Pracujúce mamičky popri poberaní rodičovského príspevku od 1.1.2014
Ahojte mamičky, ktoré poberáte rodičovský príspevok a zároveň pracujete, tak nás ide naša vláda zase raz a znova "potešiť". Práve som pri čítaní správ na internete objavila túto správu http://www.topky.sk/cl/7/1354371/Dalsie-skrty-v...
Ahojte ja mam ist pracovat na dohodu od 7.1 2014 a poberam RP maly ma 2 roky.Aj ja mam ist nahlasit na nejaky urad že idem do prace ale na dohodu a o maleho sa mi bude doobeda starat svokra.Dakujem
treba sa ist prehlasit na socialne ze idete pracovat a ze odvody od datumu nastupu do prace bude platit za vas zamestnavatel a nie stat (v obdobi RD plati za matku odvody stat).
ps. kto zacal poberat RP v starom roku tak plati po starom ze moze pracovat a aj poberat RP, ale kto nastupi na RD v novom roku, tak sa uz vztahuju nove zakony,,,,,,,
@silviasestakova takisto musis ist nahlasit na socialku tam sa zaregistrujes ze robis na dohodu a zober aj zmluvu preistotu
akurat ma to v piatok caka :-P
ahojte
chcem sa spytat, ak maly ma 2,5 roka do skolky pojde az v septembri,
ked nastupim teraz v januari na dohodu, kolko budem musiet platit odvody
do dochodkoveho? alebo ako to vlastne je? dakujem vopred za odpovede
ahojte vsade nachadzam protichodne informacie. ako je to s rodicovskym a pracou? mozem od februara 2014 nastupit do prace na plny uvazok a zaroven poberat rodicovsky príspevok 203eur? dakujem za odpovede
volala som na úrad, a tam mi povedali, ze ten zakon nie je v platnosti, rodicovsky prispevok sa dostava do 3 rokov veku dietata, bez ohladu na to, ci zena pracuje, alebo nie.
Maminky, nahodou neviete, ako to je ked sa o dieta stara niekto iny ako rodic? Dcerku mi zobrali do jasli, ale rozmyslam, ze by sa o nu perfektne postarala aj bratova priatelka ( absolventka VS bez prace..) a predsa by este bola doma o pol roka dlhsie....dakujem🙂
Ahojte, neviete ako je to s prispevkom na sukromnu skolku od 3-5 rokov ? Je nejaký nový zakon ?
prisiel vam zvyseny RP prip doplatok ? ja mam 16.1. rovnako ako v dec aj v nov min roku
Ahojte môžem sa aj ja informovať? Som na predloženej rodičovskej a chcem sa spýtať či môžem pracovať len na dohodu alebo normálne, mala je domá s babkou a poberam aj rodičovský príspevok, ďakujem
@daniela237 ahoj, pracovať môžeš, normálne alebo na dohodu.
@lalinko2010 dakujem
Mamičky,
neviete mi niekto potvrdiť alebo vyvrátiť informáciu, že sú od nového roka nejaké zmeny a že keď som doma na predĺženej platenej rodičovskej dovolenke zo zdravotných dôvodov, syn nemôže už navštevovať škôlku celý deň, tak ako to bolo doteraz platné? Často do škôlky nechodí, lebo býva chorý, ale nechcem zažiť nejakú kontrolu, alebo že mi zoberú rodičovský príspevok. Som doma, nepracujem, lebo častú absenciu by mi žiadny zamestnávateľ netoleroval. Ďakujem za info.
Ahoj baby, prosim viete mi poradit? v novembri by som sa mala vratit na svoje povodne pracovne miesto a dovtedy by som chcela pracovat inde.. Bud na dohodu alebo na zmluvu.. a moj problem je, ze ci musim pôvodnému zamestnavatelovi nahlasit ze pracujem inde, a ze ci je nejaka platova hranica pri dohode alebo zmluve, aby mi nezobrali rodicovsky príspevok, aaaa ze ci to ze budem pracovat musim este niekde nahlasit?
@majusqa77 ahoj prosim ta nevies nahodou ci je aj nejaka platova hranica, aby mi nezobrali rodicovsky príspevok?
vopred vdaka (:
Ja riesim podobny problem. Teda ak to zamestnavatelovi neprekaza mozem pocas rodicovskej dovolenky pracovat aj v inej firme? Dobre som to pochopila?
Ak sa jedna o polovicny uvazok 4 hod. denne, oplati sa viac dohoda alebo zmluva?
@sonitta
@sumsi platová hranica nie je, môžete zarobiť koľko chcete a rodičovský vám zostane. a Zákonník práce obmedzuje prácu v inej firme popri prvom zamestnávateľovi iba ak by išlo o konkurenčnú činnosť. ak je to úplne iná oblasť, nemusíte zamestnávateľovi nič nahlásiť. Ak je to však konkurenčná činnosť k jeho činnosti, musíte mať jeho súhlas.
Ak budete pracovať na dohodu, musíte sa ísť do Sociálnej poisťovne odhlásiť z dôchodkového poistenia štátu - t.j. dôchodkové poistenie už bude za vás platiť zamestnávateľ. Treba ale počítať s tým, že v závislosti od výšky príjmu vám v zúčtovaní zdravotného poistenia môže vyjsť nedoplatok.
@lalus Ahoj. ja by som sa Ta chcela opytat, o ten pripadny nedoplatok na ZP, ja by som mala zacat na dohodu pracovat z domu, len par hodin, takze neocakavam vysoku mzdu...max do 200 eur mesacne...mozno menej. ako to je s tym nedoplatkom? pochopila som to tak, ze teraz uz prestane za mna stat platit ZP a dochodkove, a bude zamestnavatel zo sumy ktoru zarobim z dohody. ta suma je mala...a teda ja budem musiet platit ZP vo vysky minimalneho poistenia? Dakujem

ahojte babenky ja nastupujem od 1.1.2014 do práce na plný úväzok tam kde som pracovala Sofinka má 20mes. do škôlky ju vezmú až od sept.2014 dovtedy sa budeme striedať, povedali mi že RP budem poberať aj nadalej len mi nikto nevedel povedať či musím isť nahlásiť do soc.poisť. že začínam pracovať, dakujem za odpoved 🙂 🙂