Pracujúce mamičky popri poberaní rodičovského príspevku od 1.1.2014
Ahojte mamičky, ktoré poberáte rodičovský príspevok a zároveň pracujete, tak nás ide naša vláda zase raz a znova "potešiť". Práve som pri čítaní správ na internete objavila túto správu http://www.topky.sk/cl/7/1354371/Dalsie-skrty-v...
@martinkah
@zmiska nevravím, že všetko je fér na slovensku.. myslím, že to vieme všetci.. len mi príde trošku konečne fér zvýšený príspevok pre pracujúce matky a matky odvádzajúce dane.... je mi jasné, že niekedy je to s prácou ťažké, no zároveň viem, že kto chce a robí pre to všetko možné i nemožné, prácu nájde i keď možno nie vo vyštudovanom odbore.. sama však poznám veľa ľudí, ktorí sa vyhovárajú na plat.. vraj sa to "neoplatí".. mám známu, ktorá v živote riadne nepracovala na TPP, iba na dohody a to len preto, že 400e sa jej zdalo málo ako "normálny plat".. veď prečo by robila, keď poberala "xy" všelijakých príspevkov a na dohodu si zarobila ďaľších 500e.. nezávidím jej.. je to jej šikovnosť na jednej strane, no na druhej sa stále sťažuje, že nemá nárok na rôzne iné "výhody" od štátu lebo nemá "odrobené" roky.. nech sa páči.. je to jej výber... nevravím ani a ani to tvrdiť nebudem, že hádžem všetkých do jedného vreca - to nie..sama viem, aké to je ťažké nájsť si niekedy prácu - tiež mám vyštudovanú VŠ a kvôli práci - ak som ju vôbec chcela dostať, som sa musela vzdať takmer všetkého - odsťahovať sa viac ako 50 km od rodiny, od najbližších, ísť za prácou, začať odznova.. a zarábam??pre niekoho "úbohých" 400e, čiže nič moc.. nesťažujem si, som rada, že mám prácu a či sa to oplatí?? každý nech usúdi.... veď sme na SVK.. preto ma trošku teší, že dostanem aspoň nejaký "benefit" navyše, takže konieckoncov - práca sa mi i oplatila.. a musím povedať, že smer som teda nevolila a ani voliť nebudem..
to je nespravodlive, ze zena ktora nejde priamo z prace na matersku ma malo, mali by brat aspon 10 rokov predtym ci vobec a kolko sa pracovalo, lebo vela zien da vypoved prave preto, aby neboli v strese a aby vobec otehotneli... a len do dvoch rokov 260 a potom 160 to je co za sprostost? choreho napady, ako vsetci ti zmagoreni dementi v tej vlade, to je strasne tu na Slovensku zit, ved aj tych 200 bolo malo somari
a to chceli vziat aj prispevky pri narodeni dietata, to ostane?
@maminka2013 ale len do dvoch rokov a treti rok mas znizene na 160 tak o akej vyhode hovoris?
@nevenka presne tak almuzna, ide o to, aby sa nerodili deti, len blondave, lebo tie sa rodit budu stale , kto sa ma vyznat v tom sprostom state ked sa tu stale vsetko meni? raz plati toto o dva roky tamto, a ked, tak nech to plati len pre nove mamy a nie tie, ktore uz poberaju prispevky, to som teraz rok na materskej a my zoberu 40 euro? alebo ako? no viete co, mne je to jedno lebo z toho ajtak nevyzijes a ci mas 160 ci 200 ci nie? 🙄
velke halooo tak ako vtedy, ked chceli znizit socialne davky na 30 euro, pamatate? ved je to vysmech
30 mesiacov x 200 eur = 6000 eur, 18 mesiacov x 260 eur + 12 mesiacov x 160 eur = 6600 eur...
o nas - bez nas, tak sa robia zakony na slovensku
@bianca2 ja myslím, že teba sa reťazová materská netýka, tá sa týka len mamičiek v pracovnom pomere na dobu neurčitú. lebo ak majú dobu určitú a táto zmluva im počas rodičáku skončí, tak sa skončí aj obdobie, ktoré sa počíta pri nároku na MD. aj ja riešim podobnú situáciu - kedysi som si platila dobrovoľné nemocenské, mala som materskú, teraz poberám len rodičák. toto dobrovoľné nemocenské si samozrejme už neplatím, lebo s tým zvýšením sa to u vôbec neoplatí. takže viem, že aj keby som pôrod stihla pred dcérinými 3. narodeninami, tak nebudem mať nárok na materskú ale len RD a tým pádom ak toto schvália tak len na tých 160 eur.
