Pracujúci otec poberač materskej a mama doma
Ahojte žienky 😊 Mam dilemu. S priateľom plánujeme bábätko ale nejprv si chceme dať veci na poriadok ako je materská dovolenka. Samozrejmosťou je že s bábätkom budem doma ja (mamička) ale sa chcem opýtať či môže priateľ ako zamestnanec na zmluvu poberať materskú a popri Tom pracovať keď budem s dietatom doma ja ? Uvažujeme o Tom kôli tomu že ja pracujem len na minimálnu zmluvu s ktorej by mi materská asi nevyšla.
@evittam skor by som povedala ze sa nerozumieme my dve. Ja dobre vidim ze tam je napisane zamestnanec, ved preto som sa ta v dalsom komente pytala ci sa nieco meni ked je szco. Precitaj si ci si odpisala vo vsetkych komentoch, mozno to pochopis, ze niekedy odpovedas nepochopitelne...a aj trosku podrazdene a neprijemne. Pytame sa ta tu preto, ze sa zrejme teme rozumies, asi s tym pracujes, alebo si viacnasobna matka....neviem. Ja som na materskej 1.x,.preto este len zistujem a vela veci neviem a preto sa pytam. Ak je ti zatazko odpovedat a vysvetlit hlavne, tak radsej neodpovedaj teda 😉
@joannita Ja som ti uz odpovedala. A nielen tebe. A nielen ja. A nielen v tejto diskusii. Piseme to tu dookola.
A nie som podrazdena len ma uz nebavi vypisovat to dookola ked je to niekde o par prispevkov vyssie a niekto je len lenivy čítať a pise dookola tú istú otazku,na ktoru tu už odpoveď je
@evittam 🙂) vo volnom case treba robit to co nas bavi. Ked nas nebavi dookola odpovedat na to iste, tak odporucam to viac nerobit. Zaistis si tym stastnejsi zivot bez otravnych bab na MK. 🙂
Ja som si presla 2 strany odpovedi v tejto teme,.ale odpoved na moje otazky som nenasla...
@dominikaa s datumom ti poradia aj na urade prace. Moj muz nastupil na md 20.8. a na ziadost mi kazali napisat tiez ze odobrat rp k 20.8. V rozhodnuti (doslo o tyzden) potom i tak bolo, ze rp odnimaju k 1.9. kedze ho vyplacaju za cely kalendarny mesiac. V zp som bola do 8 dni, ale pani vravela ze staci prist aj neskor uz s rozhodnutim o odobrati rp. Vyplnala som tam cestne vyhlasenie a este cosi podpisovala.
@terus00 dakujem ja som si dala ziadost a odnatie k 13.9 a tiez prislo rozhodnutie ze odnimaju k 1.10, tak teraz manzel dude na MD od toho 13 ci tiez az 1.10? A na zdravotnu mi kazala doniest rodny list dietata,rozhodnutie a este nejaky vypis do kedy som bola na RD alebo aj kolko som dostala neviem?
Ahojte, viete mi niektov povedat, ci sa od 1.10. nieco menilo ohladom kontroly muza na materskej. Muz bol zaziadat o matersku a pani pri okienku tvrdila, ze budu kontroly, ze nemoze popri materskej robit.Nastupuje do novej roboty na TPP na dobu neurcitu.
@majusqa77 toto mi príde dosť nefér voči otcovi - zamestnancovi, SZČO môže aj poberať aj bez problémov pracovať a zamestnanec nie? Ak je žena s dieťaťom doma, tak či tak je bez príjmu, ani do dôchodku sa jej to obdobie nezaráta, tak prečo to chcú kontrolovať? Len preto, že si rodina môže takto trošku pomôcť? Príde mi to ozaj poriadne nefér ...
a aké sankcie a koho po takej kontrole čakajú?
@majusqa77 zle som sa vyjadrila, samozrejme, že sa zaratáva obdobie do dôchodku, ale ten príjem to skreslí 😂
No lenže tam je riziko, že to ten zamestnávateľ dá zamestnancovi potom pekne "vyžrať", aj s úrokmi. Predsa len je to o vzájomnej dohode tá materská, aj tá nová zmluva ... No neviem, dúfam, len, že tie sankcie nebudú likvidačné pre rodinu ...
Tiež ma to zaujíma keďže volali manželovi zo socialky či naozaj nepracuje...je na materskej od augusta, bol zamestnaný u toho istého na inú prác. Pozíciu
mám informáciu z FB stránky: https://www.facebook.com/DanoveAOdvodoveTipyJoz...
Moja 1.otázka: Prečo sa ženy v Sociálnej poisťovni začínajú "vyhrážať", že budú kontroly na oteckov, ktorí poberajú materskú??? Aký postih môže z takej kontroly otec mať? Dosť o tom píšu mamičky na Modrom koníkovi... aká je pravda, prosím?
Odpoveď:
Od septembra maju metodicky pokyn, podla ktoreho idu tvrdo po zamestnavatelovi, ktory da zamestnancovi pocas materskej druhu pracovnu zmluvu na plny uvazok a rovnaky ak nie lepsi plat. Co samozrejme nema žiadnu oporu v zakone ale takto funguje nasa socialna institucia.
Moja 2.otázka: takže v konečnom dôsledku je to diskriminácia otca-zamestnanca, lebo ako viem, tak otec-SZČO ten problém nemá. Je to forma "zastrašenia" zamestnávateľa, aby to nerobil, a aby to otcovia rodín nemohli využiť? Aká sankcia hrozí zamestnávateľovi?
Odpoveď:
podla zakona szco moze pocas materskej dalej podnikať. Podla toho isteho zakona zamestnanec moze mat ine zamestnanie. Takze to co skusa na ľuďoch SP nie je nic ine ako šikanovanie.
@evittam ja si myslím, že teraz to nerušia iba kvôli voľbám, tak ako zrušili dobrovoľné nemocenské pripoistenie, tak zrušia aj to, keď prebehnú voľby 😉, to sú naše štátne inštitúcie, ak im majú občania platiť, tak bez pardónu, bez výnimky, a ak majú oni vyplácať, už hľadajú ako to obísť a pritom sú to naše peniaze. Je to presne ako v komerčných poisťovňach ...
@evittam to áno, ale tak načo také max. schválili 😉 môj manžel nemá ani zďaleka toľko, keď ešte od toho odrátam rodičovský príspevok (ktorý som pozastavila), tak sme v pluse cca suma minimálnej mzdy, to zase nie je tak veľa, keď má človek odpracovaných už 20 rokov a štátu poctivo platil odvody...
nikde som sa nedopátrala aké sankcie hrozia, vieš o tom niečo?

@evittam tomu co tam je napisane samozrejme rozumiem, ale nerozumiem co si tym chcela povedat kedze druhy x si mi to kopirovala