Pracujúce mamičky popri poberaní rodičovského príspevku od 1.1.2014
Ahojte mamičky, ktoré poberáte rodičovský príspevok a zároveň pracujete, tak nás ide naša vláda zase raz a znova "potešiť". Práve som pri čítaní správ na internete objavila túto správu http://www.topky.sk/cl/7/1354371/Dalsie-skrty-v...
@nikolette161 nikto ti presne nepovie, ako to bude, pretoze to je iba navrh a nikto netusi, v akej podobe bude nakoniec schvaleny. A kym je to iba navrh, ma sancu, ze neprejde vobec, preto by sme mali podporovat inciativy namierene proti nemu, lebo aj ked by pre nas v zasade malo platiti to, co som napisala, ja by som rada pracovala aj pri druhom dietati a kedze sa to u mna (a som si ista, ze aj u kopy dalsich bab) da sklbit tak, ze mozem travit vacsinu casu so svojim dietatom a zaroven nezit na suchych korkach, nechapem tie polena pod nohy od tejto akoze "socialnej vlady".
Keď dám dieťa opatrovateľke SZČO / mojej mamine/ ktorá si vybaví pre tento účel živnosť tak mi bude poskytnutý ten príspevok na opatrovanie ? JAsne že to budem poukazovať mame na účet 😉 Dobre to chápem?
@mikymiky Tak veru, treba podporovať, aj budeme...... snáď budeme mať šťastie, ale bojím sa že už teraz sa im to podarí...ja nepotrebujem mať väčšiu rodičocvkú, dobre, keď štát na to nemá, nie je to síce fér, ale pokiaľ dal a DÁ tú možnosť si privyrobiť a mať aj príspevok tak budem ticho a rada že je to aspoň takto, ale presne takéto klády čo nám hádžu pod nohy to je už sila, keď na to nemajú, tak nech neberú mamičkám, ale tým čo ten systém naozaj využívajú a stále s tým nič nerobia, v dnešnej dobe nám ani rodičia nevedia pomôcť, keď po 25 odpracovaných rokoch dostanú 300€, tak keď si sme schopné situáciu čo posral štát napraviť sami a to buď na dohodu alebo na skrátený úväzok tak nech už niesú také svine a túto možnosť nám neberú.
http://www.beblavy.sk/2013/07/rodicovsky_prispe...
na tejto stránke sa dá pridat k hromadnej pripmienke proti zmene zákona o zrušeni RP pre pracujúce matky.
@nana85 Urcite nie,na to,aby si mohla dostat vyssi rodicovsky,musis ist po prvom dietati aspon na 9 mesiacov do roboty a potom porodit 2. dieta.Ak ta nevyhodia (to uz by si mozno mohla byt v ochrannej lehote),lebo si tehotna,tak by to mohlo vyjst.Ale bez prace medzi detmi to uz nepojde.
@duratlicka to naozaj?nikde co som citala som si to nevsimla,ale ja som po tom nejak nepatrala,tak sa ospravedlnujem....ja uz dalsie deti neplanujem
takze to vyzera ze Fico cukol a nic sa menit nebude ... 😉
@maznacik007 myslíš toto? 🙂
http://www.beblavy.sk/2013/07/media-fico-rusi-r...
@martinkah nie myslim tlacovu konferenciu co mal dnes Fico a kde sa jasne vyjadril ze zostava v platnosti zakonna uprava o RP ktora plati teraz ... 😉 😉
práve som to čítala, vyzerá to tak, že zatiaľ v tomto smere nič nehrozí 😉 , možno si uvedomil niekto, že by to asi nebolo veľmi ok,
@strakovakatka vdaka za link pripomienka pridana....