@googlinqa viem, že je to iba do dvoch rokov.. ja som nevravela o extra východách, ale o určitej spravodlivosti a férovosti voči tým, ktorí poctivo platia dane a tým, ktorí štát len zneužívali.. aj keď nesúhlasím so všetkým, čo chcú uzákoniť, toto mi príde fér a myslím, že sa nemáš čoho báť keďže si spomínala, že už si na RD, tak Teba sa to týkať nebude.. nič Ti nezoberú... ak schvália tento zákon, čo dúfam, že všetky dodatky v ňom nie, tak tento zákon bude platiť od 1.1.2014, tzn, len pre tie, ktoré po tomto dátume požiadajú o rodičák...
@elienka myslela som si, pisala som este do socpoist.sk ked mi odpisu nejak inak, dam vediet. Ja som skor taka, ze sa spolieham sama na seba, od statu radsej nic neocakavam a ked nieco dostanem tak dobre.dieta mam az v 32 rokoch, robim od 21 hned po vs a predtym brigady, odrobila som si toho kopec kedze stale som robila vela, realita je asi u nas taka ze si treba na dieta zarobit a usetrit. Aspon tak mi to pripada, kedze stat ustavicnymi zmenami a vsemoznym okresavanim prispevkov nezici moc matkam...
toto je v uplnej ri*i, ja by som mala nastupi na md po novom roku kedze si nemozem dovolit prist o pracu navrhla som sefovi ze budem pracovat na polovicny uvazok ( t.z. raz za tyzden sa ukazat v robote a porobit nejake papiere) reku si aj privyrobim a nemusim sa bat ze ma nahradia. po schvaleni tohto zakona si to mozem rovno hodit byt doma za 260 eur alebo makat za cca tych 260 eur. nakolko mame hypoteku . myslela som ze zostanem aspon na tych 500 co nam sotva staci na splatky. takze neviem ako to bude len dufam ze to neschvalia alebo sa pobalit a nastahovat do nejakej osady a tam narok budem mat na vsetko :(
@maminka2013 prepač ale čo je fer na tom že ked som doštudovala vš, odparacovala 2roky a potom otehotnela..dostala som po materskej dostala miesto 260 190e...a teraz po 2 rokoch by m to mali stiahnuť ešte na 160? mne to teda fer nepríde...možno pre mamičky čo nastupia po 1.1.2014
mne by sa ešte pačilo keby bolo podmienkou na získanie md, rd ukončené štúdium maturitou, alebo aspon učnovským listom...to by sa len profilovalo,samozrejme mohl by sa zahrnut aj výnimky ako znasilnena a pod..to by sme sa len čudovali kolko romiek by bolo v 14 znaslnených
@teress ale ak si na RD, tak nové zmeny sa Ťa netýkajú... takže nič by Ti nemali stiahnuť.. a plne súhlasím s nejakými podmienkami na získanie md či rd.. práve preto sa mi i páči, že aspoň o nejakej podmienke /zníženie príspevku pre neodvádzajúcich dane/ uvažujú... 🙂
@maminka2013 minule som u gastraca stretla mamicku, ktora mala 3 mesacne babo a z min. mzdy jej vyratali matersku okolo 100 eura, teraz si cez socialku vybavuje aby brala tych 200 cca, toto je podla mna chore, aj ked zena zaraba minimalnu mzdu, mala by mat dajme tomu tych 260 matersku, po cele tri roky, vzhladom na to, ze niesu statne jasle, druha vec co sa tyka zakona by sa podla mna malo brat ovela viac kriterii, nie len to, ze zena nejde z prace na matersku, ale aj vek, vzdelanie, predosle zamestnania, a pod. ved existuje kopec mamiciek, napr. aj ja, ktore odisli z prace len koli tomu aby dokazali otehotniet a vynosit babo, alebo mali na to ine dovody, akekolvek ... no a samozrejme bolo by dobre zvysit danovy bonus zamestnanemu partnerovi, manzelovi aspon na 100 euro...
