Prechod z rodičovskej opäť na materskú s druhým dieťaťom
Ahojte,
manzelka je na RD s prvym dietatkom. Chystame druhe babatko, a chcem vediet ako to vlastne je, kedze zakony v nasej republike mi pridu na moj vkus komplikovane.
RD nam konci v oktobri. Na matersku sa chodi 6 tyzdnov pre ocakavanym porodom (ktory stanovi lekar).
Malo by to vyjst tak ze tychto 6 tyzdnov zacne plynut este pred ukoncenim RD.
A teraz otazky:
1. Mame narok na matersku? Pri prvom babatku sme splnili vsetky podmienky, a matersku sme riadne poberali.
2. Ak mame narok, jej vyska bude taka ista ako bola prva materska? (ak narok nemame, otazka je bezpredmetna). Ak vyska nebude taka ista ako pri prvej materskej, podla coho sa urci jej vyska?
Dakujem
Teda so zrusenou živnosťou.
@laurinka_21 takže máš pozastavenú živnosť z dôvodu prerušenia živnsoti
Kopírujem z poučenia k vyplnaniu RLFO+ zo Zákona o sociálnom poistení:
----------------------------------------------------
Oddiel 9
Dôvod prerušenia
Uveďte jedno z čísiel:
1 – zamestnanec - čerpanie pracovného voľna bez náhrady mzdy alebo služobného voľna bez nároku na plat alebo služobný príjem,
2 – zamestnanec - dlhodobé uvoľnenie z pracovného pomeru, štátnozamestnaneckého pomeru alebo zo služobného pomeru na výkon verejnej
funkcie alebo na výkon odborovej funkcie podľa osobitných predpisov,
3 – zamestnanec - neospravedlnená neprítomnosť v práci,
4 – zamestnanec/SZČO - prerušenie od 11. dňa potreby osobného a celodenného ošetrovania fyzickej osoby uvedenej v § 39 ods. 1 písm. a)
zákona alebo prerušenie od 11. dňa osobnej a celodennej starostlivosti o dieťa uvedené v § 39 ods. 1 písm. b) zákona v znení zákona
č. 555/2007 Z. z.,
5 – zamestnanec/SZČO - výkon väzby alebo výkon trestu odňatia slobody,
6 – zamestnanec - čerpanie rodičovskej dovolenky,
7 – SZČO - nárok na rodičovský príspevok,
8 – zamestnanec/SZČO - trvanie dočasnej pracovnej neschopnosti odo dňa nasledujúceho po uplynutí 52 týždňov,
9 – zamestnanec - neospravedlnená neprítomnosť v práci z dôvodu jeho účasti na štrajku,
10 – SZČO - pozastavené prevádzkovanie živnosti, pozastavený výkon činnosti alebo pozastavená činnosť.
11 – SZČO - obdobie trvania dobrovoľnej vojenskej prípravy
--------------------------------------------------
461
ZÁKON z 30. októbra 2003 o sociálnom poistení
§ 26 Prerušenie povinného nemocenského poistenia, povinného dôchodkového poistenia a povinného poistenia v nezamestnanosti
(2)
**+Samostatne zárobkovo činnej osobe sa prerušuje povinné nemocenské poistenie a povinné dôchodkové poistenie v období, v ktorom má pozastavené prevádzkovanie živnosti, pozastavený výkon činnosti alebo pozastavenú činnosť+**, a v období, v ktorom je vo väzbe alebo vo výkone trestu odňatia slobody; časť vety za bodkočiarkou v odseku 1 písm. d) platí rovnako.
.....
