icon

Práca počas materskej: Čo akceptuje sociálna poisťovňa?

27. apr 2026

Ahojte. Mám otázku. Riešil niekto v poslednej dobe poberanie materskej a zároveň aj pracovanie na určitý úväzok? Chcela by som vedieť ako sa k tomu stavia sociálna poisťovňa - čo je pre ňu ešte akceptovateľné vrámci poberania marerskej, mzdy a zároveň nepretržitého starania sa o dieťa. Ďakujem.

Strana
z2
anonym_2fb13d
27. apr 2026

idealne ked si zavolas priamo na SP. viem, že nemôžeš vykonávať rovnaku prácu u rovnakeho zamestnávatela z ktorej poberáš materske. A je tam myslím aj obmedzenie v počte hodín..

anonym_d6fa2e
27. apr 2026

Počas poberania materského zo SP nesmieš vykonávať prácu z toho istého nemocensky poisteného pracovného pomeru, z ktorého ti materské vzniklo. Ak by si v ňom pracovala, nárok na materské zaniká. Čiže nový PP u iného zamestnávateľa, dohoda, ten istý zamestnávateľ, iná pozícia a náplň.

anonym_4e2bef
27. apr 2026

@anonym_autor pokial si dobre pamatam, mozes pracovat, ale nie u toho isteho zamestnavatela na tej istej pozicii ako poberas materske

anonym_f5b1a0
27. apr 2026

@anonym_autor je tu o tom milión debát, vážne potrebuješ ďalšiu???
Inak počas materskej pracovať nemáš, lebo poberas dávku, ze sa staráš o decko.

anonym_4e2bef
27. apr 2026
@anonym_f5b1a0

@anonym_f5b1a0 to povedal kto? kludne pracovat moze

viestta
27. apr 2026
@anonym_f5b1a0

@anonym_f5b1a0 nedala by sa napisat "staras sa o dieta"?

doriiis
27. apr 2026
@anonym_4e2bef

@anonym_f5b1a0 to povedal kto? kludne pracovat moze

@anonym_4e2bef ... Tuto si pozri túto tému. Toľko moralistiek sa tam zbehlo. Niektoré žijú ešte v ére, keď sa počas materskej pracovať nemohlo
https://www.modrykonik.sk/forum/rodicovska-dovolenka/otec-na-materskej-moze-otec-pracovat-pocas-materskej/?page=4

autor
27. apr 2026
@anonym_f5b1a0

@anonym_f5b1a0 ja potrebujem aktuálne info, nie “debaty” zpred 5 rokov. Za druhé, podávaš nesprávne informácie, pracovať môžem, aj keď sa starám o dieťa (wtf, decko? Skutočne?).

autor
27. apr 2026
@anonym_2fb13d

idealne ked si zavolas priamo na SP. viem, že nemôžeš vykonávať rovnaku prácu u rovnakeho zamestnávatela z ktorej poberáš materske. A je tam myslím aj obmedzenie v počte hodín..

@anonym_d6fa2e
@anonym_2fb13d
Áno, túto info viem, riešila by som inú zmluvu u pôvodného zamestnávateľa. Akurát by ma zaujimal ten počet hodín, príp. nejaké finančné obmedzenia a iné. Také, čo už sociálka vyhodnocuje nad limit tohto.

anonym_2fb13d
27. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_d6fa2e
@anonym_2fb13d
Áno, túto info viem, riešila by som inú zmluvu u pôvodného zamestnávateľa. Akurát by ma zaujimal ten počet hodín, príp. nejaké finančné obmedzenia a iné. Také, čo už sociálka vyhodnocuje nad limit tohto.

@anonym_autor zavolaj si na SP, všetko ostatne čo ti tu povedia su len "dohady" ktoré nemusia byť pravdive

anonym_f5b1a0
27. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_d6fa2e
@anonym_2fb13d

@anonym_autor ano, inú zmluvu u toho istého zamestnávateľa. Myslíš si že v SP zeru seno. Nech sa paci, pokial chceš pracovať, môžeš ukončiť matersku a prejsť na rodicak a tam pracovať bez obmedzenia. Pripadne nastúpiť do prace a nebudeš musieť aspoň klamat.
Ale to už asi také vyhodne pre teba nebude, ze?
A to, čo sa kedysi mohlo už dnes neprejde, lebo ľudia vo veľkom podvadzaju a myslia si, že davky slúžia na ich prilepsenie si.

anonym_4e2bef
27. apr 2026
@doriiis

@anonym_4e2bef ... Tuto si pozri túto tému. Toľko moralistiek sa tam zbehlo. Niektoré žijú ešte v ére, keď sa počas materskej pracovať nemohlo

