Pracujúci otec poberač materskej a mama doma
Ahojte žienky 😊 Mam dilemu. S priateľom plánujeme bábätko ale nejprv si chceme dať veci na poriadok ako je materská dovolenka. Samozrejmosťou je že s bábätkom budem doma ja (mamička) ale sa chcem opýtať či môže priateľ ako zamestnanec na zmluvu poberať materskú a popri Tom pracovať keď budem s dietatom doma ja ? Uvažujeme o Tom kôli tomu že ja pracujem len na minimálnu zmluvu s ktorej by mi materská asi nevyšla.
@dandava a myslim, ze medzi starou a novou zmluvou netreba ziadnu pauzu. Tak isto, ako netreba, ked ides od jedneho zamestnavatela k druhemu.
Pre sp je to len ukocenie jedneho poistenia a zaciatok druheho.
Max nech skusi mat v novej zmluve odlisne pracovne kompentecie od starej, nech to ma aj vnutornu logiku, ale asi ani to nemusi byt, lebo to nebude zmluva subezna s inou, ale dve po sebe iduce.
@moonlight1210 Hm, toto napr.neplati u toho istého zamestnávateľa-je to stále brane ako jeden PP, aj s tou pauzou to nie je iste. SP to moze vyhodnotit ako jeden poistný vzťah. Najistejšie je zmena zamestnavatela.
@moonlight1210 dakujem krasne za rady, este ma napadlo, keby sa na par dni zamestnal v uplne inej firme a potom opat vo svojej, ci by toto bolo ok ci nie. je to take spekulantske, ale tak hadam nebude poruseny zakon nijako. a k odovdom docitala som sa ze mesic v ktorom sa nastupuje na matersku uz nie je zaratany do toho obdobia pre vypocet, cize ak dobre rozumiem ak by napr zmluvu zacal 25 den v mesiaci platil by odvody dalsi mesiac a este jeden a potom ten mesiac v ktorom nastupi uz pojde s odvodmi dole? je to v poriadku ci nie?dakujem
@evittam ano presne tak som to myslela, pp zacne okolo 20-25. 1. , bude platit aj cely februar, marec a v aprili pojde s odvodmi dole a potom nejakeho 25 aprila nastupi na matersku v podstate usetri skoro za cely mesiac odvody...asi zacnem citat zakony, clovek sa tam dozvie velmi zaujimave informacie
@evittam tak ak by to brali ako jeden poistny vztah, tak je taka zmena s pracovnou zmluvou cela zbytocna, lebo mu budu brat ako rozhod obdobie aj tak rok 2018. Kde mal ten minimalny vymer zaklad.
Takze materska nic moc.
@dandava ako pise evita.
Ak by ale planoval zmenu k 1.1.2019 a nastup na MD v aprili 2019, tak pozor na februar (poistenie 3 mesiace jan-feb-mar). Bolo by to velmi tesne, lebo februar ma 28-29 dni. Tam by sa nesmel oneskorit ani den so zaciatkom noveho prac pomeru.
Este nech sa dohodne s niekym, ze ho zamestna na tie 3 mesiace, bude mu platit odvody, ktore mu potom vratite. Mzdu by mu “daval” v hotovosti cez pokladnu, teda by tvoj muz len podpisal jej prebratie, ale nic by realne nedostal. Takze dotycnemu by sa vratili cele naklady na neho (neskodoval by tym).
A aby ste neboli na suchu, nech si teraz este vyplati napr. dividendy ako konatel. Alebo pri ukonceni povodnej zmluvy, nech si vyplati odmenu a bude sa mu preplacat aj nevycerpana dovolenka.
Neviem, ci je konatel aj majitel (resp jediny majitel), aby to vedel dosiahnut (myslim, tie dividendy a odmenu).