aj ked moc neverim ze to k niecomu bude pracovala som na ministerstve a viem ako to tam chodiiii
Mamičky Fico sa dnes vyjadril, že RD mamičkám brať nebude, ŽIADNYM mamičkám, ani tým čo nerobili, malo by to všetko ostať pri starom, vraj musia nájsť peniaze v inde, nie takto!!!!!!Tak snáď to bude aj pravda. Vraj bolo veľa kritiky 😀 , dávali dnes na exprese. Našťastie 😉 😵 😀
som velmi zvedavá, lebo napr. mna zarazila zase definícia riadnej starostlivosti, ktorú zmenili. Ono sa to dalo očakávať, bo teraz je taká definícia, že mamičky sú dôchodkovo poistené štátom ak sú ich deti na 8hodín v škôlke a oni sú evidované na úp až do 6rokov. Teraz čo som čítala, tak to vypadlo, čo tam bolo doteraz, tj. ak bude dieťa v škôlke (bez ohladu na to, kolko hodín, či 2 alebo 8), tak mamička namôže byť dôch.poistená štátom. Toto už v minulosti robilo dosť značné problémy, napr. ak dieťa bolo v adaptačnom procese (navykalo si na škôlku) a mamička bola ešte doma na RD, tak vlastne ak chcela dodržať zákon, tak sa mala odhlásiť. Tiež sa hovorilo, ako to je, ked je dieťa napr. s babkou, druhým rodičom ... Už to, že ak mamička pracuje na dohodu počas Rd napr. na 100eur na mesiac, tak sa musí odhlásiť z dôch.poistenia štátom (nemôže byť dôch.poistená štátom, ked je dôch.poistená ako zamestnanec - dohodár, čo platí od 1.1.2013), tj. dôchodok za toto obdobie sa jej bude rátať zo základu 100eur za daný mesiac, resp. ak nič nezarobí napr. nejaký mesiac, no dohoda trvá, tak z 0eur. Teda ozaj chcú šetriť.
Dalšie je, že aj mamičky čo poberajú nemocenské sú považované podla toho návrhu za zárobkovo činné osoby, tj. ak poberáš nemocneské celý mesiac ako dobr.poistená osoba, tak nárok na RD by zanikol (už to tak raz bolo), tj. ma to vplyv na dobrov.poistené osoby počas RD, resp. mamičky po md, čo sú na pn.
Dnes tuším Fico škrtol ten plán, aby nám zobrali ten rodičovký príspevok. Tak čo je teda pravda? Som tiež pracujúca mamina, a teda dobre by ma to nahnevaloooo 😠
@nikolette161 Asi jediná dobrá vec, ktorú Fico urobil..... mňa by to veľmi nahnevalo, pretože sama som pracujúca mamina, a predsa nikto by neišiel z rodičovskej dovolenky pracovať len tak z nudy, veď tie peniažky potrebujeme! Z tých 200e sa predsa nedá vyžiť!
@simca06022011 citujem Ta "ako toto pravo ma zabezpecit niekto iny? Vzdy a vsade je to tak ze o to aby dieta prospiealo a vobec prezilo sa ma starat v prvom rade rodic."
Ano súhlasím a žiadam preto nižšie dane, odvody. SOCIALNA DEMOKRACIA JE o POMOCI tym slabsím. Co sa tyka zahranicia a ich platov porovnavala som z realnej skusenosti. Ten zákon ak by prešiel by len pomohol obom nepracujúcim rodičom, väčšine indiánom. Aj tak si za tým stojím, ak máš aj muža či si sama ostala z rôznych dôvodov, ak sa máš rozhodnúť pre interupciu len z dôvodu, že sa obávaš, máš strach, že to tie tri roky neustojíš, je to smutné.
Som zvedava,ako to teda v decembri dopadne,ale nas,co sme teraz na rodicovskom sa to isto tykat nebude.Lebo nemozu nam to zmenit od januara,ked do skolky beru az od septembra.To by z polovice mamiciek spravili za pol roka bezdakov alebo socialne pripady😀 Urcite tam daju nejake prechodne obdobie.
@veronika70603 Presne, vravím keď sa nepostará štát, my sa vieme postarať, ale aby to nám zakázali to by už bolo veľa.....
ahojte vedel by my niekto poradit ohladom rodicovskeho prispevku?poberam rodicovsky no chcela by som sa vratit do prace,malu by my zatial postrazila mamina,len neviem ci mozem ist prepisat rodicovsky na mu alebo si ho mozem nechat ja a pori tom by som aj pracovala.dakujem
@monika123654 mozes si ho nechat a normal pracovat🙂
dakujem
@amouramour 🙂
Ahojte..ja mam iba jednu otazku..pozem popri poberani rodicovnskeho prispevku pracovat na tpp?
