl 2021

@marca12 predstav si, že existujú aj ľudia, ktorí zarobia 6000 a majú pre nich pohodovú prácu. Že ty si o takej nepočula alebo nemôžeš takú robiť neznamená, že niekto musí klamať.

julie19
21. júl 2021

Ja by som neváhala, šla by som aj za oveľa menší plat ... záleží samozrejme či je to naozaj 8 hodín a ako veľmi ta ta práca vyťaží ... ja tiež plánujem nájsť si prácu skôr ako bude mat mala 3 roky, lenže práca z ktorej som išla na materskú je taká že aj keď odrobim 8 hodín v kancli často ešte treba dorobiť niečo navyše doma, keď treba ostať dlhšie niečo doriešiť tak to nepočká, nedá sa odložiť “na zajtra” takze to si úplne neviem predstaviť to skĺbiť s nejakým časovým harmonogramom dieťaťa 🤷‍♀️

ivkazba
21. júl 2021

@danim súhlasím, ja som zvyknutá mať roky nadštandardný príjem. Nenapadlo by ma pýtať sa žien na koňovi, či mám ísť do práce. Ale ja by som ani nešla od dieťaťa preč. Pretože ak raz mám kompetencie na prácu s takýmto príjmom, budem ju mať aj za rok-dva. A tým pádom žiadna dilema.

ajka0207
21. júl 2021

Asi by som skúsila či sa nedá dohodnúť na menšom úväzku alebo HO, ale inak dieťa je celkom veľké, bude s babkou, išla by som aj keby je to bez tej jednej nuly ( aj som išla, akurát že len na 20 hodín týždenne a za almužnu ale ja rada pracujem a nemám pocit že deti by boli nejak traumatizovane)

hailey1
21. júl 2021

😂 pozor, zasa sa ozvali slovenske mamicky, ktorych deti su jedine na svete, ktore potrebuju vylucne starostlivost matky do troch rokov dietata. Maly mal 7 mesiacov, ked som sa vratila ciastocne do prace a bude mat 11, ked idem na plny uvazok. Som doma rok a pol (lebo sme ucili distancne pocas covidu) a ked som sa vratila, materstvo mi islo nejak lahsie. A syn je nauceny na vsetkych z rodiny, chodi k nim rad a kazdy z nich ho nauci nieco nove. Ked si matkou, neprestavas zit svoj zivot. U mna to nebola len otazka financii, ale najma otazka sebarealizacie mimo plienok, prikrmov a riekaniek.
Ak to tak citis, chod do toho, je to tvoje dieta 🙏🏼.

ajka0207
21. júl 2021

@beata_k ako môžeš nezahrnut do rozhodovania to či ju to doma frustuje? 100 krát lepšia matka ja pár hodín denne ktorá sa na dieťa teší a venuje mu 100 percent pozornosti ako taká čo je vyhoreta a je s ním 24/7.

hylary
21. júl 2021

6000 nemaju ani lekari, tak tu nepis bludy a nestrapnuj sa 👍

mamamasama
21. júl 2021

@ivkazba aj ja mam skvelu pracu vo velmi specialnom sektore, v Bratislave a s nadstandartnym platom,ale ak veris tomu, ze z domu zarobi 6000€, tak si dost naivna 🤭 Moj svagor je IT v USA a ano, robi z domu, ale zarobi cca 5000$, ak by zarobil 6000€, tak by sa segra hned prestahovala na SVK

beata_k
Odpoveď bola odstránená
autor
21. júl 2021

@ivkazba v pohode, môžeš to vnímať takto :D "nadstandardny" - ja by som ho skor pomenovala nadpriemerny, za nadštandard to nepovažujem, plat môžem mať a môžem byť naň zvyknutá. Nepotrebujem, aby rozhodli mamičky na MK za mňa. Ja som sa rozhodla sama - spolu s mužom a mojou mamou, ktorá mi súhlasila byť s dieťaťom... Problém je, že som zvyknutá na slovenský mindset, že mama má mať reťazovo po sebe dve deti, byť doma teda aspoň do 6r toho prvého a taka predstava ma desí. Ak nie tak, tak aspoň celé tri roky s jedným dieťaťom byť doma. A všade počúvam výčitky, že ma to malé dieťa potrebuje pri sebe 24/7.. že som karieristka, načo mi sú tie peniaze a podobne.. pritom ženy v mojom okolí zarábajú výrazne menej a nehovorím okoliu, koľko zarábam.. načo aj, keď zarábajú výrazne menej, nevedia ma pochopiť... Preto ma zaujíma, keby iné matky mali podobný príjem, či by to brali stále tak odsudzujúco