(4)
***+Samostatne zárobkovo činnej osobe sa prerušuje povinné nemocenské poistenie a povinné dôchodkové poistenie+ ***od 11. dňa potreby osobného a celodenného ošetrovania fyzickej osoby uvedenej v § 39 ods. 1 písm. a) alebo potreby osobnej a celodennej starostlivosti o dieťa uvedené v § 39 ods. 1 písm. b) do skončenia potreby tohto ošetrovania alebo tejto starostlivosti a***+ v období, v ktorom má nárok na rodičovský príspevok podľa osobitného predpisu,36) ak podľa svojho vyhlásenia nevykonáva činnosť povinne nemocensky poistenej a povinne dôchodkovo poistenej samostatne zárobkovo činnej osoby+.*** Samostatne zárobkovo činnej osobe sa prerušuje povinné nemocenské poistenie a povinné dôchodkové poistenie aj odo dňa nasledujúceho po uplynutí 52 týždňov trvania dočasnej pracovnej neschopnosti do jej skončenia a v období trvania dobrovoľnej vojenskej prípravy,35c) ak v tomto období podľa svojho vyhlásenia nevykonáva činnosť povinne nemocensky poistenej a povinne dôchodkovo poistenej samostatne zárobkovo činnej osoby.
§ 49a
Do obdobia 270 dní sa započítava obdobie prerušenia povinného nemocenského poistenia zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky podľa osobitného predpisu45a) a obdobie prerušenia povinného nemocenského poistenia samostatne zárobkovo činnej osoby, ktorá má nárok na rodičovský príspevok podľa osobitného predpisu36) a nevykonáva činnosť povinne nemocensky poistenej a povinne dôchodkovo poistenej samostatne zárobkovo činnej osoby.
---------------------
Obdobie prerušenia živnosti sa ti ráta do obdobia 270dní potrebných na nárok na materské len za predpokladu, že nevykonávaš živnosť na základe čestného prehlásenia počas poberania rodičovského príspevku, ak si predtým bola povinne nem.poistená ako szčo. Ak si ale pred týmto nahlásením povinne poistená ako szčo nebola alebo máš živnosť prerušenú (predpokladám nie je to to isté), tak sa ti toto obdobie neráta do obdobia pre vznik nároku na materské.
A aj keby si splnila tieto podmienky, sice nejaké dni potrebné na nárok na materské by si získala, ale ale poistenie by sa ti asi ťažko po takom období obnovilo, lebo v predchádzajúcom kalend. roku (prípadne v kal. roku 2 roky späť) k nástupu na md iste nemáš zo živnosti žiadny príjem, tj. iste nemáš povinnost platiť poistené. Tam by bolo treba sa dobrovolne poistiť potom, ak by si dni mala v poriadku, čo tiež je asi ojedinelý prípad, ktorý by som ale velmi dôkladne skontrolovala na soc.poistovni, aj písomne si to dala overiť cez poradnu SP.
@gapa szco som prerusila v marci tohto roka,s tym,ze sa budem starat o dieta,takze som podpisovala cestne prehlasenie...ak tomu rozumiem,tak ak by som sla na marersku do dvoch rokov- marec 2019,mala by som narok na matersku? Alebo tomu zle rozumiem...?ale kym som bola na materskej,odvody som nemusela platit - to jest v obdobi augusta-marca...
@majusqa77 a ten príspevok som ja ako žiadateľ? A ziadam od dátumu nástupu na MD?
@casperka1980 aky prispevok ?
Príspevok na starostlivosť o dieťa... Tých 41€, čo mozem poberať do 6 TT od narodenia dieťaťa..
@laurinka_21 ak by sa zákony dovtedy nezmenili, je otázne, či by si mala v období 2 roky pred pôrodom aspon 270dní nem.poistenia (vid § 49a, ktoré dni sa do týchto dní zarátajú-počas prerušenia povinného nemocenského poistenia samostatne zárobkovo činnej osoby, ktorá má nárok na rodičovský príspevok podľa osobitného predpisu36) a nevykonáva činnosť povinne nemocensky poistenej a povinne dôchodkovo poistenej samostatne zárobkovo činnej osoby) + ak si nahlásila na Registrač.liste fyzič.osoby na sociálnu poistovnu toto prerušenie - kod 7.
Ale bez nového nem.poistenia pred nástupom na MD by ti nárok nevznikol!!!!. Tj. napr. cez dobrovolné nem.poistenie (+dôchodkové) pred nástupom na MD by si mohla získať nárok na materské z minima, ak platí, čo je uvedené vyššie a porodíš do cca 15 mesiacov od ukončenia tohoto prerušenia.
