Prechod z rodičovskej opäť na materskú s druhým dieťaťom
Ahojte,
manzelka je na RD s prvym dietatkom. Chystame druhe babatko, a chcem vediet ako to vlastne je, kedze zakony v nasej republike mi pridu na moj vkus komplikovane.
RD nam konci v oktobri. Na matersku sa chodi 6 tyzdnov pre ocakavanym porodom (ktory stanovi lekar).
Malo by to vyjst tak ze tychto 6 tyzdnov zacne plynut este pred ukoncenim RD.
A teraz otazky:
1. Mame narok na matersku? Pri prvom babatku sme splnili vsetky podmienky, a matersku sme riadne poberali.
2. Ak mame narok, jej vyska bude taka ista ako bola prva materska? (ak narok nemame, otazka je bezpredmetna). Ak vyska nebude taka ista ako pri prvej materskej, podla coho sa urci jej vyska?
Dakujem
@majusqa77 ja mam este vela dovolenky určite aj 25 dni. Takže tu by som hneď minula a potom PN.
@adriana1988 to by bolo asi rozumné, lebo ti končí RD v sobotu a ak by si čerpala len pár dní, tak by ti to mohlo spôsobiť nízku materskú. Napr. ak by si čerpala len 1den dovolenky (pondelok) a hned pn, tak by sa ti mzda za ten 1den (pondelok) rozrátala na 2kalendárne dni roku 2017 a spôsobilo by to nízky denný vym.základ (nerátajú sa dni RD a dni PN v roku 2017) a teda by bola velmi nízka materská. Preto pozor ak je v tzv. rozhodujúcom období pre výpočet materského len pár dní, tak bacha na dni víkendové!
Ahojte,chcem sa opytat ako to je v pripade,ze pocas RD sa zamestnam na dohodu(cca 30-40 hodin) chcela by som ist na retazovu matersku,tak ci mi to dohoda pokazi,alebo to nehra ziadnu rolu a druha materska bude ako prva..dakujem
@melisssssa ja som tak robila, ak trva tpp, materska sa vyrata ako v prvom pripade/ vyska 70 %z hrubej mzdy/ a plus ,ak nemocenske poistenie z dohody trva 270 dni, da sa uplatnit aj z toho materska zvlast, ale teda musi dohoda trvat v case nastupu na druhu matersku,al.platit ochranna lehota /tehotna ste bola predtym ako dohoda skoncila/..ja prave cakam na rozhodnutie ohladom dohody
@melisssssa Tak ako pise
@sun123 . Ale pozor ak to bude dohoda na pravidelny prijem, tak si mozes pokaziť prípadnú podporu ak by si nenastupila do prace po dalsej RD.
No ja to mam teraz aktualne... 25.5. mal syn 3r. Potom som nastupila spat do prace, akoze cerpam staru dovolenku. Mala som 26 dni. Teraz do konca tyzdna mam dovolenku. Dr ma da na pn od 1.7. Cca prvy augustovy tyzden nastupim na MD. Som zvedava aka materska mi vyjde, teraz mam na den cca 21€. Ale asi bude viac ako na prvej MD.
Žienky poraďte.. čaká ma reťazovy pôrod... Čiže výška MD bude z predpokladaného VZ.. tomu rozumiem... Ale keď si dám preplatiť časť dovolenky (15) dní.. a následne na NP, budu mi rátať MD z tej dovolenky?
@annabartos PN aj MD ti vyrátajú z predpokladaného pr íjmu, tj. z toho čo ti mzdárka potvrdi do potvrdenia pre SP ... dovolenka ani práca v tomto roku nemá vplyv na výšku ak aj teraz nastúpiš na MD ..
@casperka1980 nie stále to bude s predpokladaného, ale mzdárka na ten predpokladaný môže využiť aj zaplatenú dovolenku ... pozor .. ak dostaneš napr. 300 e za 15 dní dovolenky, tak to sú tri týždne .. čiže VZ bude nie 300 /15 pracovných dní , ale bude 300 / 21 dní napr. tj. kalendárne dni .. a toto môže mzdárku pomýliť a môže sa stať že dostaneš ešte menšiu MD .. pozor na to .. čo mzdárka potvrdí
@zalka mozem poprosit o radu?
Prva dcerka sa narodila v 10/2014, vysla mi krasna materska, nakolko okrem zakladneho prijmu mi bola pocitana aj z odmien (kazde 3 mesiace som dostavala odmeny) a tie boli dost vysoke. Teraz som nastupila na druhu matersku (retazovy porod), vcera mi prisla prva materska, ale ked som to prepocitala, odvodena bola len z hrubeho prijmu. Nemalo to byt 75% z tej sumy ako predtym? Dakujem
@zabinkalenka Je to z predpokladaneho prijmu,ktory ti potvrdila mzdarka na ziadost o MD. Pravdepodobne vychádzala len zo základného platu bez odmien, teda podla toho čo píšeš.
