icon

Prechod z rodičovskej opäť na materskú s druhým dieťaťom

modrymatus
24. feb 2013

Ahojte,

manzelka je na RD s prvym dietatkom. Chystame druhe babatko, a chcem vediet ako to vlastne je, kedze zakony v nasej republike mi pridu na moj vkus komplikovane.
RD nam konci v oktobri. Na matersku sa chodi 6 tyzdnov pre ocakavanym porodom (ktory stanovi lekar).
Malo by to vyjst tak ze tychto 6 tyzdnov zacne plynut este pred ukoncenim RD.
A teraz otazky:
1. Mame narok na matersku? Pri prvom babatku sme splnili vsetky podmienky, a matersku sme riadne poberali.
2. Ak mame narok, jej vyska bude taka ista ako bola prva materska? (ak narok nemame, otazka je bezpredmetna). Ak vyska nebude taka ista ako pri prvej materskej, podla coho sa urci jej vyska?

Dakujem

Strana
z13
lin123
7. feb 2018

@evittam bola som na SP pre žiadosť na materskú pre muža a tam mi povedali, že sa musím odhlásiť z RD, doniesť potvrdenie a až potom môžu manžela prihlásiť na materskú. Teraz s tým spätne nič nespravím, spoľahla som sa na ich informáciu, ďakujem, že si ma upozornila. Keď pôjde muž opäť na materskú, budem na to myslieť. Teraz ma zaujíma, či to, že som bola na neplatenom voľne ovplyvní nejako negatívne moju materskú?

evittam
7. feb 2018

@lin123 Pekne ta oklamali. Ale možno si ich zle pochopila - oni potrebujú len potvrdenie,ze si zrusila poberanie RP-ako som už pisala.
Nie, neplatené voľno nema nič spoločné s MD.

majusqa77
7. feb 2018

@palla12 citaj este raz. Cerpala dovolenku vlani. Takze nieje dovod zistovat pravdepodobny vz

lin123
7. feb 2018

@evittam aha, vidíš, tak to sa mohlo stať...teraz už fakt neviem...no škoda, teraz som múdrejšia. Ešte raz ďakujem za túto info. A vieš mi ešte poradiť ako si vypočítam výšku materskej? Podľa toho ako mi bola vyplatená dovolenka? A teda nemusím nastúpiť do práce, tak?

evittam
7. feb 2018

@lin123 Na to si uz odpoveď dostala od
@majusqa77

palla12
7. feb 2018

@majusqa77 to som nejako prehliadka diky

lin123
7. feb 2018

@evittam a teraz som si uvedomila, že som si pomýlila roky. Dovolenku som čerpala v roku 2016. A keďže na materskú nastúpim v r. 2018, tak z čoho mi teraz bude vyplatená materská...

majusqa77
8. feb 2018

@lin123 co presne bolo v roku 2017?

lin123
8. feb 2018

@majusqa77 bola som len na RD

laurinka_21
12. feb 2018

Ak mam prerusenu zivnost,som na RD a planujeme dietatko,mala by som 270 dni si platit NP,aby som mala narok na matersku...Kedy to zacat platit,ked netusim,kedy sa mi podari otehotniet?Ak sa mi oplati mat aspon minimalnu matersku...a co odvody do ZP? Tie si musim platit,ak by som obnovila zivnost?

moncicatko3
12. feb 2018

Ahojte. Mohli by ste mi prosim poradit ak máte skúsenosť? Som na Rd do konca januara 2019. Planujeme druhe babo. Som na TPP stale. Co v pripade ak sa druhe babo narodi cca 3 mesiace po skonceni naroku na RD? Z coho sa bude vypocitavat materska ak :
A) pojdem na tie 3 mesiace na rizikove do nástupu na MD
B ) vratim do prace na tie 3 mesiace
Dakujem krasne za odpovede

majusqa77
12. feb 2018

@moncicatko3 z predpokladaneho vz

akynka
2. máj 2018

@evittam prosim ta o radu. Na matersku som nastupila april 2016. Tento rok som si zacala privyrabat na dohodu. Ak by som sla na retazovku a teda stihla druhe babo do maja 2018 kedy mi konci rodicak z.coho by mi bola vyratana materska? Z tejto dohody?

akynka
2. máj 2018

@evittam do maja 2019. Prepac, preklep.

veronika9797
29. nov 2018

Ahojte. V stredu nesiem tlacivko na materske od gynekologa do soc.poist.. mam ist v ten den aj na UPSVaR? Alebo az ked mi pride rozhodnutie a potom ist s tym rozhodnutim?Nie som uz zamestnana ale som v OL.

majusqa77
29. nov 2018

@veronika9797 kedy mas nastup na md?

veronika9797
29. nov 2018

@majusqa77 4.12 mam a poradnu mam 5.12 a tam mi da dr.tlacivo. tak to bolo aj pri prvej ze mi dala den po.

majusqa77
29. nov 2018

@veronika9797 takze za december v januari mmas este narok na rp. Tak staci do konca januara. Ofot si ziadost, ak nebudes mat dovtedy rozhodnutie das kopiu tej

veronika9797
29. nov 2018

@majusqa77 dakujem. A asi nehrozi, ze ak by mi schvalili materske, ze mi pride este pocas decembra?

majusqa77
29. nov 2018

@veronika9797 materska za december chodi v januari

veronika9797
29. nov 2018

@majusqa77 hmmm, som si aj myslela 😂 hlavne je, ci nejaka vobec bude...dakujem za pomoc

Strana
z13