Samozrejme, záleží na znení zákona v čase nástupu na MD.
@casperka1980 pravdupov3diac neviem.. ci od datumu nastupu, alebo od narodenia druheho dietata. Ono aj tak - vyplacaju ho az mesiac v ktorom nieje rp
Ahojte.mam otazku.som na materskej.porod v januari 2018.pracovny pomer mam do juna 2018.ja by som vsak chcela druhe dieta pocas rodicovskej,retazovy porod.ako to riesit ked nebudem zamestnana? Vraj musim niekam nastupit aspon na jeden den. Je to tak?
@dagmar1986 No v prvom rade zalezi od toho kedy druhýkrát otehotnies. Nakolko ak budes na RD a skonci ti PP v juni 2018 a dajme tomu,ze do roka od pôrodu otehotnies takze cca dalsi porod koniec roka 2019 tak ťažko splnis podmienku nároku na ďalšiu MD pokial sa nezamestnas a to nielen na jeden den.
@dagmar1986 A ak splnas podmienky nároku na podporu tak si ju nezabudni vycerpat do roka od skončenia PP.
Ahoj prosim o radu. Cely rok 2017 som na RD. Prac.zmluva na dobu neurcitu.
Syn bude mat 3 roky 1.5. 2018
Druhe babo predpokladany porod august 2018. To obdobie medzi skoncenim rodicovskej dovolenky a nastupom na MD je lepsie sa dat na pN alebo na neplatenu rodicovsku?
@bochnik ja som bola na dovolenke a potom pn. A matersku mam vyssiu teraz ako prvu som mala. Syn mal 25. maja 3 roky. A rodila som v septembri
Ahojte. Prosím o radu. Som zamestnaná ale na rodičovskej už piaty rok. Nástup do práce mám 12.6., nástup na matersku začiatkom septembra. Ako najlepšie vykryť toto obdobie? Dovolenku uz nemám. Ďakujem.
Ahojte,viete mi poradit prosim?
Bola som zamestnana v jednej firme cca 9rokov,potom ma sef prehodil do druhej a zvysil mi mzdu,tak aby som mala maximalnu matersku..tu som aj mala..maly ma teraz 1,5r a uvazujeme nad druhym..ak sa mi podari porodit do 3r dietat budem mat zasa aitomaticky tu maximalku? Dakujem
@melisssssa a pracovny pomer z tej maximalky mi stale trva...
@melisssssa ano
Ahojte, tak podľa toho, čo som si naštudovala, chápem to tak, že pre mňa bude najlepšie ísť do práce minimálne na jeden deň, aby som obnovila nemocenské a potom sa môžem dať na PN, chápem to dobre?
Rodičovská mi končí 11.6.2018 a nástup na materskú mám začiatkom septembra.
Minulý rok som vyčerpala celú dovolenku a potom som bola cca 4 mesiace na neplatenom voľne. Neviem na koľko táto skutočnosť ovplyvňuje výpočet mojej materskej. Vie mi, prosím, niekto poradiť?
@lin123 Nie vzdy je pravda co ti niekto povie na nejakom urade ci inštitúcií len preto lebo tam pracuje. Bohužiaľ. Jedine,ze by ti to dal písomne. Súčasne nemozete poberať MD aj RP. S RD to vsak nemá nič spoločné.
Poucne čítanie:
https://www.modrykonik.sk/forum/rodicovska-dovolenka/otec-na-materskej-2/

@laurinka_21 Tak nech sa "zobudí" do reality. Pokial nema 270dni NP za posledne dva roky pred pôrodom čo ako SZČO s pozastavenou živnosťou nema tak MD nedostane. Jedine,ze by jej napr.trval PP...
Ochranna lehota je pre tehotné 8mesiacov-t.j.napr.si zamestnana a tehotna a skonci ti PP tak dostanes MD lebo si v ochrannej lehote.