@googlinqa nad platmi a min. mzde obzvášť môžeme na svk len zaplakať.. to sú ale iné zákony, ktoré treba meniť, aby sa zmenili i iné veci... je to naozaj do plaču, ak niekto drie ako kôň a dostane za to "šupy"... ☹
nechcem sa priklaňať k jednej ani k druhej strane či už je za či proti, no podla mňa ak chce štát meniť zákony v prospech pracujúcich či nepracujúcich, mal by tak robiť v čase keď každý kto chce pracovať má naozaj možnosť sa zamestnať a nie v dobe ked je na slovensku /a aj inde/ najvyššia miera nezamestnanosti za posledných neviem koľko rokov
@moon1979 prepáč, ja som z toho všetkého už tiež debil, každý tu píše niečo iné a zrovna tvoj príspevok by my vyhovoval.. 🙂, ja len že, či tomu mám fakt veriť....?
@maminka2013 tak neviem, nechcem byť pohodlná a využívať systém, ale mám doma 8 mesačnú dcérku a od jej pol roka už chodím do práce, nie pre luxus, ale hypotéka nie na vilu ale na dvojizbák ma donútila isť na 50% úväzok. Vyhovovalo my to, lebo som aj s dcérkou mohla byť aj v práci a vravela som si všetko zlé je na niečo dobré, ale aby som bola na plný úväzok v práci...... v pohode, finančne by som na tom bola oveľa lepšie, lenže ten čas trávený v práci a nie pri dcérke, my nikto nevráti. Robím 12-tky a na 100% úväzok by to pre mňa znamenalo 15-18 služieb.......ja nechcem mať luxus, len pokryté náklady a byť s malou. A bohužiaľ tento nový systém mne nevyhovuje, je na každej mamičke či chce, alebo nechce pracovať, alebo aj keď musela ako ja, tak si to vykompenzuje tak aby bolo dobre na každej strane, ale toto???Ja si pri tomto systéme neviem predstaviť druhé dieťa.....a len tak mimochodom, takto sa nám mamičkám o malé vedeli starať starý rodičia a rodina a peniažky ostali nám, ale takto budú deti s cudzími a ešte menej s rodičmi, toto je dobré??? 😢 ☹ No som z toho smutná...
@nikolette161
neviem na čo konkrétne myslíš, ale všeobecne platí jedna vec, ak bude v zákone klauzula, že "nový systém" sa bude týkať len žiadostí podaných od 01.01.2014 tak ty, ak si si podala žiadosť o RP do 31.12.2013 budeš fungovať podľa starého znenia zákona ... kedže ti ho budú musieť odsúhlasiť podľa platných legislatívnych predpisov, ktoré platili k 31.12.2013
to nie je žiadna novinka čo píšem, tak to funguje celé roky 🙂
Áno, rozumiem, len vravím o tom že pracujem na polovičný úväzok a plus rodičovský......teraz mám smolu..... buď, alebo.....samozrejme v mojom prípade budem musieť do práce na plný úväzok, čo znamená-málo času stráveného s malou a ona viac času s cudzími ľudmi 😢
@nikolette161 vziať mamičkám možnosť zarobiť je podľa mňa tiež hlúposť... s týmto doplnkom zákona vôbec nesúhlasím.. hlavne teda ak by mala mamička prísť o príspevok len kvôli privyrobeným 100e mesačne... ☹
@nikolette161 ale ved ak budes fungovat podla stareho znenia zakona, tak sa ta predsa to odnatie rodicovskeho netyka, ci nie? Ja som v presne rovnakej pozicii ako ty, pracujem doma, kym mala spi, alebo je vonku s priatelom a pochopila som to tak, ze pre nas, co sme nastupili na matersku pred 1.1.2014 plati vsetko po starom, vratane tohoto.

ako ked som otehotnela zjednotli to na 190 pre pracujuce aj nepracujuce..pre mna strata 70e...a teraz my to ešte níža po 2rokoch dietata na 160..s toho my vychcadza že pre tento štat som obyčajna handra čo je mnejej ako neprsposobivá občianka(či tmava č be..premna zamna aj inej farby- tej totižto 30e pridali!..a po 2 rokoch dietata po novom klesne na tu stu úroven ako ja) tak ženy sa pýtam..aká je to spravodlivosť...doplatí m niekdo tie dva roky? ha ha mne to príde teda nespravodlivé
ten nárok na preplatenie, ak nejde o jasle ale o škôlku bol po starom vo výške nákladov...tj ak vas stala 40 preplatia 40, ak išlo o jasle do výšky preukazaných nakladov...ak sa o dieta staral niekdo z rodiny...myslým okolo 40e