@dandava ako konateľ sa môže sám seba zamestnať vo vlastnej firme .. na týžden dva, potom ukončiť poistenie a tzamestnať sa v pôvodnej firme na tých 90 dní .. naozaj nemá nárok na podporu ...
a lepšie je mať nejaké poistenie ... iné medzi poistením A ukončené, potom treba B a potom sa môže vrátiť k A .. vtedy už nebudú A spriemerovávať
@moonlight1210 no problem je ze ta firma velmi nema z coho vyplacat tie dividendy a odmeny, ak by mali platil by odvodoy uz davno z normalneho platu a nie z minimalnej mzdy
@dandava samozrejme ze by to bolo napadnutelne ako ucelove konanie zo strany soc poist moc spekulujes aby si nato nedoplatila mas tu rady najlepsie je zamestnat sa v inej firme min tri mesiace s riadnymi odvodmi aj to je uz riesenie v sedej zone ale to co spekulujes si pyta kontrolu v dotknutych firmach
@moonlight1210
@dandava
Manžel v tej istej práci zmenil novou zmluvou aj pozíciu aj zvýšil pracovný úväzok z osminoveho na plný, pracoval viac ako 3 mesiace (aby sa mu z vyššieho platu rátal VZ), ale aj tak to socpoist vyhodnotila ako to iste neprerušene nemocenské poistenie (argumentovali, že to je ten istý zamestnávateľ) a materskú mu vyrátali z predchádzajúceho roku - čiže minimálnu. 😿👎🏻
@marcipanovatorta No ved o tom tu cely cas pisem. Musi to byt novy zamestnavatel. Ved to SP dobre vyhodnotila-bolo to to isté neprerusene poistenie....To,ze sa mu zvysil VZ u toho istého zamestnávateľa neznamena,ze sa zmenilo poistenie.
@loginexistuje ja by som sa tohto az tak nebala - ked bude prerusene poi. Tiez to tak idem riesit - dohoda na minimum u A, dohoda na minimum u B na 2 mesiace a potom tpp u A 🙂
@marcipanovatorta ano, to som pisala evite, ked ma upozornila, ze SP to berie ako jeden vztah (a viem, ze v takom pripade potom zial budu brat VZ z roku predtym, takze nova zmluva nic nevyriesi, ak rok predtym boli nizke odvody). Aj ked je tam ukoncenie a zaciatok dalsieho poistenia. Takuto vec som napr nevedela. Clovek sa vzdy cosi nove nauci. 😊
@moonlight1210 a medzi tymi poisteniami v rovnakej firme ak je napr 6 mesiacov pauza? stale sa to berie ako jeden vztah?
@dandava ja uz by som radsej isla teda na szco, posielala firme faktury vo vyske zaokruhlenej ceny prace, a potom sa zase zamestnala naspat.
Ale kedze szco ma prvy rok ulavu na plateni soc poistenia, muselo by sa nejak doriesit platenie nemocenskeho poist, aby mu bezali dni poistenia (napr. Dobrovolne poistena osoba). Aby sa nedostal do stavu, ze mu podmienka 270 dni zrazu nevyda.
@moonlight1210 no ma aj zivnost ale neaktivnu, len netusim ake podmienky su ak by chcel ist na md ako szco, ci mu staci dat vypoved a obnovit zivnost, tri mesiace si fakturovat nejaku sumu a znej platit nemocenske? a potom ist na md?

@dandava minimalne bude asi musiet splnit 90 dni nemocenskeho poistenia z tej novej zmluvy (teda pre istotu aspon tri mesiace nech na nu robi a plati odvody), aby to socpoist brala vobec do uvahy ako mozne rozhodujuce obdobie.
(Ale nie som si ista. Aby ste nakoniec neskoncili pri tom, ze mu to aj tak vyrataju z toho platu, co ma teraz. Ze za rozhod obdobie vezmu minuly rok. Toto neviem presne, ako socialka berie.)
Ale zaroven si to spocitajte aj s tym prerusenim, ked nebude mat pracu, aby mal za posledne dva roky pred podanim ziadosti dokopy minimalne 270 dni nemocenskeho poistenia a viac. Aby ste to s tym prerusenim nepresvihli.
(Ak bol on niekedy pocas tych 2 rokov napr. na PN, tak tie dni si odcitajte.)