icon

Práca počas materskej: Čo akceptuje sociálna poisťovňa?

27. apr 2026

Ahojte. Mám otázku. Riešil niekto v poslednej dobe poberanie materskej a zároveň aj pracovanie na určitý úväzok? Chcela by som vedieť ako sa k tomu stavia sociálna poisťovňa - čo je pre ňu ešte akceptovateľné vrámci poberania marerskej, mzdy a zároveň nepretržitého starania sa o dieťa. Ďakujem.

Strana
z2
anonym_f5b1a0
27. apr 2026
@doriiis

@anonym_f5b1a0 ... Nie je pravda. Zárobok môže mať aký chce. Jasne to píšu na stránke SP

@doriiis daj sem prosím ta link, kde píšu ze môžeš mať akýkoľvek zárobok.
Draik ti napísal argumentáciu SP.
To je ako by si bola doma na PNke so zlomenou nohou a nájdeš si brigádu, ze vsak ruky mas zdravé a robíš z postele.
Ale s tebou sa neoplatí hádať, nemáš skúsenosti, ale budeš tu vypisovat.

doriiis
27. apr 2026
@anonym_f5b1a0

To je ako by si bola doma na PNke so zlomenou nohou a nájdeš si brigádu, ze vsak ruky mas zdravé a robíš z postele.

@anonym_f5b1a0 ... Tu ti to píše aj draik. Je právnik.

anonym_4e2bef
27. apr 2026
@anonym_f5b1a0

@anonym_4e2bef na materskej deklaruje, ze sa o dieta stara 24/7, keďže peniaze dostáva aj za víkend, tvoj argument, že vtedy ze predsa doma matka je uplne mimo. Mimo to, matka sa o dieta namiesto otca starať ani nemôže. Ale viem, ty vieš lepšie.

@anonym_f5b1a0 tebe dobre ide... ale mimo misu... 24/7... cize na materskej , druhy rodic vlastne neexistuje :D dobre teda... kto chce, cestu aj sposob najde...

doriiis
27. apr 2026
@anonym_f5b1a0

@anonym_f5b1a0 ... Tak ty asi skúsenosť máš. Tak nám povedz všetkým prosím ťa. Aká je tá hranica príjmu.

autor
27. apr 2026
@draik

Hranica príjmu nie je. Ale zároveň SP považuje za účelové, ak by skrátenom úväzku bola podobná mzda v absolútnom vyjadrení ako inak bola pri plnom (na hodinu teda o dosť vyššia). Úväzok na 2 h denne prechádza. Prísnejšie je kontrola v prípade dohody u toho istého zamestnávateľa, z ktorého je čerpané materské. Primárna argumentácia je, že materské vo výške čistej mzdy kompenzuje výpadok príjmu rodiča, ktorý má vykonávať starostlivosť o dieťa.

@draik ďakujem za odpoveď. Viem, že SP sa nato môže pozerať podozrivo, preto ma to zaujíma - v podstate moja práca by bola len dochádzka (čo mi teraz, pred nástupom na MD zaberá približne 5 minút času denne), a výpočet miezd (4 hodiny mesačne aj s prípravou). Chcela som sa nastaviť so zamestnávateľom, či by som bola schopná si nechať ešte nejakú časť práce (ktorá by bola rovnako časovo flexibilná a v rámci práce z domu). Tým, že túto prácu z našej firmy nikto okrem mňa nerobí, nevie ma zastúpiť, pre firmu je lepšie ma zaplatiť, ako zháňať a zaúčať nového človeka. Preto som to chcela vyriešiť, aby to bolo ok pre mňa, pre firmu ale aj pre sociálku.

draik
27. apr 2026

Nemôžte robiť to, čo robíte teraz.

autor
27. apr 2026
@draik

Nemôžte robiť to, čo robíte teraz.

@draik no predpokladám, že vo všeobecnosti môžem robiť to čo doteraz, ale na inú zmluvu a inú prac.pozíciu

anonym_f5b1a0
27. apr 2026
@anonym_autor

@draik no predpokladám, že vo všeobecnosti môžem robiť to čo doteraz, ale na inú zmluvu a inú prac.pozíciu

@anonym_autor predpokladas zle.

autor
28. apr 2026
@anonym_f5b1a0

@anonym_autor predpokladas zle.

