icon

Pracujúci otec poberač materskej a mama doma

nunka281
27. júl 2017

Ahojte žienky 😊 Mam dilemu. S priateľom plánujeme bábätko ale nejprv si chceme dať veci na poriadok ako je materská dovolenka. Samozrejmosťou je že s bábätkom budem doma ja (mamička) ale sa chcem opýtať či môže priateľ ako zamestnanec na zmluvu poberať materskú a popri Tom pracovať keď budem s dietatom doma ja ? Uvažujeme o Tom kôli tomu že ja pracujem len na minimálnu zmluvu s ktorej by mi materská asi nevyšla.

evittam
15. máj 2018

@sasesoe Povodny PP,z ktorého siel na MD trva?

majusqa77
15. máj 2018

@sasesoe ak mu PP trva, treba 1 den skoncit MD, potom ty poziadat o RD a potom on o druhu MD :P

sasesoe
15. máj 2018

@evittam ano. Popritom ina zmluva na dobu urcitu do dna skoncenia md.
@majusqa77 no len aby sme takymi spekulaciami nestratili narok, lebo vedela by som za tyzden stihnut aj dva rp....
este je tu aj ten novy zakon, kde ju chcu predlzit, ale to ma do schvalenia asi daleko...

majusqa77
15. máj 2018

@sasesoe narok bud mas, alebo nemas. a kludne by som najskor vyriesila matersku s medzerou a nasledne po priznani materskej na tu medzeru poziadala o RP.

misulikes
15. máj 2018

@sasesoe ďakujem za odpoveď.ano to viem že nesmieme obaja poberať.
Len teda nám by sa viac viac oplatilo keby on dokončil a ja začala Md s druhým dieťaťom až keď on skončí.
Len termín mám 4.11 a jemu materská trvá do 25.11.
Musíme zistiť to či môžem nastúpiť na MD aj potom keď malé už bude mať mesiacm
Ďakujem

sasesoe
15. máj 2018

@misulikes myslim si, ze nastupit neskor asi mozes, ale budes mat kratsiu matersku. Je to mozne napr ked zena chce este chodit do prace az do porodu, ale myslim, ze najneskor od porodu "uz musis"..

@majusqa77 rozumiem ako to myslis a aj tak presne nejako spekulujem. Len sa bojim, ze ked mu skonci md 26.7 a dalsiu dame od 2.8. ci na tu druhu bude narok, ked predtym z tej zmluvy cerpel md - ci to neva? Nie je tam nejaka lehota al cosi? Viem ze od 27.8.by mohol pokracovat...
On ma riadnu zmluvu na dobu neurcitu z kt cerpa md + teraz ma inu zmluvu na dobu urcitu do konca md.
Takze moze potom opat poziadat o md na mladsie aj ked bude md - tyzden robit na tu zmluvu - a potom zase md a nova zmluva?
Chapem, ze az po schvaleni md dodatocne ziadat vyplatenie rp za medzeru. Dakujem

majusqa77
15. máj 2018

@sasesoe presne tak. skonci MD, nastupi do prace na povodnu zmluvu a poziada o novu MD 🙂

sasesoe
15. máj 2018

@majusqa77 dakujem <3

mon1605
21. máj 2018

Prosím Vás a keď bude manžel na materskej a ja sa popri rodičovskej zamestnám na dohodu na nejaké 2 mesiace (v inej firme, ako mam TPP), mám ostať prihlásená v zdravotke ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov?

majusqa77
21. máj 2018

@mon1605 nie

mon1605
21. máj 2018

@majusqa77 Cize na to obdobie sa mam vyhlasit a zasa sa potom prihlasit?

misulikes
21. máj 2018

Prosím máte niekto skúsenosť s tým že manžel poberal materskú a než mu stihla skončiť , manželka nastúpila na MD s druhým dieťaťom?
V tom prípade manželovi zanikne skôr?
Asi nemôžu obaja brať...!?
Aj keď je to na každý na iné dieťa?
Ďakujem

majusqa77
21. máj 2018

@misulikes ano, manzelovi zanikne skor

laurika26
27. máj 2018

@lucuska28 aj ja sa mám prihlásiť na UPSVaR, keď ja vlastne som zamestnaná a mám schválenú rodičovskú dovolenku do 3 rokov veku dieťaťa, takže určite nenastupujem do roboty, lebo keď manželovi skončí materská, ja budem pokračovať v poberaní rodičovského a stále budem doma. Alebo aké odvody si musím platiť? Iba do ZP?

evittam
27. máj 2018

@laurika26 Uz som ti odpovedala v tvojom príspevku. Zostavas doma na RD bez nároku na RP. Do ZP sa prihlásis ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov.

