Prechod z rodičovskej opäť na materskú s druhým dieťaťom
Ahojte,
manzelka je na RD s prvym dietatkom. Chystame druhe babatko, a chcem vediet ako to vlastne je, kedze zakony v nasej republike mi pridu na moj vkus komplikovane.
RD nam konci v oktobri. Na matersku sa chodi 6 tyzdnov pre ocakavanym porodom (ktory stanovi lekar).
Malo by to vyjst tak ze tychto 6 tyzdnov zacne plynut este pred ukoncenim RD.
A teraz otazky:
1. Mame narok na matersku? Pri prvom babatku sme splnili vsetky podmienky, a matersku sme riadne poberali.
2. Ak mame narok, jej vyska bude taka ista ako bola prva materska? (ak narok nemame, otazka je bezpredmetna). Ak vyska nebude taka ista ako pri prvej materskej, podla coho sa urci jej vyska?
Dakujem
@alenky @evittam Ahoj, presne tak, ako pisete baby, len @evittam to povedala presne. Ale nam laikom je tazko nieco povedat na upsvar, ked je to tak salamunsky v zakone napisane..... a poziadas on vtedy, ked sa Ti narodi babo, lebo vlastne nesies aj rodny list. a ten prispevok ti vznikne, ked nastupujes na matersku ... 😉
Ahojte žienky poraďte prosím.Prve dieťa dovŕši vo februári 3roky a nedávno som sa dozvedela že čakáme druhé ktoré mám porodiť v júny.vo februári mi konci RD a mala by som nastúpiť do práce.medzi RD a ďalšou materskou dovolenkou rozhodujú 4mesiace čo a kde?oznamit zamestnávateľovi včas že som tehul a nastúpiť na 4mesiace do prace alebo sa dať na PN?riesim to samozrejme aby som opäť dostala materskú ako pri prvom dieťati keďže môj pracovný pomer stále trvá. Ďakujem ☺️
@alenky ešte zopakujem čo sa týka príspevoku na starostl. o dieťa, podstatné je,
- kedy (ktorý mesiac) dovrši staršie dieťa 3roky (príp. ak ide o dieťa s dlhodobo nepriazn. zdr. stavom, dokedy má predlžený nepriaznivý zdr.stav-napr. do 4rokov, max. do 6rokov)
- kedy (ktorý mesiac) novonarodené dieťa dovrši 6týždnov
- za ktorý mesiac si dostala ešte rodič.príspevok (ak napr. nástup na md je 15.9, tak za sept. dostaneš RP, tak o príspevok na starostl. o dieťa treba žiadať od 1.10., ak by bol nástup na md 1.9., tak RP dostaneš naposledy za august vyplatený v septembri a o prísp. na starostl o dieťa môžeš žiadať od 1.9.)
- je podstatné, že poberáš materské a si povinne dôchpoistená (ak ti trvá zamestnie, tak si)
----------------------
ako je už písané, žiada sa o príspevok až po narodení mladšieho dieťaťa, na ktoré poberáš materské. Lebo len na základe predloženia rodného listu vyrátajú, dokedy máš na príspevok nárok (do mesiaca, kedy novonarodené dieťa dovrši 6 týždnov veku), no nie dlhšie, ako do dovršenia 3rokov staršieho. Žiada sa od mesiaca, za ktorý si už nepoberala RP, vid rozpísala som vyššie. S tým býva na upsvar niekedy problém, tvrdia, že od mesiaca narodenia, čo je hlúposť. Už viaca mamičiek s tým malo problém, napísali potom na ústredia, tam ich uistili, že od mesiacA, kedy nepoberajú materské a si to potom vydupali. A tiež treba požiadať do 6mesiacov, tj. ak žiadaš od 1.10.16 (lebo si poberala RP naposledy za 9/16), tak najneskôr myslím do 30.4.17 treba požiadať.
@zalka mozem sa opytat to odkial viete? Mate vlastne skusenosti?
@annabartos môžem vedieť čoho sa týka otázka?
Prechod z rodicovskej na matersku... mna to teraz velmi zaujima. syncek bude mat koncom maja 3. a planujeme druhe babo. Ale tak by som rodila najskor v septembri. Ak nam to vyjde... tu vsade citam, ze aj tak by som dostala normalnu matersku. Som stale zamestnana. 100% by som bola PN. Lenze moja znama bola dnes na socialke. A jej tam hovorili ze len tych 200€ by som dostala... tak ze uz vobec neviem... normalnu matersku len ak porodim do 3r. A to nam bohuzial nevyslo 😢
@annabartos hm... tak to neviem na čo sa tvoja známa pýtala na sociálke, ale určite ak si zamestnaná, tak nárok na MD mať budeš.
