Pracujúci otec poberač materskej a mama doma
Ahojte žienky 😊 Mam dilemu. S priateľom plánujeme bábätko ale nejprv si chceme dať veci na poriadok ako je materská dovolenka. Samozrejmosťou je že s bábätkom budem doma ja (mamička) ale sa chcem opýtať či môže priateľ ako zamestnanec na zmluvu poberať materskú a popri Tom pracovať keď budem s dietatom doma ja ? Uvažujeme o Tom kôli tomu že ja pracujem len na minimálnu zmluvu s ktorej by mi materská asi nevyšla.
@keitik Je tu o tom diskusii viac nez dost. Pohladaj.
Voči zamestnávateľovi zostavas na RD-jeho nezaujima ci poberas RP alebo nie. Na ZP sa nahlasis ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov. Pokial mate len jedno dieta do 6 rokov tak sa musite rozhodnut komu sa bude obdobie manzelovej MD počítat do dôchodku. Znamu "pozdravuj" -nemozes byt na RD s zároveň evidovana sko nezamestnana.
@keitik Napr.:
https://www.modrykonik.sk/forum/rodicovska-dovolenka/otec-na-materskej-2/
A btw.opytaj sa znamej ako sa mozes evidovať na UPSVaR sko nezamestnana ked ti PP trvá...
Pardon za preklepy
@evittam dakujem za odpoved. Mame dve deti. Takze ak som to spravne pochopila, ked sa na ZP prihlasim ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov, neplatim zdravotne nic. To by som sa prihlasila na starsie dieta, ma 4 roky. A to dochodkove som nepochopila. To si musim platit asi ja, nie. dakujem za tvoj cas 🙂
@keitik Ja este dodam, ze kym budes otec dieta poverat materske, ty nemozes brat rodicovsky prispevok.
@keitik ano samozrejme musi byt uplne iny druh prace
@evittam ahoj, prosím ta kde by som našla blizsie info o tom ako postupovať. Po precitani tvojho príspevku je mi jasné že môžem ostať na Rd aj keď manžel bude na Md. Len neviem kde sa musím všade prihlásiť a co nahlásiť v práci. Budem rada a veľmi vďačná za pomoc.
@alenocka15 V praci nehlasis nic-pokial si nahlásila,ze si na RD. Na ZP da prihlasis ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov. Obdobie manzelovej MD sa bude pocitat do dôchodku len jednemu z vas.
Uz to tu pisem asi xty krat. Je tu o tom xy diskusii-hladaj, citaj.
@alenocka15 ja ti to napíšem polopate
1. požiadaš o odňatie rodičovského príspevku
2. pôjdeš do svojej zdravotnej poisťovne (VZP, UNION, Dôvera) kde sa prihlásiš ako osoba, ktorá sa osobne a celodenne stará o dieťa do 6 rokov - poistné na zdravotné poistenie bude za teba platiť štát, čiže nič sa nemení, len musíš nahlásiť zmenu statusu, nie si už osoba poberajúca rodičovský príspevok
3. v sociálnej poisťovni podáš odhlášku, inak povedané, už za teba štát nebude platiť poistné na dôchodkové poistenie a toto obdobie sa ti ani nebude počítať do dôchodku
To je všetko.
@natalienka12 Len ta doplnim -alebo sa na SP neodhlasi ale v tom pripade sa obdobie MD nebude počítat dôchodku manželovi.
*do
@evittam áno, takže jeden z nich musí ísť podať odhlášku...ako však poznáme tety na sociálnej poisťovni, ktoré budú "kukať" ako vyorané myši, jednoduchšie bude asi keď sa odhlási žena....a budú maturovať, prečo sa odhlasujete, keď dieťa nemá ešte 3 roky....atď atď 😀
Ahojte tak som si prezistila info este v socialke. Pani v Nitre mi povedal uplne zle info, dokonca , ze matka nemoze byt doma, ked ma trv. prac. pomer, pocas poberania muzovej MD. Tak som volala do Martina. Tam som dostala tieto info. Matka moze zostat doma, voci zamestnavatelovi nie je povinna nic nahlasovat, treba neformalnu dohodu a na dochodkove mozu byt prihl. oboja (vraj teraz posudzovala taky pripad), avsak od noveho roka sa ma prepojit system Upsvar a socialnej poistovne, este k tomu nemali metodicke usmernenie. Ale aj keby bola matka automaticky ohlasena z dochodkove poistenia, moze sa prihlasit ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov, aj ked chodi do skolky na cely den po novom. A aj kedy sa vobec neprihlasila, za tych x rokov to spravi par centov. pekny vecer
@natalienka12
@evittam
@majusqa77 Dievcata poradte mi prosim Vas este v jednej veci. Bola som Na UPSV podat ziadost o odnatie RD k 7.1.2018, bo manzel moze nastupit 8.1 (potrebujeme, aby manzel cim skor nastupil na MD, bo potom idem opat ja na MD). Pani so mnou spisala ziadost s tym, ze do toho rozhodnutia napise, ze manzel nastupuje na MD 8.1 a ze rodicak bude zruseni az po vyplateny sumy za cely mesiac, teda k 1.2 ako som ju poxopila. Ze oni nemozu napisat do toho rozhodnutia, ze sa pozastavuje vyplacanie k 7.1, bo mam narok na cely mesiac davku. Vraj mali taketo pripady, ze to pre SP spacilo a ked nie, ze si to vytelefonovali s pracovnickami. Len mne sa to nezda. nexcem sa hadam s pani v SP. Vraveli ze to nie je subeh. Ci treba nejake ine potvrdenie. Dakujem
@lucuska28 prosim ta mozem sa opytat? Moj muz od 1.2.2018 pracuje u noveho zamestnavatela...a mne konci materska 23.2. ziadost si da potvrdit u noveho zamestnavatela ci u stareho? Lebo materska sa mu bude pocitat za minuly rok...dobre pisem ?a ja mozem ist na podporu ked dam vypoved? Dakujem velmi pekne 😊
Milé dámy viete mi prosím poradiť? Manžel nastúpi na MD 21.4 so starším synom ktorá mu bude trvať do 18.7 kedy ma maly 3 roky. hned 19.7 by nastúpil na druhú MD s mladším teraz 4-mesačným synom. Viem ako postupovať keď chceme aby bol ďalej v práci a ja doma. Len mi nie je zrejmé ako to bude s pracovným miestom. Ak ukončí prvu MD na novom pracovnom mieste u toho istého ZL vracia sa na pôvodné miesto alebo ostáva na tom vtedy novom pracovnom mieste a nič sa nemení len znovu treba podať žiadosť o materské?
@6nikus inak mna na ZP nexcela prihlasit na mladsie dieta (2r) ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov, vraj som s nim na rodocivskej ze to nejde, tak som sa na starsieho (5r). Ale baby myslim, ze pisali, ze to ide, len som sa s nou nexcecela hadat, bo pani nevedela ani to, ze dieta moze chodit do skolky a ja byt na neho prihlasena ako osoba starajuca sa do 6 rokov

@evittam Dobry den evittan....Mozem Vas poprosit o radu. Mame 2 r. chlapca a chcem, aby manzel nastupil na MD. Zaujima vsak, mam trv. PP a pocas jeho manzelovej MD chcem ostat doma. Co so zamestnavatelom, ci ho to nema zaujimat? Platim si potom ZP a dochodkove? Znama mi povedala, ze sa da prihlasit i na urad prace, i ked mam zamestnana. Ale to sa mi nezda. Dakujem za radu.