@doriiis pre boha

anonym_4e2bef
27. apr 2026
@anonym_f5b1a0

@anonym_autor ano, inú zmluvu u toho istého zamestnávateľa. Myslíš si že v SP zeru seno. Nech sa paci, pokial chceš pracovať, môžeš ukončiť matersku a prejsť na rodicak a tam pracovať bez obmedzenia. Pripadne nastúpiť do prace a nebudeš musieť aspoň klamat.
A to, čo sa kedysi mohlo už dnes neprejde, lebo ľudia vo veľkom podvadzaju a myslia si, že davky slúžia na ich prilepsenie si.

@anonym_f5b1a0 a ty co sa do nej staras? neviem, ci vies, ale pracovat sa da aj z domu... aj v case, ked manzelka pride z prace... napriklad... a preco by to nemalo prejst? ha? lebo teba ide rozdrapit?

autor
27. apr 2026
@anonym_f5b1a0

@anonym_f5b1a0 paaaaani 😊 ešte raz a pomaličky, ideálne písmenko po písmenku čítajte - počas poberania materskej sa pracovať môže. Je to v poriadku? Prečítané? Pochopené?
Nie, nie je to žiadne klamanie. Mne len príde hodne vtipné, že tu máte odvahu vôbec posúvať chybné informácie.. nikto nejde poberať dávky navyše, nikto nejde nikoho okrádať, klamať. Niekto sa chce trošku vyrealizovať aj počas materskej. Reálne už nekomentujte.

doriiis
27. apr 2026
@anonym_4e2bef

@doriiis pre boha

@anonym_4e2bef .... Zbytočne aj komentovať.

anonym_4e2bef
27. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_f5b1a0 ja potrebujem aktuálne info, nie “debaty” zpred 5 rokov. Za druhé, podávaš nesprávne informácie, pracovať môžem, aj keď sa starám o dieťa (wtf, decko? Skutočne?).

@anonym_autor https://pravnenoviny.sk/praca-popri-materskej-c... tu mas k tomu viac. otec aj matka pocas poberania materskeho MOZU pracovat. ostatne su tu len zvasty nejakych prepnutych zien... treba sa drzat faktov... a tym jedinym je skutocnost, ze to nemoze byt ten isty zamestnavatel a ta ista pozicia... moze to byt ten isty zamestnavatel a dohoda... alebo kompletne iny zamestnavatel... to je cele

anonym_4e2bef
27. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_f5b1a0 paaaaani 😊 ešte raz a pomaličky, ideálne písmenko po písmenku čítajte - počas poberania materskej sa pracovať môže. Je to v poriadku? Prečítané? Pochopené?
Nie, nie je to žiadne klamanie. Mne len príde hodne vtipné, že tu máte odvahu vôbec posúvať chybné informácie.. nikto nejde poberať dávky navyše, nikto nejde nikoho okrádať, klamať. Niekto sa chce trošku vyrealizovať aj počas materskej. Reálne už nekomentujte.

@anonym_autor verim, ze pochopi

anonym_4e2bef
27. apr 2026
@anonym_f5b1a0

@anonym_f5b1a0 napriklad... z prace ide na matersku otec... a na dohodu ostane robit SBS straznika objedtu v danej firme... co je v nesulade so zakonom a podmienkami?

anonym_4e2bef
27. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_d6fa2e
@anonym_2fb13d

@anonym_autor nikto nic nevyhodnocuje... kolko kto zarobi je jeho vec... a zvacsa ked sa pracuje na dohodu, tak sa tam dojednaju take podmienky, aby boli v poriadku ... napriklad menej hodin za viac penazi... a je to v poriadku

anonym_f5b1a0
27. apr 2026
@anonym_4e2bef

@anonym_f5b1a0 napriklad... z prace ide na matersku otec... a na dohodu ostane robit SBS straznika objedtu v danej firme... co je v nesulade so zakonom a podmienkami?

@anonym_4e2bef strážnik objektu? To im stačí strážnik na 2 hodiny denne? A vtedy je kde dieta, kto sa o neho stara? Mimo to, keď už tak, práca musí byť vykonávaná doma, nie ze ešte aj cestuješ preč. Minimálny úväzok a aj zárobok.

doriiis
27. apr 2026
@anonym_f5b1a0

@anonym_4e2bef strážnik objektu? To im stačí strážnik na 2 hodiny denne? A vtedy je kde dieta, kto sa o neho stara? Mimo to, keď už tak, práca musí byť vykonávaná doma, nie ze ešte aj cestuješ preč. Minimálny úväzok a aj zárobok.