Bezohľadu na to kedy porodíš.
Resp. treba si zapamätať jedno.
RD ti končí 2017 ak budeš mať nástup na MD v roku 2017 tak môžeš hned po RD ísť na PN ... a PN aj MD dostaneš vyrátanú z predpokladaného príjmu tj. normálnu MD len ti mzdárka potvrdí papiere pre SP.
Ak by bol nástup na MD v roku 2018 tak musíš odpracovať pár dní aspon v roku 2017 a až tak môžeš ísť na PN, PN bude z predpokladaného vyrátaná, ale MD bude rátaná už za tých pár dní, ... čiže ak toto dodržíš a si stále zamestnancom tak stále budeš mať normálnu MD
A minimálnu MD budeš mať ak RD skončí 2017, hned pôjdeš na PN, a MD začne v roku 2018 a ty neodpracuješ ani jeden jediný den v roku 2017 tak dostaneš tú minimálnu MD.
@zalka ano ja to chapem ;) len to nie, ze tak preco hovorili znamej, ze nie... tak preto hladam volakoho, kto ma vlastnu skusenost. Potrebujem to vediet na 100% .
@zalka dakujem Vam velmi pekne za odpoved ☺
@annabartos hm.. niekedy ludia nepochopia čo im úradníci hovoria, a dalšia vec nebolo by to prvý krát keby úradníci zavádzali .. doslova vedia oklamať , naj presnejšie informácie ti poskytnú ak sa ozveš cez kontaktný formulár SP http://www.socpoist.sk/kontakty/48000s tam musia napísať pravdu, lebo co je psáno je dáno ... a z toho keby klamali sa nevykrútia ak by si ich dala na súd napríklad.
Ale panie na SP, kedže to podávajú len ústne tak si navymýšlajú hlúposti, že občas to až bolí. Ak by ich pýtala známa nech jej to dajú písomne tak si n ájdu milion výhovoriek a nedali by jej to písomne také lži.
@zalka no tak skusim ich kontaktovat pisomne... len neviem na co je im to dobre, ako keby to museli dat z vlastnych... dakujem
@annabartos akurát ti to napíšu cez paragrafy a to zase nie vždy je lahko pochopiť 🙂
@annabartos Zalka ti to veľmi dobre napísala - ja z vlastných skúseností viem, že tie ženy na úradoch a na SP vedia koľkokrát omnoho menej ako ja, podávajú zavádzajúce informácie a podobne - a prečo? Čo som sa dopočula tak to tak majú dokonca príkazom. Dokonca mojej sesternici dobrá kamarátka čo pracuje na SP jej "poradila" neskutočné bludy - presne tak ako píšeš akoby to išlo z ich peňazí - no tu platí - bohužiaľ - jedna slovenská vlastnosť a tou je závisť (prečo by si mala mať ty peknú MD a "sedieť doma na riti", keď ona musí sedieť osem hodín v robote za možno polovicu....). 😉 Ja keď niečo vybavujem a prídem na úrady so všetkými potrebnými dokladmi a vyplnenými tlačivami tak na mňa väčšinou pozerajú ako tela na nové vráta, že mám všetko a nemajú šancu ma prehnať aspoň zo dvakrát. 😅 😝 Takže ja osobne neverím tomu čo mi povie nejaká "tetuška" za okienkom na SP - teda česť výnimkám....
