icon

Pracujúci otec poberač materskej a mama doma

nunka281
27. júl 2017

Ahojte žienky 😊 Mam dilemu. S priateľom plánujeme bábätko ale nejprv si chceme dať veci na poriadok ako je materská dovolenka. Samozrejmosťou je že s bábätkom budem doma ja (mamička) ale sa chcem opýtať či môže priateľ ako zamestnanec na zmluvu poberať materskú a popri Tom pracovať keď budem s dietatom doma ja ? Uvažujeme o Tom kôli tomu že ja pracujem len na minimálnu zmluvu s ktorej by mi materská asi nevyšla.

Strana
z18
joannita
2. feb 2019

@dapo jasne 👍 pravdu mas. Cize sa viac oplati ked pojde od 2.3? Nejak uz tak dlho nad tym premyslam ze som zmagorila z toho 😳

majusqa77
2. feb 2019

@joannita vid @dapo . Ak pojde hned po tebe na md, rp nedostanes

joannita
2. feb 2019

@majusqa77 ok dakujem. Mam si teda vypisat aj na ten 1 den co budem na rodicaku ziadost o rodicovsky prispevok a nasledne poziadat o odnatie? Na to odnatie je nejake tlacivo, alebo napisem sama ziadost? Dakujem velmi pekne.

majusqa77
2. feb 2019

@joannita asi sama, neviem ci existuje nejaky oficialny predtlaceny vzor

laurika26
3. feb 2019

@joannita keď pôjdeš na UPSVaR a povieš, čo chceš oni ti vypíšu žiadosť, ty ju iba podpíšeš

evittam
3. feb 2019

@laurika26 No to určite. Teda cest vynimkam ale ja som taku este nestretla.😁😉

senta_sofia
3. feb 2019

@joannita maju tlacivo na odnatie na UPSVaR

joannita
5. feb 2019

Dnes som sla poziadat o rp a teta na upsvr ma presviedcala, ze urcite to nejde urobit tak, ze v jednom mesiaci dostane muz matersku a ja rodicovsky ze to na 100% nieje mozne. Napr. Ked muz nastupi na MD od 2.3 a ja si dam odnat rp k 1.4 lebo za marec budem 1 den na rodicaku tak mi vznikne narok. Tak som volala do SP a tam druha teta povedala ze samozrejme to mozne je a dostaneme aj to aj to.

evittam
5. feb 2019

@joannita Aspon vidíš ako su tie tety poniektore vzdelané a ovládaju to čo treba. 😉

dapo
5. feb 2019

@joannita vitaj na slovensku, na upsvar sa zasadne chodi s vytlacenym znenim zakona, idealne aj so zvyraznenymi podstatnymi pasazmi 😂

laurika26
5. feb 2019
majusqa77
5. feb 2019

@dapo amen :D
@laurika26 bohuzial, taku skusenost mam aj ja...

laurika26
5. feb 2019

@majusqa77 preto sa smejem, lebo ja som už raz tam jednej pani povedala, že keby som bola rómka, tak mi určite poradí lepšie ... vytiahla som tiež zákon na stôl a hneď zmenila rétoriku...

joannita
5. feb 2019

@evittam no smutne 🙂
Prosimta mozem sa opytat, rozoberali ste to par stran dozadu ale celkom som to nepochopila.
Ja som zamestnanec na TPP v jednej firme (aktualne na rd) a chcem si zalozit este aj s.r.o. kde budem konatel. Ak nahodou pridem o pracu v tej prvej firme kde som na ten TPP, nebudem mat narok na davku v nezamestnanosti? (Tu co sa pobera pol roka nejakych tych 55% z prijmu myslim)
A na matersku s druhym dietatom to bude mat vplyv? Druhe dieta este nemame ale planujeme.

evittam
5. feb 2019

@joannita Na podporu nie. Na MD to nema mat aký vplyv-teda pokial nebudeš mat príjem z ktorého sa budú odvadzat odvody na NP

joannita
5. feb 2019

@evittam na podporu nie - nebude to mat vplyv, alebo nie ze mi ju nedaju? 😊 dakujem

evittam
5. feb 2019

@joannita Na podporu nie-nebudes mat narok ako konateľ.

joannita
6. feb 2019

@evittam fu a teraz ma napadlo 😳 ze ja prenajimam byt, oficialne, normalne platim dane.....ma clovek vobec narok na davku v nezamestnanosti ked prenajima byt, vies pls? 😲

evittam
6. feb 2019

@joannita Neviem o tom,ze by to bola prekážka.

laurika26
6. feb 2019

@joannita pri poberaní dávky v nezamestnanosti, ktorú vypláva SP sa finančné pomery nezisťujú. To môže zisťovať UPSVaR pokiaľ budeš žiadať dávku v hmotnej núdzi alebo iné príspevky 😉

joannita
6. feb 2019

@laurika26
@evittam ok diky baby

Strana
z18