autor
21. júl 2021

@hylary a co lekar je pan boh? Ci nejaky vrchol kariéry?

ivik4
21. júl 2021

Boze tie komentare 😃😃😃😃😃😃 ked tolko nezaraba jeden tak automaticky tolko nemoze zarabat nikto 😃😃. Ved jasne ze chod

podmostom
21. júl 2021

Neviem si predstaviť kde sa dá toľko zarobiť, veď toľko zarobia riaditelia firiem, tí ale osemhodinovky nerobia. Ide o prácu programátora? Je ma do toho nič, len som zvedavá. Rok a pol už nie je dieťa také malé. Píšeš že by s ním bola mama, to je tá najlepšia možnosť, že niekto blízky z rodiny. Ja som bola 2 a pol a 3 roky s deťmi, ale ak chce ísť niekto skôr pracovať tak prečo nie. Len si neviem predstaviť ci by ti pri práci za taky plat ostal nejaký čas koľko hodín denne plánuješ pracovať? Je iné mať skrateny úväzok, robiť na plný alebo nebodaj 10-12 hodín denne..

mogaa
21. júl 2021

V prvom rade si zisti o akú prácu ide.....lebo 6000eur home office môže mať možno nejaký top manager či europoslanec, ak ide ale o nejakého bežného zamestnanca napr.poisťováka či predajcu, je to nereálny príjem.....

autor
21. júl 2021

@podmostom uz som to tu pisala, ale komentare sa stavaju neprehladnymi.. štandardne 40hod tyzdenne.. +/-8 hod denne, pracovný čas normalne standard od rana do večera. Ano, je to práca v it, vďaka tomu aj väčšinou z domu

autor
21. júl 2021

@mogaa ale ved samozrejme ze ja viem, o aku prácu ide :D

mogaa
21. júl 2021

No ak máš mať teda takýto príjem - tak smelo do toho....do 3rokov sa vieš vždy na RD vrátiť.....vyskúšaj, uvidíš....

zafir01
21. júl 2021

Žena, ktorá má nastavene štandardy na príjem 6 mesačne, a ma možnosť pracovať na tak hodnotenej pozícii, by mala mat toľko inteligencie a schopnosti autonómnej myslenia, aby takúto vec nemusela rozoberať na mamickovskom fóre. 😉

autor
21. júl 2021

@zafir01 to je tvoja zidealizovana predstava o takom cloveku... Aj obyčajný človek - dokonca žena, ako ja, môže zarabat tolko, ci pokojne aj viac... A popritom riesit takéto hlupe otázky na mamickovskom fore, keďže tá žena je zároveň aj matka

ivkazba
21. júl 2021

@mamamasama ja som roky zvyknutá mať príjem okolo 4000 čisté (to je cca 6 tisíc brutto), takže mám zmysel pre to, že áno, sú ľudia, ktorí toto zarobia aj z domu a dokonca aj viac. Mala aj mám X takých klientov. Takže naivná rozhodne nie som.

queen_el
21. júl 2021

V IT sektore sa tolko zaraba celkom "bezne", alebo teda nie je to ziaden extrem a robi sa z domu. Neviem, preco by mala klamat len preto, ze je to viac ako priemerna mzda na SK. A k otázke, ked to tak citis urcite do toho chod. Nema zmysel sa tu pytat lebo vzdy tu budu zeny ktore ta vykreslia ako strigu lebo nechces byt na RD tri roky.