No skoda, kludne ti mohla potvrdit viac alebo aspon taky prijem aky si reálne mala pred prvou MD.
Ahojte. Potrebovala by som poradit. V praci som bola na zastupovani. Zmluva mi koncila presne den pred nastupom na MD. Ak by som planovala retazovy porod, mam narok na matersku, ak ano, v rovnakej vyske? Vdaka.
Ahojte. Prosím o radu. Momentálne som na druhej rodičovskej, čakáme tretie bábo (bude to retazovy porod). Teraz počas RD (od marca 2017) chodím k nám do firmy na dohodu vypomáhať. Z čoho sa mi bude rátať materská? Z tpp počas ktorého som na RD alebo z dohody? Ďakujem
Žienky momentálne som na RD, o mesiac nastupujem na MD, a na UPSVAR odnesiem kópiu žiadosti o materské? Alebo len prídem na úrad a nahlasim zrušenie poberania rp?
@casperka1980 je dobre mat aj kopiu ziadosti. Niekedy chcu aj rozhodnutie o priznani.
A nezabudni po narodeni poziadat o prispevok na starostlivost
@casperka1980 nezabudni najneskôr prvý den druhej rodič.dovolenky podať znovu prihlášku (+ spätne odhlášku) na dôch.poistenie, lebo nástupom na MD sa ti obnoví dôch.poistenie zamestnanca a vraj vyžadujú odhlášku a novú prihlášku. Teda predpoklad je, že ti trvá pracovný pomer!!
@majusqa77
kopírujem, zdroj:
http://www.socpoist.sk/aktuality/59812c
Zamestnané mamičky majú pri druhom pôrode viac oznamovacích povinností
31.03.2015
Sociálna poisťovňa pripomína matkám, ktorým trvá pracovný pomer a ktoré z dôvodu narodenia druhého (ďalšieho) dieťaťa plynule prechádzajú z rodičovskej dovolenky na ďalšiu materskú dovolenku (tzv. reťazový pôrod), že pri tomto prechode majú povinnosť odhlásiť sa z dôchodkového poistenia z dôvodu starostlivosti o dieťa, ak naň boli prihlásené. Skončením rodičovskej dovolenky s prvým dieťaťom sa im totiž obnovuje povinné poistenie zamestnankyne (teda aj dôchodkové poistenie) a keďže zákon o sociálnom poistení neumožňuje, aby boli súčasne dôchodkovo poistené ako zamestnanec a aj ako poistenec štátu, musia si voči Sociálnej poisťovni splniť oznamovaciu povinnosť.
V období, počas ktorého u zamestnávateľa čerpajú ďalšiu materskú dovolenku a majú nárok na materské, štát za ne poistné na dôchodkové poistenie platí automaticky, bez podania prihlášky. Ak však prejdú opäť na rodičovskú dovolenku s druhým (ďalším) dieťaťom, štát bude ďalej za ne platiť poistné na dôchodkové poistenie, len ak znovu podajú prihlášku. Upozorňujeme, že ak chcú byť poistené súvisle, musia tak urobiť najneskôr v deň nástupu na rodičovskú dovolenku.
Ako odhláška a tiež aj prihláška na dôchodkové poistenie slúži tlačivo Registračný list FO. Spolu s prihláškou je potrebné doručiť aj Vyhlásenie fyzickej osoby, že sa riadne stará o dieťa a kópiu rodného listu dieťaťa.
Iná situácia nastáva, ak matkám pracovný pomer netrvá. Tým aj pri narodení ďalšieho dieťaťa ostáva len status poistencov štátu. Odhlasovať sa nemusia, po narodení druhého (ďalšieho) dieťaťa doručia pobočke Sociálnej poisťovne iba vypísané a podpísané tlačivo Vyhlásenie fyzickej osoby, že sa riadne stará o dieťa spolu s kópiou rodného listu druhého dieťaťa.
