Predčasné prerušenie materskej dovolenky

luciavysoka
31. aug 2014

Ahojte chcem sa opýtať či je možné ukonciť matersku dovolenku predčasne..končí mi 26.9 a chcem nastùpiť do práce 1.9....zaroveň sa chcem spýtať či mi vznikne nárok na rodičovky príspevok od 27.9... Ďakujem.

serpentino
31. aug 2014

@luciavysoka Ved to uz ani uradne nestihnes,kedy to chces nahlasit,ked uz zajtra by si chcela nastupit?

dena1973
31. aug 2014

@luciavysoka Môžeš nastúpiť do práce aj skôr, ale musíš to písomne nahlásiť na sociálnej poisťovni, že končíš materské dňom 31.8.2014 a dôvod - nástup do práce.....Musíš to nahlásiť čím skôr, aby ti už za september v októbri materské nevyplatili. 😉

gabriela5
31. aug 2014

Môj prípad je podobný a pokiaľ viem nový zamestnávateľ ťa nahlási v poisťovni a nárok na materskú máš kým dieťa nedovrši 3.rok,potom je už len treba nahlásiť,kde bude,či v mš alebo u babky apd.

matik1
31. aug 2014

@gabriela5 nárok na materskú máš počas 34, príp. 37 týždňov - ak si slobodná matka. Vypláca Sociálna poisťovňa. Od ukončenia materskej do troch rokov máš nárok na rodičovský príspevok, ktorý vypláca ÚPSVaR. A áno, tam si musí splniť oznamovaciu povinnosť, kto sa stará o dieťa.

havana_frost
31. aug 2014

@luciavysoka aha ide o ukoncenie, nie prerusenie. Jasne, mozes co len chces (ak nechces peniaze od statu) 🙂 narok na rodicovsky budes mat nasledne. teraz mi napadloze niekto komu konci materska zaciatkom mesiaca by mal vyhodnejsie, ak by ju ukuncil predposledny kalendarny den v mesiaci predtym a za ten mesiac dostal aj plny rodicovsky. lepsi jeden cely rodicovsky ako dva tri dni materskej.