Prechod z bežného na pandemický rodičovský

betarka25
25. mar 2021

Ahojte.
Zaujímalo by ma , od tých ktoré ste v poslednej dobe prechádzali z bežného rodičovského príspevku na pandemický , ako je to so sociálnou a zdravotnou poisťovňou? Ide o to, že posledná RD dávka sa mi ešte za marec vypláca až v apríli a následne mi z UPSVaRu budú posielať tlačivo aby som mohla pokračovať v poberaní pandemického RD- taký je ich postup teraz (podľa nich to bude kontinuálny prechod). Ale dieťa mi dovŕšilo tri roky teraz 21.3. a ani na UPSVaRe nevedia povedať ako je to zo zdravotnou a soc. poisťovňou , či sa tam netreba nahlásiť aby som tam nemala nedajbože nejaký nedoplatok ( na tú dobu od troch rokov dieťaťa do priznania pandemického RD- to je medziobdobie nejaký mesiac cca).

Ďakujem za všetky skúsenosti.

daniela1911
25. mar 2021

@betarka25 choď na zdravotku a nahlas sa ako osoba starajuca sa o dieťa do 6 rokov - bude za teba platiť štát zdravotné poistenie (ZP je povinné).
A čo sa týka SP, sociálne poistenie nie je povinné. Počas RD za teba štát platil dôchodkové poistenie a za splnenia určitých podmienok ho môže štát za teba platiť do 6r veku dieťaťa. Tiež to tam choď nahlásiť.
Podmienky splnenia si pozri tu https://www.socpoist.sk/poradna-vcw/57185s?prm2...

Všetky úrady si už teraz obiehaj, nebudes mat mesiac sklz, a k tomu nepotrebuješ vybavený pandemicky RP.