Prechod z rodičovskej opäť na materskú s druhým dieťaťom
Ahojte,
manzelka je na RD s prvym dietatkom. Chystame druhe babatko, a chcem vediet ako to vlastne je, kedze zakony v nasej republike mi pridu na moj vkus komplikovane.
RD nam konci v oktobri. Na matersku sa chodi 6 tyzdnov pre ocakavanym porodom (ktory stanovi lekar).
Malo by to vyjst tak ze tychto 6 tyzdnov zacne plynut este pred ukoncenim RD.
A teraz otazky:
1. Mame narok na matersku? Pri prvom babatku sme splnili vsetky podmienky, a matersku sme riadne poberali.
2. Ak mame narok, jej vyska bude taka ista ako bola prva materska? (ak narok nemame, otazka je bezpredmetna). Ak vyska nebude taka ista ako pri prvej materskej, podla coho sa urci jej vyska?
Dakujem
Ak mam prerusenu zivnost,som na RD a planujeme dietatko,mala by som 270 dni si platit NP,aby som mala narok na matersku...Kedy to zacat platit,ked netusim,kedy sa mi podari otehotniet?Ak sa mi oplati mat aspon minimalnu matersku...a co odvody do ZP? Tie si musim platit,ak by som obnovila zivnost?
Ahojte. Mohli by ste mi prosim poradit ak máte skúsenosť? Som na Rd do konca januara 2019. Planujeme druhe babo. Som na TPP stale. Co v pripade ak sa druhe babo narodi cca 3 mesiace po skonceni naroku na RD? Z coho sa bude vypocitavat materska ak :
A) pojdem na tie 3 mesiace na rizikove do nástupu na MD
B ) vratim do prace na tie 3 mesiace
Dakujem krasne za odpovede
@moncicatko3 z predpokladaneho vz
Ahojte. V stredu nesiem tlacivko na materske od gynekologa do soc.poist.. mam ist v ten den aj na UPSVaR? Alebo az ked mi pride rozhodnutie a potom ist s tym rozhodnutim?Nie som uz zamestnana ale som v OL.
@veronika9797 kedy mas nastup na md?
@majusqa77 4.12 mam a poradnu mam 5.12 a tam mi da dr.tlacivo. tak to bolo aj pri prvej ze mi dala den po.
@veronika9797 takze za december v januari mmas este narok na rp. Tak staci do konca januara. Ofot si ziadost, ak nebudes mat dovtedy rozhodnutie das kopiu tej
@majusqa77 dakujem. A asi nehrozi, ze ak by mi schvalili materske, ze mi pride este pocas decembra?
@veronika9797 materska za december chodi v januari
@majusqa77 hmmm, som si aj myslela 😂 hlavne je, ci nejaka vobec bude...dakujem za pomoc

@evittam bola som na SP pre žiadosť na materskú pre muža a tam mi povedali, že sa musím odhlásiť z RD, doniesť potvrdenie a až potom môžu manžela prihlásiť na materskú. Teraz s tým spätne nič nespravím, spoľahla som sa na ich informáciu, ďakujem, že si ma upozornila. Keď pôjde muž opäť na materskú, budem na to myslieť. Teraz ma zaujíma, či to, že som bola na neplatenom voľne ovplyvní nejako negatívne moju materskú?