@anonym_f5b1a0 ... Nie je pravda. Zárobok môže mať aký chce. Jasne to píšu na stránke SP

babicqa
27. apr 2026

Ahoj, momentálne som na materskej dovolenke s jedným synom a manželka je na materskej s druhým synom. Popri tom mám druhý, čiastočný úväzok u iného zamestnávateľa než u toho, od ktorého poberám materskú.
Chceli po mne kópie pracovných zmlúv, z práce na čiastočný úväzok chceli vidieť dochádzku a odo mňa chceli čestné prehlásenie o tom, kto sa stará o syna zatiaľ čo pracujem. To je všetko. Hádam pomohlo. Prajem pekný deň.

anonym_4e2bef
27. apr 2026
@anonym_f5b1a0

@anonym_f5b1a0 ty odkial beries tieto kraviny co tu pises? a co ked si najde pracu na vikendy od nevidim do nevidim? ha? ved to je zena doma... a neviem ci vies, ale to dieta ma aj rodica druheho, ktory ak pracuje na tri zmeny, tak ten prvy moze kludne robit na 8 h v case, ked rodic dva je doma... uplne tu zavadzas...

anonym_4e2bef
27. apr 2026
@doriiis

@anonym_f5b1a0 ... Nie je pravda. Zárobok môže mať aký chce. Jasne to píšu na stránke SP

@doriiis ona si tu normalne vymysli vlastny postup

autor
27. apr 2026
@babicqa

Ahoj, momentálne som na materskej dovolenke s jedným synom a manželka je na materskej s druhým synom. Popri tom mám druhý, čiastočný úväzok u iného zamestnávateľa než u toho, od ktorého poberám materskú.
Chceli po mne kópie pracovných zmlúv, z práce na čiastočný úväzok chceli vidieť dochádzku a odo mňa chceli čestné prehlásenie o tom, kto sa stará o syna zatiaľ čo pracujem. To je všetko. Hádam pomohlo. Prajem pekný deň.

@babicqa ahoj. Ďakujem krásne za odpoveď, presne takéto odpovede som tu očakávala. 😊

autor
27. apr 2026
@doriiis

@doriiis hm, práveže s týmto zárobkom neviem, či je to takto. Samozrejme, ja si všetko vyzistím priamo na SP, ale pravdepodobne tam tiež bude nejaká hranica.

doriiis
27. apr 2026
@anonym_4e2bef

@doriiis ona si tu normalne vymysli vlastny postup

@anonym_4e2bef .. tu sa človek podozveda také veci, ktoré ani sociálna poisťovňa nevie, že ich akože uplatňuje. Zaujímavé. Darmo, šikovnosť, dobrá rodina a peniaze sú trnom v oku mnohym

doriiis
27. apr 2026
@anonym_autor

@doriiis hm, práveže s týmto zárobkom neviem, či je to takto. Samozrejme, ja si všetko vyzistím priamo na SP, ale pravdepodobne tam tiež bude nejaká hranica.

@anonym_autor ... No, keď pôjdeš na dohodu, tak tam je jasných tých 400 € či koľko. Ale keď pôjdeš na normálne TPP tak tam strop nie je

draik
27. apr 2026

Hranica príjmu nie je. Ale zároveň SP považuje za účelové, ak by skrátenom úväzku bola podobná mzda v absolútnom vyjadrení ako inak bola pri plnom (na hodinu teda o dosť vyššia). Úväzok na 2 h denne prechádza. Prísnejšie je kontrola v prípade dohody u toho istého zamestnávateľa, z ktorého je čerpané materské. Primárna argumentácia je, že materské vo výške čistej mzdy kompenzuje výpadok príjmu rodiča, ktorý má vykonávať starostlivosť o dieťa.

anonym_f5b1a0
27. apr 2026
@anonym_4e2bef

@anonym_f5b1a0 ty odkial beries tieto kraviny co tu pises? a co ked si najde pracu na vikendy od nevidim do nevidim? ha? ved to je zena doma... a neviem ci vies, ale to dieta ma aj rodica druheho, ktory ak pracuje na tri zmeny, tak ten prvy moze kludne robit na 8 h v case, ked rodic dva je doma... uplne tu zavadzas...

@anonym_4e2bef na materskej deklaruje, ze sa o dieta stara 24/7, keďže peniaze dostáva aj za víkend, tvoj argument, že vtedy ze predsa doma matka je uplne mimo. Mimo to, matka sa o dieta namiesto otca starať ani nemôže. Ale viem, ty vieš lepšie.

Strana
z2