@anonym_f5b1a0 vy ste ale komplet chorá 😂 moc sa teším, jak vás roztrhne 😂 nekomentujte mi to tu už

draik
28. apr 2026

@anonym_autor
Naozaj predpokladáte nesprávne.

autor
28. apr 2026
@draik

@anonym_autor
Naozaj predpokladáte nesprávne.

@draik z akého dôvodu?

anonym_f5b1a0
28. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_f5b1a0 vy ste ale komplet chorá 😂 moc sa teším, jak vás roztrhne 😂 nekomentujte mi to tu už

@anonym_autor z čoho má ma roztrhnúť? Z toho, že keď príde kontrola ti nič neschválila a zamestnavatel ešte dostane aj pokutu?

autor
28. apr 2026
@anonym_f5b1a0

@anonym_autor z čoho má ma roztrhnúť? Z toho, že keď príde kontrola ti nič neschválila a zamestnavatel ešte dostane aj pokutu?

@anonym_f5b1a0 overené na sociálke - pracovať môžem. 🙂 takže týmto ukončujem túto diskusiu, či áno, či nie. Mimochodom, kde by mala aká kontrola chodiť? Veď ty ani nevieš, čo ako funguje. Máš len úplne nastavenú hlavu, že všetci chcú odžubávať. Hold, veľa ľudí určite áno, ale ja nie. 🙂 takže ja mile rada zresetujem trošku hlavu v práci počas materskej, budem spokojná ja, firma, aj sociálka. A ty budeš čo robiť? Zisťovať, ako poslať kontrolu na matku, ktorá poberá materskú a pritom dve hodiny týždenne oťuká pár vecí na počítači? Hoooodne by som sa nečudovala.

sisa_s
28. apr 2026

Daj si ale pozor, nebolo by to prvykrat, co uradnicky povedia po telefone zlu, neuplnu informaciu

anonym_f5b1a0
28. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_f5b1a0 overené na sociálke - pracovať môžem. 🙂 takže týmto ukončujem túto diskusiu, či áno, či nie. Mimochodom, kde by mala aká kontrola chodiť? Veď ty ani nevieš, čo ako funguje. Máš len úplne nastavenú hlavu, že všetci chcú odžubávať. Hold, veľa ľudí určite áno, ale ja nie. 🙂 takže ja mile rada zresetujem trošku hlavu v práci počas materskej, budem spokojná ja, firma, aj sociálka. A ty budeš čo robiť? Zisťovať, ako poslať kontrolu na matku, ktorá poberá materskú a pritom dve hodiny týždenne oťuká pár vecí na počítači? Hoooodne by som sa nečudovala.

@anonym_autor ty budeš teda poriadne zakomplexovana žena. Aj pravnik ti tu napísal, že nemôžeš vykonávať tu istú prácu, co si vykonavala doteraz. To si predpokladám, že tiež tetuskam na socialke povedala.
A čo sa týka kontroly ta príde, neboj sa. Od teba si povolenie pýtať nebudú.

draik
28. apr 2026

@anonym_autor
V SP im to vyskočí, keď Vás zamestnávateľ prihlási resp. zaplatí prvé odvody, ktoré sa platia aj počas poberania materského. Tie kontroly sú bežné. Kontroluje sa vykonávaná práca, dochádzka, mzda atď. Ja by som neriskoval, idete do toho až príliš suverénne.

autor
28. apr 2026
@draik

@anonym_autor
V SP im to vyskočí, keď Vás zamestnávateľ prihlási resp. zaplatí prvé odvody, ktoré sa platia aj počas poberania materského. Tie kontroly sú bežné. Kontroluje sa vykonávaná práca, dochádzka, mzda atď. Ja by som neriskoval, idete do toho až príliš suverénne.

@draik ďakujem, určite to budem ďalej komunikovať so SP. Je mi jasné, že na každý prípad pozerajú individuálne, aj ho posudzujú tak. Avšak verím, že bude pre nich maximálne akceptovateľné, keď budem pracovať na dohodu v rovnakej firme, na inej pozícií, 20 hodín mesačne, s adekvátnou mzdou k tomu, z domu. Ale keďže ešte mi to nevychádza hneď teraz nástup, všetko si určite potvrdím. 🙂 ďakujem ešte raz.

Strana
z2