laurika26
27. máj 2018

@evittam prosím ťa, vieš mi tu dať číslo zákona, ktorý to upravuje? Ďakujem.

majusqa77
27. máj 2018

@laurika26 a co chces konkretne? Nieco najdes v zakonniku prace, nieco v zakone o zdravotnom, nieco o socialnom poi

evittam
28. máj 2018

@laurika26 Tak ako pise
@majusqa77

maryb21
28. máj 2018

@nika1914 moze ostat pracovat keby so zamestnavatelom.na ten cas uzatvoril dohodu napr.

evittam
28. máj 2018

@maryb21 Prečo len dohodu?

terus00
5. jún 2018

Ahojte, v juli mi konci MD a s muzom uvazujeme, aby potom siel na matesku on. S tym, ze by ostal pracovat u svojho zamestnavatela, na novu pracovnu zmluvu. Mame este dvojrocnu dceru a teda, potiahol by matersku na obe deti. Viete mi povedat, ako by to potom bolo s narokom na dovolenku? Ako to urobit aby z novej zmluvy nemal narok, aby zamestnavatel nenamietal, ze mu bude musiet vyplatit dovolenku aj z tej novej zmluvy? Potrebujeme ho presvedcit, ze to pre neho nebude nevyhodne ani nijak nakladne, ak s muzom uzavrie novu zmluvu. Dakujem

terus00
5. jún 2018
laurika26
5. jún 2018

@evittam @majusqa77 písali ste tu, že nestačí iba nová pracovná zmluva, či dohoda, ale musí byť aj iné pracovné zaradenie? či som to zle pochopila? sú niektoré zamestnania, kde práca je veľmi špecifická a neviem si veľmi predstaviť aké iné zaradenie by napr. môj muž dostal, teraz má v pracovnej zmluve konštruktér, technológ

majusqa77
5. jún 2018

@laurika26 dobre si pochopila
@terus00 no - narok proste vznikne. S tym podla zakona nespravis nic. Iba ak by to nebol tpp, ale dohoda

mirka1812
14. jún 2018

@evittam @majusqa77 a takyto pripad ze: Nastupila som pred tyzdnom na matersku dovolenku s druhym dietatom. Predtym som bola na rodicovskej dovolenke a medzi tym mi skoncila pracovna zmluva na dobu urcitu a nepredlzila som si ju. odstup od 1.a 2.dietata su 2 roky. Mam narok na materske ked uz nie som zamestnana??

majusqa77
14. jún 2018

@mirka1812 ak si bola v case skoncenia PP uz tehotna, tak ano. inak nie

evittam
14. jún 2018

@mirka1812 Ako pise
@majusqa77 .
A ty si si ani zmluvu predlzit nemohla.

mirka1812
14. jún 2018

@evittam mohla,ale nemyslela som dopredu:/

evittam
14. jún 2018

@mirka1812 Ako si si ty mohla predlzit zmluvu na dobu určitú? Ta skoncila. Len zamestnávateľ ti ju moze predlzit. A dost by som sa takému zamestnavatelovi divila co by ju predlzil niekomu na RD ak ma za teba nahradu....

laurika26
14. jún 2018

@evittam @majusqa77 dievčatá ďakujem vám veľmi pekne za rady, predsa len ešte jedna vec ma zaujíma, manžel pôjde na inú zmluvu (alebo dohodu) to sa ešte dohodne so zamestnávateľom, ja ostanem doma na RD bez RP, prihlásim sa do ZP ako matka, ktorá sa stará o dieťa do 6 rokov, čiže na UPSVaR sa nehlásim, ani do zamestnania nemusím nastúpiť. Dôchodkové za mňa platí štát (to je len zhrnutie 😉) a teraz manžel vypisuje pre SP aj tlačivo, prehlásenie, že preberá dieťa do starostlivosti, není mi lepšie zaplatiť do ZP odvody? A ešte, ak by som (zatiaľ čisto teoreticky) po skončení RD nenastúpila do práce, ale rozhodla sa dať výpoveď a ísť na úrad práce - na podporu, ako mi ten pol rok ovplyvní výpočet podpory? Keď podmienka je, aby som bola v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie poistená v nezamestnanosti najmenej dva roky, t. j. 730 dní.
Sťahovali sme sa a do pôvodnej práce už to bude dosť nereálne dochádzať. Samozrejme už teraz mapujem a pozerám niečo iné... (ináč mám už odrobených 20 rokov a podporu som nepoberala ešte ani raz)
ĎAKUJEM!!!

sticker