zafir01
21. júl 2021

Tvoj názor... Môj je taky, aký som písala. Človek-matka - zamestnanec s trochou sudnosti, ( nemusí zarábať ani 6tis) sa nemusí pýtať druhých matiek na anonymnom fóre, čo ma urobiť do svojim životom.
Príjem, ktorý tu deklarujes v tomto vôbec nie je podstatný.

mabenn
21. júl 2021

Uplne zbytocne si napisala vysku platu. Neviem ci to bol zamer- pochvalit sa alebo vyvolat emocie, kedze to nie je uplne bezna suma. Ale ako vstup do rozhodovania by to byt nemal, pretoze ak je, vlastne predavas cas s dietatom. Ak mas podmienky, povaha dietata vhodnu, babku schopnu, ty sa tak citis, budes doma k dispozicii, tak pracuj aj za 20tis mesacne aj za 200e. Pre mna 1.5rocne dieta nie je emocne vyzrele na to, aby bolo 8hod denne bez mamy, ked to nie je nutne. Tak od 2,5roka cca najskor.

podmostom
21. júl 2021

Áno to som si nevšimla že 8 hodín. Píšeš že muž aj mamina sú s tým OK. Takže ti asi prekážajú reakcie širšieho okolia - susedia, kamarátky? Ja by som sa zariadila podľa seba. Ešte píšeš, že pre teba pohodova práca, tak to by si mohla končiť o nejakej 4 bez nejakej veľkej vyčerpanosti a venovať sa rodine. No keď to takto cítiš, že to dáš a ešte tá mamina pomôže, tak prečo nie. Ja som si napríklad užívala hlavne tie druhé dva roky na materskej, ze už väčšie dieťa, hrá sa na ihrisku.. a ja som sa aj tešila že si od práce oddychnem. Myslím že tá práca ti neutečie, respektíve ty si asi v pohode nájdeš podobnú, tak sa proste rozhodni podľa seba, či chceš ostať na rodičovskej a ci pracovať. V živote sa ešte napracujeme dosť, ale je to na tebe..

pupava_lucna
21. júl 2021

Ahoj, ja mám tiež nadpriemerný plat aj keď nie až toľko ako ty, šéf sa má pytal, či sa nechcem už po pol roku od pôrodu vrátiť do prace. Určite nechcem zostať doma tri roky, to je podľa mna strašne veľa. Chcem sa vrátiť skôr kvôli tomu, že by som asi vyšla z toho pracovného kolobehu a zabudla väčšinu z toho, čo momentálne robim. Manžel tiež dobre zarába, takze kvôli peniazom sa vracať nemusím. Ja plánujem zostať tak rok a pol doma. Kamarátka sa takto ponáhľala naspäť do prace, syna dala do jaslí asi pol ročného a nakoniec dopadla tak, že musela dať z roboty výpoveď a ísť inde, lebo šéf sa k nej nepekne zachoval aj keď ju najskor nahuckal aby sa vrátila.

luccija
21. júl 2021

@podmostom u muža v práci zarobí riaditeľ viac a robí klasických 8 hodín.Su firmy, ktoré si ľudí zaplatia neuveriteľne, ale je to tak.
Autorka vyskúšaj to skončiť môžeš vždy...reči druhých nech Ťa nezaujímajú.Ak by sa dalo posunula by som nastup aspoň, kým má dieťa 2 r.muz nemá takú dilemu či bude otec či karierista:(reči kamarátok si nepripúšťaj.

hylary
21. júl 2021

To som dala ako priklad tak nevyskakuj... tak urcite viac v zivote musel dokazat ako poniektori ini... narocne studium a potom narocna praca, snad si nepriletela z marsu ze sa toto musis pytat

ofzuza
21. júl 2021

Ak robis v IT, tak by som sla aspon na ciastocny. Tam tie technologie tak napreduju, ze mam pocit, ze ked sa vratim z tyznovej dovolenky, tak uz je ine storocie 😂. Nie kvoli peniazom, ale kvoli sebarozvoju by som sla. Neviem, ci na 8hod mimo domu od 1,5 rocneho by som odisla, ale to uz ty musis vediet ako to mas. Ja som mala 12hod/tyzden a aj to velmi pomohlo, aby som si zas mozog nastartovala.

Strana
z2