Práca na dobu určitú, tehotenstvo a materská

jonka88
12. aug 2014

Ahojte, potrebovala by som poradiť. Najprv zhrniem svoju situáciu:
- v r. 2013 ukončená VŠ
- 15.10.2013 - 14.1.2014 prvá práca
- 1.2.2014 - 11.9. 2014 - druhá práca - zastupovanie počas MD.
- momentálne 11 týždeň tehotenstva.
Odrátala som si dni platenia nemocenského poistenia, tých 270 dní nahrabem, takže by som spĺňala podmienku pre materskú dávku. Problém je však pre mňa ten, že od 12. 9. zostanem bez práce, tehotnú už nikto nezamestná a na materskú mám nastúpiť až v januári. Čo by ste mi poradili? Mám sa po 11.9. hlásiť na úrade práce? Viem, že na dávku v nezamestnanosti nárok mať nebudem, budem mať nárok na nejaké iné dávky? Mám sa dať na pn-ku, či rizikové? Ak áno, tak kedy - ešte v čase trvania pracovného pomeru? Čo bude pre mňa lepšie, výhodnejšie? Ďakujem za odpovede.

babyfrog
3. okt 2014

ahoj ja mam podobny problem..tiez mam nastupit od 1.novembra na pracu na dobu neurcitu (na zatup počas rodičovskej dovolenky) zmluva bude len do konca maja...a ja by som chcela medzi tym otehotniet...je samozrejme ze to sa neda vypocitat..takze ratam aj stym ze tie budem odchadzat na zaciatku tehotenstva....ako si to teda vyriešila? lebo ja tiež neviem...

dena1973
3. okt 2014

@jonka88 Ak si otehotnela ešte v čase pracovného pomeru, tak máš ochrannú lehotu 8 mes. po ukončení pracovného pomeru aj pre materské a taktiež aj na PN-ku - rizikové. Na SP musíš okrem PN zaniesť aj potvrdenie od gynekológa, že si bola tehotná už v dobe PP resp. fotokópiu teh. knižky (podľa toho, čo budú od teba žiadať na SP). Na PN-ke ako zamestnávateľ musí byť uvedený ten posledný zamestnávateľ. Nárok na PN sa ti bude v takom prípade rátať z obdobia od 1.2.2014 do 11.9.2014. PN je 55% z vymeriavacieho základu. Materské je 65% z vymeriavacieho základu.

jonka88
autor
4. okt 2014

@babyforg
@dena1973
dievčatá, môj gynekolog ma vypísal. No pred ním ešte moja obvodná, lebo som chytila angínu, kašlem jak hrnec už tretí týždeň :-/ mám pocit že to dieťa vykašlem. Papier o dočasnej práceneschopnosti na SP som si zaniesla osobne, spomenula som že už nie som zamestnaná a spomenula som aj tehotenstvo, ale žiadne potvrdenie od gynekologa, že som otehotnela v čase trvania PP som so sebou nemala (gynekolog také niečo vôbec aj vypisuje? neviem o tom), a tá pani nič také ani nepýtala odomňa, ani tehotenskú knižku.
Aby sa mi teda rátala tá 8 mesačná ochranná lehota, kedže som otehotnela v čase trvania PP , tak treba dodatočne do SP zaniesť aj takéto potvrdenie resp. tú tehotenskú knižku?

dena1973
4. okt 2014

@jonka88 No ak PN nevznikla do 7 dní po ukončení prac. pomeru, tak by tam mali mať niečo, že si tehotná. Lebo ak PN, začala neskôr ako 7 dní po ukončení prac. pomeru, tak mi je to divné, že od teba nič nechceli..... Kedy si vlastne začala PN? Ak potvrdenie gynekológ nedá,tak mala by stačiť aj tehotenská knižka....ak by od teba žiadali....

jonka88
autor
4. okt 2014

@dena1973 ale tá PN vznikla ešte v čase trvania PP 🙂 takže to je ten dôvod prečo odo mňa potvrdenie ani tehotenskú knižku nepýtali?
Aby som to upresnila, mala som dve PN - jednu od obvodnej lekárky, ktorú som zaniesla ešte na mzdové oddelenie svojmu zamestnávateľovi a o týždeň ma ale vypísal môj gynekolog. Zároveň som teda musela navštíviť obvodnú aby vypísala tlačivo o ukončení tej prvej PN-ky. Takže na sociálnu poisťovňu som si zaniesla tlačivo o ukončení pn-ky (od obvodnej) a novú PN-ku (od gynekologa). Tam sa ma pani spýtala na zamestnávateľa, no to už som bola teda asi 5 dní nezamestnaná. Viac sme neriešili.

dena1973
4. okt 2014

@jonka88 No preto od teba nič nepýtali......Veď ani nemohli, keď tá 2. PN bola v riadnej ochrannej lehote - 7. kal. dní po ukončení prac. pomeru. Tak potom neviem čo riešiš, keď si naďalej na PN-ke?....... 😕. PN budeš mať zrejme do zač. materského a na tú ti tiež vznikne nárok.....

gapa
5. okt 2014

@jonka88
-potom si nezabudni vybaviť zdravotnú poistovnu (zavolaj si, čo budú potrebovať, či doklad zo SP, že poberaš nemocnské, alebo stačí prefotené ukončenie pn, kde je aj začiatok PN aj koniec. Tiež potom bude treba s dokladom o poberaní materského a neskôr rodič.príspevku na zdr. poistovnu (možno aj kopiu RL dieťaťa)
- dalšie bacha, že ak ti netrvá nemocnské poistenie v den požiadania o materské/nástupu na MD, tak treba, aby nástup bol PRESNE!!! 6týždnov pred očakávaným termínom pôrodu, teda nie už 8týž. pred, aj ked si PN, na to bacha! lebo v ochrannej lehote vzniká nárok len 6týž. pred, inak nárok nevznikne. (den nástupu na md si určuje mamička, nie lekár, lekár určí pravdep. den pôrodu)
- a po pôrode nezabudni dať kopiu RL do soc.poistovne k žiadosti o materské (v soc.poistovni zamestnávatela, kde si dávala aj žiadost) a dalšiu kopiu pripoj k prihláške ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov, aby si bola dôchodkovo poistená štátom odo dna pôrodu. tak sa stane, ak podáš prihlášku do 45dní od pôrodu, ak by si nestihla, tak potom až odo dna podania prihlášky. Štátom budeš dôchodkovo poistená myslím z vym.základu cca 483eur (platí pre tento rok a je to vlastne vo výške 60% priemernej mzdy dva roky spät)