Dokument bol revidovaný: 31.03.2015
@gapa http://www.socpoist.sk/starostlivost-o-dieta-a-... a pozri osobitne pripady, hned prvu odstavec. Neviem to sem na telefone skopcit 🙂
kopírujem za teba:
http://www.socpoist.sk/uplatnenie-naroku-qyp/48... prípady
Osobitné prípady
Dôchodkové poistenie v osobitných prípadoch
Dôchodkové poistenie pri tzv. reťazovom pôrode (ak porodí viac detí po sebe). Pokiaľ fyzická osoba už pri prvom dieťati podala prihlášku na dôchodkové poistenie ako osoba starajúca sa o dieťa do šiestich rokov jeho veku, pri ďalšom dieťati už nemusí prihlášku na dôchodkové poistenie podávať. Je však potrebné, aby po narodení ďalšieho dieťaťa predložila pobočke Sociálnej poisťovne, v ktorej sa na dôchodkové poistenie prihlásila (podľa trvalého bydliska), kópiu rodného listu druhého (tretieho) dieťaťa a tiež Vyhlásenie fyzickej osoby, že sa riadne stará o dieťa na účely dôchodkového poistenia. Štát bude potom za túto osobu naďalej platiť dôchodkové poistenie, a to až do šiestich rokov veku jej druhého (tretieho) dieťaťa, pokiaľ bude táto fyzická osoba naďalej spĺňať podmienku riadnej celodennej starostlivosti
Dôchodkové poistenie počas vykonávania práce na dohodu. S účinnosťou od 1. januára 2013 sa aj fyzické osoby pracujúce na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru stávajú poistencami na účely sociálneho poistenia (nemocenské poistenie, dôchodkové poistenie a poistenie v nezamestnanosti). To znamená, že ak fyzická osoba v období od 1. januára 2013 pracuje na dohodu o pracovnej činnosti alebo dohodu o vykonaní práce (je jedno či s pravidelným alebo s nepravidelným príjmom), tak je povinne dôchodkovo poistená. Teda je povinná sa odhlásiť ako fyzická osoba, za ktorú platí štát z dôvodu riadnej starostlivosti o dieťa.
Dôchodkové poistenie, ak dieťa navštevuje materskú školu. Dôchodkové poistenie z dôvodu starostlivosti o dieťa do 6 rokov veku za tieto osoby bude platiť štát aj v prípade, ak umiestnia dieťa v materskej škole (bez ohľadu na to či pôjde o poldenný alebo celodenný pobyt). Voči Sociálnej poisťovni im nevzniká žiadna oznamovacia povinnosť
Dôchodkové poistenie pri pobyte v zahraničí.
Fyzická osoba, ktorá spĺňa v zmysle zákona o sociálnom poistení podmienky riadnej starostlivosti (t.j. ona aj dieťa majú trvalý pobyt na území SR) môže sa prihlásiť ako občan, za ktorého platí štát z dôvodu riadnej starostlivosti o dieťa aj v prípade, ak sa prechodne zdržiava v zahraničí. K Registračnému listu FO je potrebné vyplniť Vyhlásenie o riadnej starostlivosti o dieťa a taktiež priložiť kópiu rodného listu dieťaťa. V prípade, ak sa dieťa narodilo v zahraničí a má vystavený rodný list, je potrebné zabezpečiť jeho úradný preklad na Ministerstve vnútra SR – Osobitná matrika, Drieňová 22, kde vystavia slovenský rodný list dieťaťa. Uvedené tlačivá je potrebné odovzdať alebo zaslať príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne podľa miesta trvalého bydliska
------------------
veru teda neviem. To som podla toho, čo tu mamičky písali písala aj ja, no nemám nejakú čerstvejšiu skúsenosť. Je možné, že niekde robia tak, niekde inak. Ale dobré by bolo teda zase overiť? Nemám už predstavu, kedy som to tu čítala, že stačí pri nástupe na RD a že odhláška sa podá spätne.
Dobry den. Je mozne, ze prva materska na ktoru som nastupovala 2016 bola vypocitana vyssia ako tato druha/reťazova 2017? Aj ked stupla na 75%? Bola som riadne po cely cas zamestnana, neviem o to ze by sa mi hruba mzda menila. Kde mohol nastat problem?
@mysickamys ak si mala bonusy/odmeny, ktore ti mzdarka do predpokladaneho prijmu nenapisala
Vie mi niekto poradit.Ak mam pozastavenu zivnost a o rok sa chceme snazit o druhe babo,ak chcem poberat matersku znova,mam zivnost radsej zrusit? Pri prvom dietati som splnala podmienky,bola szco a poberala matersku,teraz poberam rodicovsky prispevok...
@laurinka_21 Zivnost ci uz pozastaven alebo nie nemá s narokom na MD nic spolocne. Ty musis mat NP, ak ho neobnovis a nebudes spĺňať podmienky naroku na MD (t.j.270dni NP za posledné dva roky pred porodom,aktivne NP alebo ochranna lehota) tak ziadnu nedostanes.
@evittam co znamena ochranna lehota? Lebo kamoska mi pisala,ze ona ma zrusenu zivnost a ze retazovo,ked pojdu na matersku,ze ju automaticky dostane...tu minimalnu...tiez som si myslela,ze si musim platit NP 270 dni

@evittam ano. S tym, ze prvych 10 dni plati pn zamestnavatel