Ahojte,
mna vcera zaujal tento clanok...to akoze ked zarobim na dohodu viac ako 2 918 eur za rok, budem si musiet sama platit zdravotne?...pekna sprostost ☹
Zdravotné poistenie počas rodičovskej dovolenky
Druhý príklad sa týka zdravotného poistenia. Znova štát platí zdravotné poistenie za veľkú skupinu takzvaných poistencov štátu. Znovu uvediem príklad matky na rodičovskej dovolenke. Štát platí zdravotné poistenie za mamičky, ktoré sú na rodičovskej dovolenke a nepracujú. Novinkou od tohto roka je ale to, že štát za poistencov štátu platí len v prípade, ak nemajú vlastný príjem vyšší za rok ako 2 918 eur. To znamená, že ak nejaká mamička počas rodičovskej dovolenky bude pracovať, napríklad na dohodu niekoľko mesiacov v roku a zarobí si viac ako 2 918 eur v súčte za celý rok, tak štát za ňu nebude platiť zdravotné poistenie a v čase, kedy táto mamička nebude na dohodu pracovať (povedzme pol roka bude pracovať, pol roka pracovať nebude), v čase, kedy pracovať nebude, si bude musieť doplatiť zdravotné poistenie ako samoplatiteľ v sume 55 eur za jeden mesiac. Za pol roka by to bola suma vyše 300 eur. Takýmto spôsobom štát trestá pracujúce mamičky.
Nevie niekto, ako je to s poberaním rodičovského príspevku, ak by som sa rozhodla začať so SZČO? Mala by som ešte naň nárok? Všetky odvody aj dôchodkové by som si musela už platiť? Ďakujem krásne za odpoveď
@ginepra ja tak pracujem, mám nárok na rodičovský príspevok a odvody a dôchodkové platíš až vtedy ak prekročíš čiastku tržieb cca 4716 eur za rok (pozor ak máš živnosť otvorenú napr od augusta, tak je to pomerne, teda 4716:12 x počet mesacov živnosti) ak túto čiastku neprekročíš, tak aj naďalej bude za teba dôchodkové platiť štát. ak čiastkku prekročíš tak k 1. júlu 2014 sa musíš prihlásiť do soc. poisťovne a odvtedy si to platíš sama, dovtedy štát. nemusíš platiť preddavky na zdravotné poistenie, ale v ročnom zúčtovaní ti to zrátajú a zdravotné odvedieš podľa výšky daňového základu.
prosim vas,,chcem nastupit v septembri do prace mala ma 2,5r..je vyhodnejsi priplatok na skolku 230eur,,teraz ,mam v tom chaos,,z toho prispevku vyplatim skolku, stravu atd,,a zvysok ostava mne alebo ako je to vdaka

@mikymiky Tak ja by som bola len rada, keby to tak bolo, na jednej strane bolo by to fer, lebo keď my sme zabehnuté v jednom systéme, tak by sme v ňom mohli aj ostať a pre druhé dieťa by sme už počítali s tým novým.... no neviem písala som na jeden mail, čo dali baby nato aby sme sa informovali, ako to vlastne je, lebo každý je tu z toho debil.....každý píše inak....ja čo som čítala články, tak jednoznačne bolo napísané že mamičky ktoré pracujú na dohodu a skrátený úväzok, nemajú nárok na RP. Len ak budeš zamestnaná na plný a na zmluvu, dostaneš príspevok na škôlku, čo je presne to že ty ako rodič s vlastným dieťaťom stráviš menej času ako cudzí ľudia..... ☹ Ak dostanem odpoveď na mail, tak vám napíšem, lebo aj keď je ešte koniec roka ďaleko, človek sa potrebuje zariadiť a porozmýšlať čo ďalej....a tieto debaty, že jedna hovorí tak a druhá inak, nie sú 100%, bez urážky, ja si každý jeden komentár cením, ale som z toho vôl.....