Mne na socialke povedali, ze pokiaľ skonci RD skôr ako 8 týždňov pred porodom -teda možným nastupom na matersku, tak nárok na materskú mam iba v prípade ak znova odpracujem tých 270 dni. Môj pracovný pomer stále trvá. Našťastie sme to stihli a porodila som kým dcéra nemala tri roky. Ale toto mi povedali na dvoch rôznych socialkach a aj ekonomka v praci
@simuska20
@annabartos
súhlas so zalka, napíš si, je dobré to mať na papieri, ak sa v tom nevyznáš. Ale súhlas s tým, že nie je žiadny problém, ak ti trvá prac.pomer, že by si po ukončenej Rd (ak počas nej trval pracpomer) nemala nárok na materské. Problém býva, ak končí prac.pomer počas RD, vtedy nárok nevznikne bez nového nem.poistenia pred nástupom na MD, aj keby prac.pomer skončil den pred nástupom na MD (presnejšie pred požiadaním o materské, lebo MD tiež čerpá len zamestnanec, no bohužial iné jednoduché pomenovanie na to nie je a aj v tlačivách soc.poistovne je to ako nástup na MD pre všetkých). Ale aj dni čerpania rodič.dovolenky (počas trvania prac.pomeru, lebo ak netrvá prac.pomer, tak nečerpáš rodič.dovolenku, len poberáš rodič.príspevok, lebo RD je volno v zamestnaní, upravené Zákonníkom práce), aj ked je počas nej prerušené nemocenské poistenie v soc.poistovni, tj. poistenie fakticky netrvá, no podla Zákona o sociálnom poistení § 49 a sa pre učely nároku na materské aj tieto dni čerpania rodič.dovolenky v zamestnaní rátajú do potrebných 270dní nem.poistenia.
@zalka dobrý den, potřebovala bych od tebe jednu radu, netýká se to mě, ale jedné známé:
takže momentálně je na rodičovské s prvním dítětem, v máji má termín druhého porodu, takže na MD nastupuje někdy v aprílu, je stále zaměstnaná u stejného zaměstnavatele, ale minulý rok 2016 se od jůla vrátila do práce na skrátěný úvazek 0,3, takže pracovala tak 3-5 dní v měsíci, podepsala tehdy dohodu o změně pracovní smlouvy kde sa jí teda snižoval uvazek z 1,0 na 0,3, první mateřskou měla počítanou z maxima a ted se dozvěděla, že díky tomuto skrátěnému úvazku dostane mateřskou minimální, takže se chci zeptat jestli je to prvda a jestli se s tím dá ještě něco udělat?
@katriona1 no či minimálnu to neviem dostane 70% z hrubej mzdy čo zarobila minulý rok, to prečo urobila takú hlúposť?
ved ak tak málo pracovala mohla s kludom spraviť novú dohodu o vykonaní práce alebo o pracovnej činnosti, to prečo ... ? tak z toho niečo urobiť takto neskoro ... tak to bude zázrak ak by sa podarilo ...
@zalka takže kdyby podepsala v práci úplně novou smlouvu/dohodu o vykonání práce tak by se jí mateřská počítala normálně z té staré smlouvy a výška by byla podle předpokládaného příjmu? ale jestli podepsala jenom změnu ke staré smlouvě tak se to bude počítat z toho odpracovaného? chápem to tak dobře?
@katriona1 Tak som to pochopila aj ja. V tomto pôvodom zamestnaní jej už žiadna zmena nepomôže, lebo sa bude brať rok 2016 ako rozhodujúci. Jediné čo by zvrátilo rozhodujúce obdobie je nový pracovný pomer v roku 2017, na najmenej 90 dní (cca 3 mesiace) bez PN a OČR, s vyšším vym. základom.
@zalka ahojky, chtěla bych si u tebe ověřit jednu info 🙂 po Rd si ted čerpám dovolenou a 9.4. bych měla nastoupit na MD, to je 6 týdnů před termínem porodu, no a Dr. mi včera navrhoval, že mě může vypsat i dřív a to kdykoliv mezi tím 6. týdnem a 8. týdnem před termínem, já si doted myslela, že to jde jenom bud přesně 6 týdnů před nebo přesně 8 týdnů před termínem a ne kdykoliv mezi tím, tak si to chci raději ověřit, protože mě by stačilo jít dřív jenom o 5 dní, abych si nemusela čerpat ještě i z letošní nové dovolené a MD by mi potom skončila už koncem novembra a ne až začátkem decembra, děkuji za odpověd 🙂
@katriona1 nie medzi si nedávaj vypísať, lebo ak porodíš dieťa skôr tak ti vyplatia len 28t MD po pôrode,
ak si vypísaná presne a dieťa sa narodí skôr napr. 3 týždne tak po pôrode dostaneš zaplatené 31t dokopy 34t
ale ak si vypísaná pomedzi a dieťa sa narodí 3t skôr a ty si vypísanaá 7t pred termínom pôrodu .. tak budeš mať zaplatené po pôrode 28 t ... čiže dokopy 4+28 tj. = 32týždnov čiže prídeš o 2t MD ..

@alenky No áno, požiadaš až keď sa narodí druhé. No a dajú ti podľa mňa len tých 41,10Eur a to len 6 týždňov.